Az alábbi kis ismertető megszületését a véletlen hozta. Pár nappal ezelőtt prezentálnom kellett egy, az előadás minőségére igencsak érzékeny közönségnek. Természetesen ilyenkor üt be az összes technikai baki, amit csak el lehet képzelni. Ezek közé tartozott az otthon felejtett távirányító is, ami elengedhetetlen kelléke egy előadásnak, hisz kevés annál szánalmasabb dolog van, mint amikor az ember 5-10 másodpercenként lép vissza a gépéhez, hogy a következő slideot megjelenítse. Tehát gyorsan kellett találni egy működőképes alternatívát. Amiről használat közben kiderült, hogy lényegesen jobb, mint az idáig általam használt megoldások, ráadásul ingyenes. Ami nem hátrány, hisz egy komolyabb prezenter ára erősen 15.000 Ft felett van, de még a leggyakrabban használt Logitech darabok is közel 10.000 Ft-ot kóstálnak.

Nézzük a gyakorlatban mit tud a címben említett Office Remote, ami a Microsoft saját belső fejlesztőcsapatának, a Microsoft Researchnek a terméke. Ebből mondjuk már lehet sejteni, hogy se kompatibilitási, se funkcionális problémáink nem lesznek.

98634802-37b3-4465-9085-1f349472cd67

Az természetes, hogy csak a legfrissebb, Office 2013-as verziójú PowerPointtal, Worddel és Excellel kompatibilis, de ez így 2015-ben annyira ne legyen meglepő. Ezen kívül csupán egy kis alkalmazásra lesz szükségünk (letöltési link a cikk végén), amivel egy plusz menüpontot kapunk a fent említett programokban, ahol is ki- és bekapcsolhatjuk az Office Remote funkcionalitást, illetve akár innen is telepíthetjük a telefonunkra a tulajdonképpeni vezérlést végző kliens alkalmazást.

Nos, ha megvan az alkalmazás mindkét oldalon, akkor már csak az kell, hogy a két eszköz kommunikáljon is egymással. Ezt szerencsére – a már említett vezeték nélküli prezenterektől eltérően – nem egy addicionális vevőegységgel oldották meg, hanem a legkézenfekvőbb módon, Bluetooth segítségével. Ennek rengeteg előnye van. Egyrészt Bluetooth minden laptopban, tabletben, illetve telefonban van. Ráadásul nincs szükség külön telepítésekre, ami gyakran gondot okozhat, ha nem a saját eszközünket használjuk prezentálásra és beleütközünk olyan problémába, hogy nincs meg a megfelelő jogosultságunk külső USB-s eszközt telepíteni. Míg a Microsoft alkalmazások telepítése ilyen esetekben nem szokott biztonsági problémát felvetni az üzemeltetők oldaláról. Továbbá a Bluetooth hatótávolsága bőven elegendő a legnagyobb előadókban történő előadásokhoz is.

Desktop app

Miután összepárosítottuk a két eszközt már nincs is más hátra, mint távirányítóként használni a telefonunk. Rögtön látni fogjuk az összes megnyitott PowerPoint, Word és Excel fájlunkat, ahol be van kapcsolva az Office Remote funkcionalitás. Vagyis ízlés szerint szabályozhatjuk, hogy melyek azok a fileok, amelyekre szükségünk lehet a prezentációnkhoz. Természetesen lehetőség van prezentáció közben másik dokumentumra váltani, és azt előtérbe hozni. Például pörgetjük a slideokat, de van egy hivatkozásunk az előadásunkban egy Excel filera. A program főképernyőjén átváltunk a szükséges táblázatra, a menüben kiválasztjuk a Bring to front menüpontot és máris az látszik a projectoron. Nem kell megszakítanunk a beszédünket azzal, hogy visszasétálunk a laptopunkhoz, alt+tab-al váltogatunk. Mindent úgy csinálnuk, hogy közben folyamatosan a hallgatóságunkra figyeljük. Így sokkal, de sokkal kevésbé esünk ki a beszédünkből és nem lesz törés a felépített előadó-hallgatóság kommunikációban.

Alapvetően prezentációknál fogjuk hasznosnak találni az alkalmazást, így első körben nézzük, milyen lehetőségeink vannak az Office Remote és PowerPoint 2013 párosával.

Először is kapunk egy nagyon szépen letisztult, végtelenül funkcionális kezelőfelületet. Ami egy jobbra és balra mutató nyílból áll, amivel a slideok között navigálhatunk. Itt nagyon fontos, hogy akkor is kapunk visszajelzést ha nem látjuk a kivetített prezentációt, mivel más- és másképp rezeg a telefonunk. A rezgés erejéből pontosan tudjuk, hogy hátrafele (erősebb rezgés) vagy előrefele (gyengébb rezgés) lapoztunk. Valamint a képernyő tetején látunk egy órát pörögni, ami mutatja, hogy mennyi ideje tartjuk az előadásunkat. Ez egy nagyon, de nagyon fontos feature, mivel könnyedén elveszíthetjük a kontrolt az időnk felett, ami komoly gondot okozhat, főleg ha limitált idő áll a rendelkezésünkre.

pp.console

Az óra alatt látjuk az aktuális poziciónkat a prezentáción belül, aktuális slide száma és az összes slide száma bontásban, míg a képernyő alján három ikon virít. Az elsővel megjeleníthetjük az összes lap kicsinyített képét, ezáltal könnyedén ugorhatunk előre vagy hátra, a második egy lézerpointert emulál, amivel könnyedén megjelölhetünk a képen fontosnak ítélt információkat. Pontosan ugyan úgy, mint egy dedikált prezenter esetével, viszont itt nem kell thai-chi mozdulatokat végezni, hogy pontosan oda mutassunk, ahova szeretnénk, elegendő csupán az ujjunkkal a megfelelő részére bökni a slidenak. A harmadik menüponttal pedig a nézetek között válthatunk. Ez lehet a már fentebb említett óra+slideok száma vagy, ha az nekünk kényelmesebb, akkor az óra helyett az aktuális és a következő lapot látjuk.

A szokásos, három pöttyel jelölt, menüben pár alap funkció van kivezetve, úgyismint első illetve utolsó lapra ugrás, prezentáció befejezése, az adott dokumentum előre hozása, illetve a beállítások menüpont. Ez utóbbiban az Office Remote alap viselkedését finomhangolhatjuk viszonylag binárisan. Vagyis vagy bekapcsoljuk a funkciót vagy ki. Ezen funkciók a vibrálás lapozáskor, a következő lap megjelenítése vagy a képernyő bekapcsolva tartása. Nálam a gyakorlat azt mutatja, hogy célszerű mindhárom lehetőséget bekapcsolva tartani.

Még egy fontos funkciója van a PowerPointos résznek, miszerint el tudjuk indítani, illetve meg tudjuk állítani a beágyazott videók lejátszását. Valamint van lehetőségünk a slidehoz fűzott megjegyzések megjelenítésére.

Tehát prezentálunk. Haladunk szépen előre a slideokban. De egyszercsak szükségünk van egy Word dokumentumra, hogy kiegészítsük az elhangzottakat. Visszalépünk a főképernyőre, rápöckölünk a doksira, a menüben a Bring to frontra és kész. A nézők máris a megadott dokumentumot látják.

Word és Excel esetében más és más kezelőfelületet kapunk. Ezekkel csupán pár alap, ámde ilyen esetekben szükséges, funkciókat tudunk vezérelni.

Nézzük először Word dokumentum esetén a lehetőségeinket. A képernyő alján három gombot találunk. A fel- illetve lefele mutató nyilak a Page Up és Page Down billentyűknek felelnek meg, míg a négyirányú nyíl egy, a PowerPointnál mutatott kezelőfelülethez hasonló képernyőt ad. Fent a már említett két nyilat látjuk újra. Lent a + és – gombok a nagyításra és kicsinyítésre szolgálnak, míg a négy nyil finom léptetésre szolgál. A fel és lefele mutatók soronként léptetnek a megadott irányba, a balra illetve jobbra mutatok pedig Read Mode esetén görgetik a képernyőt balra vagy jobbra.

Word console

Excel file esetén három másik gombot látunk. A négyirányú nyíl hasonlóan működik, mint Word esetén. Fel, le, jobbra illetve balra mozgathatjuk az aktív Worksheeten, a + és – gombokkal pedig a képernyő tartalmát nagyíthatjuk vagy kicsinyíthetjük (aka Zoom). A jobboldali gombokkal a munkafüzetek (Worksheetek) listáját láthatjuk, tehát egy kellően bonyolult, több fület tartalmazó Excel táblázatban is könnyedén válthatunk a képernyőn megjelenő tabok között. A középső gomb csak akkor használható, ha az aktív lapon van aktív szűrés bekapcsolva, ezesetben válthatunk a szűrések irányán (A-Z vagy Z-A irányban). És ha már a szűrés szóba került. Amennyiben egy táblázatban a tartalmat leszűrtük valamilyen peremfeltétel mentén, a hárompontos menüben található Clear filters segítségével törölhetjük a szűrés eredményét.

Ha a fájlunk több fület tartalmaz, akkor a gombos módszer mellett a képernyő jobbra-balra görgetésével is választhatunk a Worksheetek között. És ha az adott lapon akad megjeleníthető pivot tábla vagy Slicer (a magyar Szelet szót én nem használnám, mert értelmetlen), akkor ezeknek az eredményeit külön is megjeleníthetjük a telefonunk kijelzőjén.

Összegzésként elmondható, hogy egy borzasztóan kényelmesen használható és mellette nagyon szépen, funkcionálisan megtervezett UI-al rendelkező programot kapunk, amely hihetetlenül meg tudja könnyíteni a prezentálást.

Ismét egy olyan program, amit etalonként lehet felmutatni, mint egy minimális szint, amit minden Windows Phoneos alkalmazásnak meg kellene ütnie.

És akkor a cikkecske elején említett link:

Office Remote App (Desktop)

A telefonos alkalmazás ingyenesen letölthető az alábbi QR kód vagy ezen link segítségével.

qrcode