Forrás:

Neowin

A kilencvenes években lezárult az Apple kontra Microsoft meccs, amely végül mindkét fél megelégedésére szolgáló szabadalmi megállapodásokkal zárult. Akik szeretik az óriások közötti cicaharcot, sokáig igazi csemege nélkül maradtak, azonban a WP 8 megjelenésével (nem túlzottan) váratlanul kitört a Google kontra Microsoft meccs.

Ennek legújabb epizódja volt, amikor tavaly a Google nyilvánosságra hozta a Windows 8.1 egy amúgy nem túlzottan jelentékeny biztonsági rését. A viszonlagos jelentéktelenség esetünkben azt jelenti, hogy a támadónak már rendelkeznie kellett érvényes hozzáféréssel a célszámítógéphez, ráadásul fizikailag is jelen kellett lennie, ez pedig így együtt már semmiképpen nem a rossz fiúk kedvenc megoldása.

A közzététel után aztán megindult az adok-kapok, a Microsoftnak természetesen nem tetszett az ügy, ugyanis mint utólag kiderült a Google-t, az ő kifejezett kérésük ellenére tette közzé a biztonsági rést, raádásul jószívűen az eljárást is leközölték, ahogyan az kihasználható. A Google arra hivatkozott, hogy ők vártak 90 napot mielőtt közzétették hogyan lehet rést kihasználni, és elmagyarázták, azért tették közzé, hogy ezzel nyomást gyakoroljanak a vállalatokra, hogy gyorsabban javírsák az ilyen hibákat.

Az ügyben most megszólalt a Microsoft Security Response Center (kb. Microsoft Biztonsági Intézkedő Központ) senior igazgatója, aki szerint a Goggle lehetne jóval rugalmasabb, és közreműködőbb az ilyen esetekben. Elmondta, hogy a közzététel előtt mindössze két nappal értesítették a Google-t, hogy azon a héten a megszokott keddi frissítéssel (Patch Tuesday) érkezik a javítás. Szerinte a Google eljárása nem az ügyfelek érdekében történt, sokkal inkább egy színpadius gesztus volt, hogy lám, elkaptunk titeket. Azzal érvelt, hogy a biztonsági rések kijavítása összetett, kiterjedt és időigényes folyamat tud lenni, és ilyen esetekben az érintett válallatok együttműködése több millió embert érint, akik a szoftvert használják. Véleménye szerint a zárt körben felszínre kerülő biztonsági réseket inkább kijavítani kell, mint közzétenni, hogy aztán „kibernetikus bűnözők” kihasználhassák. A Google természetesen nem valószínű, hogy egy fikarcnyit is módosítson a saját filozófiáján.

MEGOSZTÁS
Előző cikkKét új telefonnal rukkol elő a K-Touch
Következő cikkSzerencsétlen nap a Windows 7 felhasználóknak
Főszerkesztő, vagyis ő kiabál a szerkesztőség többi tagjával akik helyette dolgoznak. Valamikor régen sokat tett a Lumia 710 főzött ROM-ok elterjedéséért. Legújabb szerzeménye egy Lumia 640, az előző pedig egy ASUS Transformer Book T100-as, amit a rá jellemző kedvességgel Terminátornak hív, bár azóta már egy Lenovo T410-et használ a mindennapokban. Jelenleg WordPress oldalak dizájnjával bohóckodik, illetve keresi az ideális webszerver konfigurációt.