Forrás:

The Verge

A Microsoft a héten mutatta be a Windows 10 asztali verziójának legújabb előzetesét. A felhasználók nagy örömére bemutatásra került még a telefonokra szánt „Windows 10 for phone” is, amit egy Joe Belfiore kezében lévő Nokia Lumia 1520-as készüléken láthattunk először. A későbbiek során több publikus képernyőkép is kikerült a mobil operációsrendszer különféle részleteivel. Az amerikai The Verge internetes hírportál egy remekbeszabott kis összefoglalót készített ezekről az újításokról. Mostani cikkemben ezeket szeretném bemutatni a magyar olvasók számára.

A legtöbb új fejlesztés az operációs rendszerbe előre telepített alkalmazások, mint a levelezés, térképek, fényképek, Skype és üzenetküldés hozzák majd el számunkra, illetve több hibajavítás is bekerült a verzióba.

A beépített levelezés alkalmazás nagyon nagyszabású ráncfelvarráson esett át. A Microsoft egy teljesen új Outlook alkalmazást készített, ami a teljes Windows 10 családon megjelenik majd, az asztali verziótól kezdve, a táblagépeken át egészen a mobil operációsrendszerig. A Word szövegszerkesztő alkalmazás része lesz a levelezésnek, ezáltal sokkal több szerkesztési funkció áll majd a rendelkezésünkre levélírás közben, mint eddig valaha. Képesek leszünk táblázatokat beszúrni a leveleinkbe és a szövegformázás is több új opciót biztosít. Ezen kívül a gesztusvezérlés is megjelenik. Ha az egyes elemeket jobbra húzzuk, akkor törölhetjük, ha balra húzzuk, akkor pedig megjelölhetjük őket. Természetesen ezek a számítógépünkkel és más mobileszközeinkkel is szinkronizálva lesznek, így például a megjelölt elemeket a PC-nken is azonnal látjuk majd.

A naptár is sok új funkcióval gazdagodott és immáron teljes támogatást kapunk a GMail szolgáltatásokkal kapcsolatban is. Persze mindez igaz az IMAP, POP, Exchange és egyéb webes levélküldő szolgáltatásokra is. Mindez talán megkönnyebbülést jelent a Windows és Windows Phone felhasználók számára.

A fotó és kamera alkalmazások is nagyszabású fejlesztésen estek át a Windows 10 telefonokra szánt verziójában. Egy olyan univerzális fotó alkalmazást kapunk, ami megegyezik az asztali gépeken, a táblagépeken és a telefonokon egyaránt. A fotó alkalmazásban megjelennek majd az adott készülékkel készült fotóink, a OneDrive-ban és egyéb felhőkben tárolt fotóink egyaránt. Ezen kívül további üdvözölendő hír, hogy a HTC vagy Samsung által gyártott Windows Phone készülékek is megkapják ezeket a fejlesztések, mint a gyári beépített kamera alkalmazás. A fotó alkalmazás több funkcióval bővül majd az asztali verzióban, mint például az automatikus képjavítás funkció, de a Microsoft ígérete szerint ez a telefonos alkalmazásba is bekerül a későbbiek során.

A térkép alkalmazás is sok újítással fog érkezni. Jelenleg a HERE Maps és a Bing Maps alkalmazások azok, amik elérhetőek és ezek külön-külön használata zavaró lehet a felhasználóknak. A Microsoft a Windows 10-ben összevonja ezeket egy térkép alkalmazás formájában. Ez tartalmaz majd egy úgynevezett „turn-by-turn dircetions”t (szabadfordításban kanyarról kanyarra irányítás/navigálás), integrálva lesz a Cortana és minden egyéb olyan szolgáltatás megjelenik majd, amit manapság elvárunk egy jó térkép alkalmazástól. Az alkalmazás alapját továbbra is a Nokia HERE Maps képezi majd, de a Microsoft saját különálló fejlesztése lesz majd. Ha keresünk majd egy adott címet és az gyalogszerrel könnyen elérhető távolságban lesz az aktuális pozíciónktól, akkor automatikusan egy megtervezett gyalogos útvonalat fogunk kapni, ha azonban távolabbi célt keresünk, akkor egy autos útvonalat tervez a térkép számunkra. Ha engedélyezzük az „turn-by-turn directions” -t és a Cortanat utasítjuk, hogy ismételje meg, akkor a legutóbbi lépést automatikusan megismétli számunkra. A Cortana folyamatosan figyeli majd a hangutasításainkat a térkép alkalmazáson belül is, így nagymértékben megkönnyíti majd számunka az autós használatot is.

Az üzenetküldő alkalmazás is nagymértékben változik. Ezentúl integrálva magába foglalja majd a Skype üzenetküldőt is. Egy közös üzenetfolyamban látjuk majd az egyes beszélgetéseinket, akár Skype-on, akár SMS-ben kommunikáltunk a partnerükkel, de ezek között könnyen válthatunk majd az alkalmazáson belül. Érkezik még az úgynevezett inline értesítő is, és ennek köszönhetően az az értesítési sávban azonnal válaszolhatunk majd üzeneteinkre. Az értesítéseink szinkronizálódnak majd a PC-nkkel, így ha elutasítunk egy értesítőt asztali számítógépünkön, az a telefonkészülékünkön is eltűnik majd. A Microsoft állítása szerint egyelőre ez csak az SMS és Skype értesítőket érinti majd, így a WhatsApp vagy Facebook értesítőket ez a funkció egyelőre nem támogatja.

A bemutatón korántsem mutattak be még minden új fejlesztést. Ezek az elkövetkező hónapokban fognak majd megjelenni és személy szerint nagy izgalommal várok minden kis morzsát. A kezdőképernyő háttere szabadon módosítható lesz, így tetszőleges háttérképet állíthatunk majd be a csempéink mögé is. Ezzel személyre szabhatóvá téve a felületet.

Egy teljesen új billentyűzetfelület is érkezik. Amin érdekességképpen egy kis joystick is megjelenik. Ezzel könnyen navigálhatunk majd a szövegrészletek között, így talán egyszerűbb lesz, mint hogy a szövegrészletekbe kattintgatva pozícionáljunk.

Az említetteken kívül érkezik még a Spartan böngésző is, ami a telefonon is leváltja majd az eddigi Internet Explorer-t. Jön még az érintés optimalizált Office verzió is. Habár ezek még nem kerültek bemutatásra de, bővebben hallhatunk még mindezekről a következő hetekben és Február első felében.

Remélem sikerült felkeltenem az érdeklődéseteket és ti is legalább olyan fokozott érdeklődéssel várjátok az új híreket, mint én. Személyes véleményem az, hogy a Windows 10 akár az asztali, akár a telefonos verzióról is beszélünk nagyon kényelmes és várva várt funkciókat hoz el számunkra. Ezáltal bővítve majd a Windows és Windows Phone vásárlók táborát.

A következő képek a The Verge hírportál jogtulajdonát képzik.

windows10phoneshandson15_1020.0

windows10phoneshandson14_1020.0

windows10phoneshandson13_1020.0

windows10phoneshandson12_1020.0

windows10phoneshandson11_1020.0

windows10phoneshandson10_1020.0

windows10phoneshandson9_1020.0

windows10phoneshandson8_1020.0

windows10phoneshandson7_1020.0

windows10phoneshandson6_1020.0

windows10phoneshandson5_1020.0

windows10phoneshandson4_1020.0

windows10phoneshandson3_1020.0

windows10phoneshandson2_1020.0

windows10phoneshandson1_1020.0

windows10phones1_1020.0

windows10phoneshandson19_1020.0

windows10phoneshandson18_1020.0

windows10phoneshandson17_1020.0

windows10phoneshandson16_1020.0

windows10onphoneshandsonmessaging1_1020.0