Forrás:

ZDNet

A jó öreg Microsoft valamikor régen meghatározó erő volt technológia világában, ezért aztán ráért szépen, kényelmesen lépkedni. A termékek ütemtervei általában öt éves ciklusokba szerveződtek, ami a pécék és szerverek világában pont jó volt. Csakhogy a technológiai ipar szépen átállt, és egyre inkább a mobil technológiára összpontosított. Ettől teljesen felborult a régi világ, hiszen a mobil terület egyre gyorsabban fejlődött, amitől a régi, hosszú távú ütemterveknek lőttek a sebesen változó iparágban.

A Microsoft ráébredt, hogy váltani kell: nem elég csak tartani a lépést a mobil piacon, hanem kiemelkedővé is kell tenni a kínálatát. Az eddigi belső változásokkal már jó irányba halad, hogy tartsa a tempót, és úton van afelé, hogy a haladás motorja lehessen úgy általában a technológiában, de különösen a mobil világban. Ez annak a három dolgonak köszönhető, amit éppen csinálnak, méghozzá jól.

Gyorsaság

A néhai cammogó behemótot felváltotta egy gyorsan és mozgékonyan haladó technológiai cég, amelynek minden üzletágában új termékek jelennek meg. A Microsoft termékei és szolgáltatásai lefedik a teljes spektrumot, mőködésének a tempója pedig lenyűgöző. A frissítések és új ajánlatok rendszeres kiadása lett az általános norma a felhőtől a szoftvertermékekig.

Erre egyértelműen az a viszonylag rövid időszak a jó példa, amely alatt a Microsoft eljutott a Windows 7-től a Windows 10-ig. Bár ez utóbbi még nem jelent meg, a nyilvánosan elérhető próbaverzió nem csak a Windows 7-től való eltávolodás, hanem a Windows 8 bukása utáni (tovább)fejlődés jele is egyben. A Windows 8 a régi idők Windowsának totális átdolgozása volt, és ezt sok Windows ügyfél rosszul fogadta. A vállalat (a korábbiakhoz képest mindenképpen 😉 – a ford.) rövid időn belül reagált a heves kritikákra, és a Windows 10 próbaváltozatát alapul véve akár még vissza is édesgetheti magához a hűséges Windows 7 rajongókat.

Az ügyfelek visszajelzéseinek figyelembe vétele

Ez az új Microsoft igen figyelemreméltóan reagál az ügyfelek visszajelzéseire. Korábban sem hanyagolta el a vásárlók visszajelzéseit, csak éppen sosem reagált időben a kritikákra. De ha azt látod, hogy a frissítésekben foglalkoznak a ügyfelek igényeivel, az mindig egy jól működő céget jelez. Például a Windows 8 megjelenése után a felhasználók azonnal hevesen bírálni kezdték a jó öreg Start menü hiányát, a Microsoft pedig odafigyelt, (ha nem is villámgyorsan – a ford.), de a Windows 10-ben újraéledt sokak régi barátja.

Ráadásul sokkal használhatóbb lett, mint volt a régebbi verziókban. Tudja ugyanazt, amit régen, viszont a Windows 8-ban bemutatott, az érintőképernyőre kitalált élő csempék is megjelenhetnek rajta. Így már szinte mindenkinek tetszhet, és ez annak az eredménye, hogy a cég odafigyelt a visszajelzésekre, és azoknak megfelelően cselekedett.

Az odafigyelés ugyanilyen szintje figyelhető meg a Windows 8-ban megjelenő metrós kezdőképernyő esetében is. Bár a régi asztal nem veszett el, a felhasználók mégis arra panaszkodtak, hogy túlságosan az érintőképernyő és a csempék irányába tolódott el a hangsúly. A Microsoft pedig viszonylag gyorsan lépett, hogy visszahozza az asztalra koncentrálást a Windows 10-ben – ugyanakkor az érintés barát működés sem tűnt el, csak nincs már annyira előtérben.

A mobil technológia felkarolása

Bármennyire is hirdetik a pécé halálát, még mindig köztünk van, és a Microsoft is vele. Ugyanakkor a mobiltechnológia sokat nőtt, és fog is még. A Microsoft azt igyekszik demonstrálni legutóbbi lépéseive, hogy nagyon odafigyelnek rá. Hogy mennyire támogatja a cég a mobil technológiát, az elég jól látszik abból, hogy mind iOS-re, mind Androidra kiemelkedő szoftverfejlesztéseket végeztek.

Ha valaki átnézi az iTunes alkalmazásboltját, akkor több, mint 40 microsoftos alkalmazást talál ott, többek között a nagy office-os alkalmazásokat, mint a Word, az Excel, a PowerPoint és a OneNote. A Microsoftnak nem egyszerűen sok alkalmazása van iOS-re, hanem közülük öt szokta vezetni mostanság a toplistát. Ugyanez a helyzet az androidos Google Play Store-ban is, amelyben nagyjából ugyanennyi Microsoft alkalmazás van, és most már ott is ott vannak az Office alkalmazások. A Microsoft nyilvánvalóvá tette, hogy szerinte az alkalmazásainak ott kell lennie a nagy mobil platformokon, és ennek nem akárhogyan állt neki.

Teljes sebességgel előre

A Microsoft felgyorsult, ami lenyűgöző látvány. Ráadásul nem csak egy-két üzletágában, hanem kínálata teljes szélességében. A fentebb tárgyalt Windowson felül a OneDrive révén a fogyasztói felhőszolgáltatásban is, amely a mobil iparban való fejlődésének is az egyik alapja.

Ráadásul hamarosan az okostelefon hadművelet sem bicebócáskodik majd tovább egymagában – éppen arra készülnek, hogy a Windows 10 a pécékről a telefonokra is átköltözik. Az új Windows lesz az alapja az asztali pécéknek, a telefonoknak és a hordozható pécéknek egyaránt, és hamarosan mindenféle formában a fogyasztók és a vállalatok kezei közé fog kerülni.

Az újítások, amiket a Microsoft éppen kibontatkoztat, ütősebbé teszik, mint a vetélytárs Apple és Google. Miközben az Apple és a Google jóformán képtelenek elszakadni a saját rendszerüktől, a redmondi srácok épp most teszik le az alapjait annak, hogy megkerülhetetlenek legyenek a másik kettőében.

A verseny lényege jelenleg a fő termékvonalak lassú fejlesztése, azonban a Microsoft éppen termékei és szolgáltatásai teljes megváltozásának a kellős közepén van, ami mindent felráz, méghozzá ütős tempóban. Vigyázó szemeteket a Microsoftra vessétek!

(James Kendrick)
(Kép: Stephen Brashear/Getty Images)

MEGOSZTÁS
Előző cikkVissza lehet majd állni a WP10 Preview-ról
Következő cikkHibátlanul fut a mobil Windows 10 a Lumia 635-ön
Főszerkesztő, vagyis ő kiabál a szerkesztőség többi tagjával akik helyette dolgoznak. Valamikor régen sokat tett a Lumia 710 főzött ROM-ok elterjedéséért. Legújabb szerzeménye egy Lumia 640, az előző pedig egy ASUS Transformer Book T100-as, amit a rá jellemző kedvességgel Terminátornak hív, bár azóta már egy Lenovo T410-et használ a mindennapokban. Jelenleg WordPress oldalak dizájnjával bohóckodik, illetve keresi az ideális webszerver konfigurációt.