Az előző írásomban, megpróbáltam bemutatni, hogy mit lehet kihozni egy Nokia Lumia 520-as készülékből. Ezt a témát szeretném továbbvinni! Az alany továbbra is a fent említett készülék marad, hisz ez van a birtokomban, de most egy kicsit „közelebbről” vesszük szemügyre a témát!

záridő 1/500 , iso: 100
záridő 1/500 , iso: 100

A makrofotózás azért is népszerű, mert így egy olyan kis világot tudunk bemutatni, amit szabad szemmel nem láthatnánk. Akkor beszélünk makrofotózásról, amikor a lefotózott dolog nagyobb lesz, mint a valóságban. Ezt úgy tudjuk elérni, hogy közelebb megyünk a témához. Ha még nagyobb nagyítást szeretnénk elérni, mint amit gépünk enged, akkor mindenképpen használnunk kell valamilyen segédeszközt. Az 5 megapixeles kamera minimális fókusztartománya 10 cm, de ezt le tudjuk csökkenteni, egy kis leleményességel! Legyen az nagyító, vagy a telefonra erősíthető mini lencsék.
Ezek használatával viszont kompromisszumokat kell kötnunk, sajnos rontják a képminőséget, viszont remek közeli képeket készíthetünk a segítségükkel!
Fontos dolog, hogy ha makrofotózásra adjuk a fejünket, hogy figyeljünk a fókusz helyes használatára! Próbálkozhatunk az autofókusszal, amikor csak odakoppintunk a kijelzőn ahol szeretnénk, hogy éles legyen a kép. De ha tehetjük, használjuk inkább a manuális lehetőséget! Így nem a telefonra bízzuk a fókuszt, hanem mi magunk adhatjuk meg a megfelelő távolságot-közelséget!

záridő 1/50 iso: 100
záridő 1/50 iso: 100

A másik fontos dolog a zárídő! Jelen esetben a Lumia 520-nál az automatikus értéken kívűl az 1 másodperc és ennek törtrészei (max: 1/16000) között választhatunk. Ha túl rövid záridőt választunk ki, szükségünk lesz utómunkára. Ezért érdemesebb egy közepes értéket használni! Minél nagyobb nagyítást alkalmazunk, annál kisebb lesz a mélyélesség.

záridő 1/50, iso - auto: 500
záridő 1/50, iso – auto: 500

 

Nem elhanyagolható dolog a közeli kép készítésekor az állvány használata, melynek segítségével kiküszöbölhetjük kezünk remegését és sokat dob az elkészített kép minőségén is!
Ha rovarokat, állatokat fotózunk, próbáljuk meg a fókusztpontot a fejükre, szemükre helyezni! A virágok növények fényképezésénél is megéri körbejárni a témát, figyelni az érdekesebb megkomponálásra!