Pár nappal ezelőtt kezdtem el az ismerkedést a Samsung 850-es sorozatának, hétköznapi használatra szánt, – az EVO családba tartozó – modeljének egy példányával. Mit kell tudni erről az SSD-ről? Kezdjük az elmélettel.

A 850 EVO 7 mm vastag, egy magamfajta HDD-hez szokott embernek, elsőre meglepően könnyű szerkezet. Belül a Samsung által gyártott úgynevezett TLC 3D V-NAND memórialapkákat és egy MGX típusú vezérlőt találhatunk. Az alaplappal való kapcsolatért 6 Gbps-os SATA3 interfész felel. TLC? Hogy mi? 3D V-NAND? Mi? MGX? HOGY MI!?

say what again
Na de félre a viccel.

3 fajta memórialapkát különböztetünk meg.

 • SLC (Single Level Cell)
 • MLC (Multi Level Cell)
 • 3 bit MLC vagy TLC ( Tri Level Cell )

Az SLC egy memóriacellában egy bitnyi adatot képes tárolni. Az MLC ezzel szemben már 2 bit tárolására képes cellánként, még a TLC esetében egy memóriacella képes akár 3 bit információ eltárolására is. Az SLC-hez képest a TLC jóval nagyobb adatsűrűséggel rendelkezik, de mint mindennek, ennek is megvan az ára. Egy-egy cella jóval kevesebb programozási ciklust bír ki, emellett megnövekszik az egyes cellák olvasási, írási és törlési ideje is. Hasonló hatással jár még ezen felül a csíkszélesség csökkentés is, amire azért van szükség, hogy egységnyi területen, a lehető legtöbb információt lehessen eltárolni, illetve az előállítás költségeire is jótékony hatással van. Jelenleg szinte az összes nagyobb SSD gyártó 20 nanométeres, vagy az alatti csíkszélességen képes NAND chipek előállítására.

A Samsung a fent említett negatív hatások ellensúlyozására fejlesztette ki a 3D V-NAND (Vertical-NAND) technológiát, melynek lényege, hogy az erre már előre felkészített tranzisztorokat egymásra helyezték. Jelen esetben 32 db ilyen réteg van egymásra helyezve. Ezzel a módszerrel, a vízszintes irányú sűrűség növelésére nincs szükség, megkezdődhet a terjeszkedés függőleges irányba. Viszont fontos megjegyezni, hogy nem memórialapkákat helyeztek egymásra, hanem a tranzisztorokat. Tehát a lapka mérete maradt a régi, mérete semmilyen irányba nem változott. Az új módszerrel adottak a lehetőségek, az eddigieknél nagyobb adatsűrűségű lapkák gyártásához. De akkor mi a helyzet a csíkszélességgel? Ez ügyben visszalépés történt. A 850-es széria memória chipjeinek gyártása 42 nanométeres gyártástechnológián történik.

A hardver kvázi agyaként funkcionáló vezérlőről is ejtenék pár szót. Mint fentebb említettem, a 850 EVO-ban egy MGX típusú vezérlő található. Ez a MEX – amely a 840 EVO SSD-kből már ismerős lehet – továbbfejlesztése, azaz ugyan úgy 3 db ARM Cortex-R4-es processzor magot foglal magában, viszont a 400 MHz-es órajel némileg emelve lett.

Most, hogy ezeket tisztáztuk, összefoglalnám. A TLC biztosítja a magas adatsűrűséget, az elődeihez képest hatékonyabb gyártást. A 3D V-NAND pedig rendkívül kedvező hatással van az élettartamra, illetve a csíkszélesség csökkenés negatív hatásait is elfelejthetjük egy időre. Persze ez utóbbi később még mindenképpen előtérbe kerül majd, de egyelőre megnyugodhatnak a mérnökök.

Most, hogy mindenki képbe van, térjünk rá a hozzám került példány főbb tulajdonságaira.

 • Tárolókapacitás : 500 GB
 • Szekvenciális olvasási sebesség : 540 MB/s
 • Szekvenciális írási sebesség : 520 MB/s
 • Véletlenszerű olvasás (4kb-os blokkokon) : 98 000 IOPS
 • Véletlenszerű írás (4kb-os blokkokon) : 90 000 IOPS

A teszt konfiguráció az alábbi hardverekből áll :

 • ASRock FM2A75 Pro4-M
 • AMD A6-5400k (Trinity)
 • 2×2 GB Kingston HyperX Blu 1600 MHz CL9 (3GB használható)
 • AMD HD7540D IGP ( 1 GB )
 • Samsung 850 EVO 500 GB

A teszt során használt szoftverek listája :

 • Windows 8.1 Pro 64 bit
 • AS SSD Benchmark
 • CrystalDiskMark
 • SSDlife Pro
 • CrystalDiskInfo
 • Hard Disk Sentinel
 • Samsung Magician
 • Boot Racer

Még mielőtt nekiállnánk különböző szintetikus tesztekkel mérni, nézzük, milyen állapotban van az alany. Ezt a Hard Disk Sentinel, SSDlife Pro és a Samsung Magacian nevű szoftverrel is ellenőrizhetjük. Lássuk mi a helyzet.

Samsung Magician - 850 EVO
Samsung Magician
Hard Dist Sentinel - 850 EVO
Hard Disk Sentinel
SSDLife - 850 EVO
SSDLife

Az SSD állapotáról mind a 3 program ugyan úgy vélekedik. Összesen kicsit több mint 2 TB írás történt eddig, de ez nem igazán hatotta meg a memóriacellákat. Kiváló állapotot mutat minden szoftver.

Akkor most lássuk a szintetikus teszteket. Ezt is 3 szoftverrel végeztem el. Név szerint: AS SSD Benchmark, CrystalDiskMark és a Samsung Magician.

CrystalDiskMark 3.0.3 x64 0Fill
CrystalDiskMark 3.0.3 x64 0Fill
AS SSD Bench - 850 EVO
AS SSD Bench
Samsung Magician - 850 EVO
Samsung Magician

A szintetikus tesztek közül a Samsung Magician járt a legközelebb az elméleti maximum sebességhez. Minden bizonnyal közrejátszik az eredményben az alaplapon található SATA3 vezérlő is. Más konfigurációval lehetnek eltérések, véleményem szerint inkább pozitív irányba. Valljuk be, azért a kis A6 5400k nem egy kapkodós fenevad.

Viszonyítás képen egyik kedves fórumtársamtól kértem egy CrystalDiskMark tesztet. Az Ő gépében egy átlagosnak nem éppen nevezhető, SATA2 interfésszel szerelt HDD lapult. Név szerint egy WD800HLFS-75G6U0. Gyorsan a lényeget összefoglalnám. 1 db lemez, 2 db fej, 10k rpm (Fordulat / Perc). Lássuk is az eredményt.

CrystalDiskMark - WD Velociraptor 10k RPM
CrystalDiskMark – WD Velociraptor 10k RPM

Azt hiszem, elég jól szemlélteti az erőviszonyokat a HDD és az SSD között. A másik, ami kellően látványos eredménnyel jár, az a bootolás sebességének változása. Ez az eredmény viszont annyi mindentől függ, hogy nem igazán szeretném összehasonlítani semmilyen más eredménnyel. Lássunk hát egy rendszerindulást, SSD-ről. Ennek mérésére a BootRacer segítségét fogom hívni. Működését úgy gondolom, senkinek nem kell magyaráznom. Nézzük is az eredményt.

21 másodperc - 850 EVO
21 másodperc

21 másodperc. A programok közül a teszt során csak az AMD Catalyst indult el automatikusan. Napi használat során még a Skype, Viber, Greenshot, µTorrent, AMD QuickStream szokott indulni. Ezekkel együtt kereken 30 másodpercet kell várni, és már neki is lehet látni a napi rutin feladatoknak.

A Samsung 850-es, illetve a még a 840 Pro SSD-k egyik különlegességéről még nem is beszéltem. Ez az úgy nevezett Rapid mód. Ezzel drasztikusan, nagyjából duplájára növelhetjük az átviteli sebességet, de ennek bizony ára van. Aktiválás, a rendszermemória 25% lefoglalásra kerül, viszont az eredmény letaglózó. Lássuk hát, mennyi az annyi.

CrystalDiskMark - Rapid mode
CrystalDiskMark – Rapid mode
AS SSD - Rapid mode
AS SSD – Rapid mode
Samsung Magician - Rapid mode
Samsung Magician – Rapid mode

Azt hiszem, a számok magukért beszélnek. Itt már tényleg igaz, hogy ekkora sávszélesség kihasználáshoz igencsak combos konfiguráció szükséges.

Már csak egyetlen egy dologról nem tettem említés, az pedig a garancia. A 850 EVO 4 féle kapacitással kerül a boltok polcaira. 120, 250, 500 GB és 1 TB-os verziók közül választhat a leendő tulajdonos. Garancia szempontjából 2 féle csoportba sorolhatók. Mind a 4 opcióra 5 év garancia jár, de amíg a 120 és 250 GB-os modelre 75 TB (41 GB/nap), addig az 500 GB-os és 1 TB-os kiadásra napi 150 TB (82 GB/nap) írás a megengedett, garancia vesztés terhe nélkül. Természetesen ennél jóval többet is elviselnek, de ez a Samsung által közölt hivatalos adat.

A Samsung 850 EVO átlag felhasználás mellett, kellően sokáig lehet az ember mindennapi munkájának, szórakozásának segítő társa. Sebessége az átlagos HDD-khez képest hihetetlen érzést nyújt. A Rapid módról már nem is beszélve.