Forrás:

WinBeta

A GFI friss jelentése szerint 2014-ben naponta átlag 19 sebezhetőséget jelentettek a National Vulnerability Database adatai szerint, összesen az évben 7038-at. Ha feltesszük valakinek a kérdést, hogy no, akkor melyik rendszerben is találták a legtöbb sebezhetőséget, akkor 10-ből 9 ember nyilván legyint és azt mondja, hogy a Windows. Lássuk, mit mond erről a jelentés!

„Érdekes, hogy bár a Microsoft rendszereiben még mindig jelentős számú sebezhetőség tűnik fel, már nincsenek a TOP3-ban sem. AZ Apple OS X és az iOS vezet, mögöttük a Linux kernel a harmadik.”

A GFI szerint a Mac OS X-nek 147 sebezhetősége derült ki 2014-ben, ebből 64 volt magas biztonsági kockázatú, az iOS esetében 127, amiből 32 volt igen fontos, míg a harmadik Linux kernelnél ezek a számok 119 és 24.

Bár a Microsoft rendszerei nem végeztek a TOP 3-ban, azért azokban is bőven akadt biztonsági rés: a Windows 2008 Serverben 38-at, a Windows 7-ben, Windows 8-ban és 8.1-ben egyaránt 36-ra derült fény, a Vistában 34-et találtak és végül a sor végén a Windows RT van „mindössze” 30-cal.

OS-vulner

„Biztonsági szempontból 2014 nem volt egy sétagalopp a Linux felhasználók számára, főleg, hogy az év legfontosabb biztonsági réseit olyan alkalmazásokban fedezték fel, amelyek jellemzően Linux rendszereken futnak. A Heartbleed például az OpenSSL, míg a Shellshock a GNU Bash fontos sebezhetősége volt.”

Alkalmazások tekintetében már nem áll ilyen jól a Microsoft. Még mindig az Internet Explorer áll a vezető helyen (amely a régi verziók miatt eleve hátrányból indul) 242 sebezhetőséggel, amelyek közül 220, vagyis szinte mind igen nagy hatású volt, második a Google Chrome 124-gyel és a harmadik helyen a Mozilla FireFox áll 117-tel. Utánuk az Adobe Flash Player, a Java, a Mozilla Thunderbird, az Adobe Air, az Apple tv és az Adobe Reader jönnek.

APP-vulner

„Nem meglepő, hogy továbbra is a böngészőkben fedezik fel a legtöbb biztonsági rést, elvégre azok a legnépszerűbb átjárók a szerverek eléréséhez, és hogy a klienseken rosszindulatú programokat terjesszenek. A legfőbb kihívók az Adobe ingyenes termékei és a Java, de az elmúlt 6 évben a böngészők voltak folyamatosan a vezető helyen.”

A biztonság igen komoly probléma ha az operációs rendszerekről és az azokon futó alkalmazásokról van szó – ezt évről évre újra és újra eszünkbe véssük. A tavaly tanulság az volt, hogy abban az évben a Windows biztonságosabb volt, mint a Mac OS X, az iOS vagy akár a Linux. Ettől a ténytől függetlenül: soha ne felejtsétek el telepíteni a legfrissebb biztonsági frissítéseket!

MEGOSZTÁS
Előző cikkA hét képei – 2015. 8. hét
Következő cikk5 tipp egy jó fotóhoz
Főszerkesztő, vagyis ő kiabál a szerkesztőség többi tagjával akik helyette dolgoznak. Valamikor régen sokat tett a Lumia 710 főzött ROM-ok elterjedéséért. Legújabb szerzeménye egy Lumia 640, az előző pedig egy ASUS Transformer Book T100-as, amit a rá jellemző kedvességgel Terminátornak hív, bár azóta már egy Lenovo T410-et használ a mindennapokban. Jelenleg WordPress oldalak dizájnjával bohóckodik, illetve keresi az ideális webszerver konfigurációt.