A Google 10 éve üzent hadat a Microsoftnak, amikor bejelentette a Microsoft Office olcsó online alternatíváját a Google Appset. 10 évvel később pedig már az a tervük, hogy megkaparintsák a Micorsoft legnagyobb ügyfeleinek 80 százalékát. Tény, hogy a Google Apps nagy fejlődésen ment át azóta, és már egészen nagy ügyfeleket is átcsábítottak magukhoz, ez azonban még így is egy kicsit merésznek tűnik.

A Google elnöke Amith Singh elárulta, hogyan képzelik ezt elérni. Szerinte az utóbbi egy évben bebizonyították mindenkinek, hogy a Google Apps most már alkalmas nagyvállalati felhasználásra is. A nagy terv végrehajtása szerintük 7 lépésből fog állni, amelyek az alábbiak.

1. Meggyőződni arról, hogy a Google alkalmazásai az Office funkcióinak 85-90%-át képesek nyújtani

És bizonyos dolgokban már előrébb is járnak. Singh szerint erre az a példa, hogy a Docs-ban van real-time együttmőködés, és szerinte az Office-ban semmi hasonló nem létezik.

Ebben az ügyben van egy rossz hírem: de, igen, létezik.

2. Nem kell törődni a fennmaradó, csak a haladó felhasználóknak való funkcióval, főleg Excel esetében

Singh szerint legfeljeb a cégek felhasználóinak 10%-át érdeklik az ilyesmik. Ebben egyébként nagyrészt igaza is van. És talán abban is, hogy a többség nem szokott dokumentumokat készíteni, csak olvassa azokat.

A probléma csak annyi, hogy ha egy cégnél csak egy embernek szüksége van rá, akkor már nem éri meg áttérni.

3. Az Office dokumentumok első osztályú támogatása

Vagyis hogy a Google QuickOffice szerkesztője képes megnyitni, tökéletesen, akarom mondani majdnem tökéletesen megjeleníteni Office dokumentumokat, majd Office formátumban elmenteni. Hümm.

4. Nem szabad megpróbálni áttéríteni a vállalkozókat Officeról Google Appsra

Lényegében arról lenne szó, hogy első lépésben csak a már meglevő Office mellé akarnak benyomulni, aztán szerintük a vállakozások majd maguktól rádöbbennek arra, hogy nekik nem is kell az Office licence. Abból indulnak ki, hogy a legolcsóbb Apps licence 5 dollár per fő per hónap, míg Office esetében ugyanez 8 dollár.

Ami természetesen ismét tévedés, ugyanis az is pontosan 5 dollárba kerül egy egy éves hűségnyilatkozattal, ám a Google csomagjához képest van benne fejenként 1 terabájt tárhely. Az ennek megfelelő Google Aps csomag ára viszont már ennek a duplája. Ráadásul bizonyos, nem feltétlenül hatalmas felhasználó szám felett egyedi árajánlatot lehet kérni, illetve a licence típusokat egy cégen belül lehet össze-vissza kavarni.

5. Tanítsd meg, hogyan válhatnak haladó felhasználóvá

Magyarán szólva lemásolják a Microsoft Most Valuable Professional programját.

6. Nem az Appsszal kell megszerezni az ügyfeleket

Mert nekik van ám erre portfóliójuk. A keresés valóban nem rossz funkció egyébként, ám az általa említett „többféle videókonferencia” fedőnevű termék már a korábban említett legolcsóbb Office csomagban is ott figyel.

7. Mutasd meg nekik, hogyan segíti a mobil dolgozók munkáját a felhő

Singh erről nagyjából ugyanazt mondja, mint Satya Nadella, nemrég, tehát hogy egyre többen dolgoznak mobil eszközről. A probléma csupán annyi, hogy a Microsoft éppen most injektált néhány szörnyű fenyegetést a Google Play Store-ba, és ezek az új Office appok, amelyek nem több-kevésbé, hanem maximálisan kompatibilisek a klasszikus Office termékekkel, ráadásul még népszerűek is.

És akkor elmondom a tutiságot

Hogy erről az egészről mit gondolok én, aki 20 éve használok Office-t, tehát valamilyen szinten elfogult vagyok? Nem tudok jósolni, tehát akár még be is jöhet a nagy terv a Google-nak. Még akkor is, ha a brilliánsan megszőtt terven az anyag itt-ott már most felfesleni látszik. Legfőképp az időzítés az, ami mintha nem lenne tökéletes. Két-három évvel ezelőtt egy ilyen portfólióval szénné alázhatták volna a Microsoftot a saját otthonában, ám azóta a redmondiak észbekaptak, és eszeveszett tempóban zárkóznak fel. Amiről mintha nem tudna a Google vezér. Vagy szándékosan dezinformál, és ez nem mindegy. A fenti pontok pár éve még nagyon meggyőzőek lettek volna, és az én megjegyzéseim sem kerültek volna melléjük, ma viszont már ez nem ennyire egyértelmű. Ha ezt a Google tényleg nem tudja, akkor elég érdekes kimenetele lehet a háborúnak, ha csak dezinformálni akarja a részletekben nyilván tájékozatlan felhasználókat – nos, akkor is.

Meglátjuk. Egy biztos, a most indúló harc egyvalakinek lesz jó: a felhasználónak, vagyis nekünk.

MEGOSZTÁS
Előző cikkHibátlanul fut a mobil Windows 10 a Lumia 635-ön
Következő cikkNem kell Denim a Windows 10-hez
Főszerkesztő, vagyis ő kiabál a szerkesztőség többi tagjával akik helyette dolgoznak. Valamikor régen sokat tett a Lumia 710 főzött ROM-ok elterjedéséért. Legújabb szerzeménye egy Lumia 640, az előző pedig egy ASUS Transformer Book T100-as, amit a rá jellemző kedvességgel Terminátornak hív, bár azóta már egy Lenovo T410-et használ a mindennapokban. Jelenleg WordPress oldalak dizájnjával bohóckodik, illetve keresi az ideális webszerver konfigurációt.