Ma reggel pushalias bársonyos hangján már megénekelte nektek, hogy végre a 930-ra is elérhető a Denim frissítés, sőt mi több az ennél sokkal frissebb info az volt, hogy kibővítették azon országok és régiók körét, akiknek már elvileg elérhető a frissítés (jelenleg itthon a Vodafone függő készülékek tulajdonosai örömködhetnek egy csendes sarokban).

Viszont mi van akkor, ha te a ZugGSM-nél vásároltál? Lehet, hogy a készüléked SIM-független, nincs egyetlen szolgáltatónak sem beleszólása abba, hogy mikor kapsz újabb és újabb javító csomagokat (pontosabban tesztelési joga és kötelezettsége), mégsem éred el az updatet. Ennek a fő oka az, hogy nem csak szolgáltató függőség létezik a Microsoftnál, hanem egy ún. régió korlátozás is, amely alapján a készüléked adott időpillanatban elérheti, vagy nem érheti el az adott frissítést.

Ez azt jelenti, hogy ha valamilyen kisebb GSM boltban vásároltál, meglehet hogy korábban egy a miénknél sokkal egzotikusabb országba szánták a telefonod. Szeretnéd megtudni, hogy vajon kirgiz-e a készüléked, esetleg piréz? Adunk egy kis segítséget hozzá! 🙂

A legegyszerűbb, ha felkeresed a következő két menüpontot, és a képen pirossal bekarikázott feliratokat megkeresed:

  • Settings
  • Extras + Info
  • More info button: Manufacturer Name, Mobile Operator

Hasonlóan elérheted ezeket az információkat itt is:

  • Settings
  • About
  • Carrier

about-region-cv

Tehát ha pl. azt látjátok, hogy egy készülék Manufacturer Name felirata alatt egy RM-1038_1023 kód szerepel, az egy Lumia 1520-ra vonatkozik. Tovább menve, a Mobile Operator alatti felirat 000-GB egy a Nagy Britanniába szánt készüléket takar, és miután nem valami szolgáltató kódja szerepel itt, így tudhatjuk meg azt is, hogy egy kártyafüggetlen eszközről van szó. Ha az “about” menüpontról készült képen megnézzük ugyanezeket az adatokat, akkor jól látszik, hogy ebben az esetben egy Nokia Lumia 735 készülékről beszélünk, ami CV-GBIE szolgáltatót jelöl. Ez csak annyit tesz megint, hogy nem SIM-Lockos a készülék, hanem egy ún. Country Variant-ról van szó, amit Nagy Britannia és Írország területére szántak.

Ha szeretnétek megtudni, hogy a készülék amit a kezetekben fogtok honnan is származik, érdemes itt rákeresni a régió kódokra, ha pedig kezetekben a régió kód, ezen a listán ellenőrizhetitek, hogy elérhető-e már a frissítés a készüléketekre.