Eben Upton a Raspberry Pi Alapítvány vezérigazgatója tegnap elárulta, azért döntöttek úgy, hogy a most bejelentett 35 dolláros Rasbberry Pi 2 Windows 10 támogatást is kapjon, mert ezt akarták az ügyfeleik. Elmondta hogy „az emberek sorban jöttek, hogy nekik Windows kell. Azt hiszem, ez azt jelenti, hogy egy pécé akkor az igazi, ha Windows fut rajta.”

A szuperolcsó, lecsupaszított hardverű ketyerékre eddig csak Linux volt. A Pi 2-es modellbe viszont már ARMv7-es processzor kerül, ami lehetővé teszi, hogy a Windows 10 „Internet of Things” verziója fusson rajta. Upton a Registernek a következőket nyilatkozta arról, hogy mit jelent majd az embereknek az új kütyü.

Nekem az a nagy dolog ebben, hogy van egy olyan környezet, amiben az embernek csak egyszer kell megírnia egy mindenütt futtatható dolgot, ami megy Surface-en, Raspberry Pi-on vagy egy telefonon is

„Az ARM-nek két utasítszkészlet és architektúra verziója van. ARMv6-ra sosem volt Windows, valahogy nem volt igazán késztetés a Windows kernel portolására egy teljesen más architetktúrára csak azért, hogy azzal is legyen Raspberry Pi.

[…]

Hogy mi kezdtünk el közeledni a Microsofthoz, vagy ők kezdtek el közeledni hozzánk? Szerintem egyik sem, ez inkább amolyan kocsmai dumálás volt. Már régóta jó kapcsolatban voltunk velük, és amikor jött a lehetőség, hogy az ARMv7-tel tudunk kezdeni valamit: oké, csináljuk!”

Upton szerint akikhez Windows 10-zel jut el ez a kis pécé, azok nem feltétlenül tudják majd asztali módban használni, vagy bizonyos régebbi alkalmazásokat futtatni rajta, de a pécékre írt alkalmazások el fogják érni az Azure-t és más szolgáltatásokat. A Microsoft várhatóan többet is el fog árulni az „Internet of Things”-zel kapcsolatos terveiről a közeljövőben.