Forrás:

NeoWin

Mint mi is írtunk róla, a múlt hónapban a Google publikussá tett egy, a Windows 8.1 alatt kihasználható sebezhetőséget, mely lehetővé tette az adott program rendszergazda jogosultsággal fusson, mindenféle kérdés nélkül. Az ilyen hibák szinte mindennaposak, főként a rendszer elterjedtsége miatt, de a Microsoft eddig is szépen javította őket és adta ki a frissítéseket. Ennél az esetnél egy magát Forshaw névvel illető Google biztonsági kutató 90 napot adott a redmondi cégnek arra, hogy javítsa a hibát, majd annak lejárta után azonnal publikussá tette a sebezhetőséget. Mindezt annak ellenére, hogy a Microsoft kérte ennek az időnek az eltolását 2 nappal, és hogy közbe karácsony és egy újév is beleesett az időintervallumba (igen, tudom, hogy ezek fontos dolgok, de akkor is emberekről beszélünk).

A legutóbb pedig az Android 4.3-al régebbi rendszerek WebView komponensében (ez felelős nagy részben a különféle weboldalak megjelenítéséért) találtak egy sérülékenységet, mely a Google saját számait és a Gartner jelentéseit összevetve, durván 930 millió készüléket érint. A cég pedig nem fogja javítani ezt, arra hivatkozva, hogy a 4.3 már túl régi (2012. júniusában jelentették be először). Tekintve, hogy mind a mai napig forgalmaznak olyan készüléket, melyen a Jelly Bean kódnevű rendszer fut, valószínűleg elég sok ember kezében ott lesz a sérülékenység – szó szerint.

Kérdés amúgy, hogy a Google így vezekel az elkövetett hibájáért, vagy pusztán tényleg 2 év után feladja a rendszerük biztonsági támogatását.