A Microsoft legutóbbi bemutatóját követően, ahol a Windows 10 kapta a főszerepet, a „Project Spartan” is még inkább az előtérbe került. Egyre több információt tudhatunk meg az egyes részletekről. Természetesen sok pletykával vegyítve, ahogy az ilyenkor lenni szokott.

Hobbi szinten foglalkozom webfejlesztéssel; ennél fogva érdeklődve követem a megjelenő híreket, e vonalon is. A felhasználók többsége a Windows 10 asztali és telefonos verziójára kíváncsi, de úgy gondoltam összeszedem a meglévő információkat és egy kis összegzésben megpróbálom az olvasók számára is elérhetővé és átláthatóbbá tenni a projekt eddigi részleteit.

Felkutattam az általam megbízható forrásnak tartott hírportálokat és igyekszem a mostani írásomban ezeket bemutatni. Lássuk tehát, mit tudhatunk meg a Microsoft új böngészőjéről.

Amint az előző mondatomból ki is derült a „Project Spartan” a Microsot Windows 10-ben debütáló új webböngészőjét takarja. Úgy gondolom, senkinek sem kell bemutatnom az Internet Explorer-t. Minden Windows felhasználó jól ismeri a Windows család őskövületét. Kicsit degradáló jelzőnek tűnik, de a mai felhasználószintű igényeket és a konkurens böngészők által kínált lehetőségeket figyelembe véve, abszolút jogosnak és idevágónak érzem.

A redmondiak ígérete szerint a Spartan egy átláthatóbb, megbízhatóbb, élhetőbb élményt és felhasználhatóságot biztosít majd számunkra, új és fejlett funkciói által. Lehet majd jegyzetelni az egyes weboldalakon (ez az úgynevezett inking mode), kapunk majd egy beépített olvasási módot és a Cortana integrációja a szóbeli utasítások által nyújt majd sokkal nagyobb kényelmet. A szegregációt totálisan mellőzve, ugyan azt a böngészőt használhatjuk majd a Windows 10 asztali, táblagépekre szánt, illetve telefonos verziójában is. A hagyományos perifériákon túl, képes lesz majd a gesztusvezérelt- és hangutasítások megértésére is; a különféle szenzorok által nyújtotta lehetőségeket kihasználva egyéb kényelmi funkciókkal kiterjesztve a böngészés élményét.

2117.psatwjpb-image1

A Spartan már egy teljesen új renderelő motorral érkezik (ennek a neve „Edge”), ami az eddigi verziózott dokumentáló módot váltja majd le. Ezzel beállva a ma modern böngészők sorába. A megújult felület lehetőségein túl, biztonsági és teljesítmény fejlesztésen esett át a böngésző. Ezen kívül egy konzisztens platformot biztosít a fejlesztők számára minden Windows 10-et futtató eszközön. Ezekről itt olvashattok bővebben.

0435.psatwjpb-image2

A meglévő, Internet Explorerre optimalizált weboldalak, mint például a különféle céges belső portálok, támogatása az úgynevezett „compatibility mód”-al továbbra is zavartalanul használhatóak majd, amellett, hogy az új renderelési mód által a mai modern weboldalak is tökéletesen jelennek majd meg a különböző kijelzőkön.

Továbbá, a Spartan támogatni fogja majd a különböző kiegészítőket, a Chrome-hoz és a Firefox-hoz hasonlóan. Ezzel pótolva, illetve javítva a Windows böngészőjének talán legnagyobb hiányosságát (hozzáteszem, eddig is lehetett kiegészítőt írni – szerk.). Ezt a napokban az @IE Dev Chat Twitterén meg is erősítették. A Microsoft ezt oly módon tenné hatékonyabbá, hogy a konkurens böngészők, már meglévő kiegészítőinek fejlesztőit támogatja, az extension-ök portolásáért cserébe.

Amit még tudni lehet, hogy a Spartan developer toolja is egy újragondolt és az Internet Explorer-ben jelenleg használt verziónál fejlettebb eszközt biztosít majd a webfejlesztők számára és a böngésző egy új user agent sring-gel érkezik majd.

7041.psatwjpb-image4

A Spartan várhatóan a Windows 10 megjelenésével egy időben lesz elérhető a felhasználók számára, de megválaszolatlan kérdés még, hogy a Windows 7 és Windows 8 felhasználók megkapják-e az új webböngészőt.

A cikkben megjelenő képek az IEBlog jogtulajdonát képzik.