Kb másfél éve költöztünk Magyarországról az Egyesült Királyságba, és mivel egy fizetős alkalmazást szeretnénk kiadni Windows Phone-ra, felmerült, hogy módosítani kellene a fejlesztői accounton, mivel nem Magyarországon szeretnénk adózni a bevétel után. Nincs is ennél egyszerűbb dolog, megkérdeztem a Microsoft ügyfélszolgálatát, mi a teendő ilyenkor. A válasz és a megoldás annyira nem triviális, hogy gondoltam, megosztom mindenkivel, tudjon róla, mielőtt elköltözne másik országba. Az első válasz ez volt:

Hogy mindenki értse, egyszerűen nincs arra mód, hogy az Európai Unión belül áthelyezzék az accountot, regisztrálni kell egy újat, ki kell fizetni a részvételi díjat, ami esetünkben a céges díj, 75 font (kb. 30.000,- Ft), és áthelyezik az appjaimat, amennyiben nincs benne Push Notification vagy In-App Purchase. Ha van, el is felejthetjük, hogy kihasznalhatjuk az app meglévő felhasználói bázisát, le kell vegyük, és újra ki kell adjuk az új account alatt. Elég gáz, azt gondolom. Szerencsére nekünk nem volt ilyen appunk, így miután beregisztráltam, és átkértük az appokat január 6-án, rövid várakozás következett. Kozben sikerült nagy nehezen azt is tisztázni, hogy a wp8 néven regisztrált app, ami jelenleg WinMagazin néven volt publikálva, miért kell a WinMagazin nevű fejlesztőhöz kerüljön. Azt hittem, a Microsoft látja a fejlesztői csomagot, de nem, vagy csak nem érdekli. Másnap nyugtázták, hogy elkezdték a költöztetést.

Gondoltam, pár nap, és meglesz. Csakugyan, mindössze egy hét telt el, mikor észrevettem, hogy átkerültek a publikált appok az új helyükre, öröm, és boldogság költözött a szívembe. Hamarosan megszüntetik a magyar fiókomat, és az ott egy év alatt összegyűlt 38.000,- forintomat kifizetik a magyar számlámra, így visszajön az új account költsége. Nosza, kikerestem a support oldalon az account változtatásához szükséges aloldalt )alig tíz percbe telt megtalálni), és kértem, szüntessék meg nekem, és fizessék végre ki a pénzemet. Ezt a választ kaptam:

Vagyis hogy várjam meg, míg hivatalosan is befejezik az appok költöztetését. Nosza, írtam Adriannak, aki 2 napon belül elnézést kért, és jelezte, hogy befejezték a költöztetést. Ezután több napos levélváltás következett Derrickkel, aminek során először kérte, hogy erősítsem meg, minden app Unpublished, vagyis visszavont állapotban van-e. Megint csak azt hittem, látja a saját szemével is. Következő emailjében megkérdezte, hány fizetős appom volt a visszavontak között, válaszoltam neki. Ez volt január 15-én, mikor is Derrick visszaigazolta, hogy elkezdték a megszüntetést. Kicist várni kellett, majd 22-én megkaptam az utolsó megerősítést, hogy most már tényleg minden úton van:

Szóval már csak 90 napot kell várnom a pénzre, miközben nekem ki kellett fizetnem az új fejlesztői részvételi díjat. Ami egy életre szól, kivéve, ha másik országba költözöl. Akkor így jártál…