Kicsit több mint két hete, hogy balcsida kollégával hazánk egyik elektronikai termékeket árusító áruházláncának üzletében sétálva, a telefonos részlegnél garázdálkodva megpillantottam az egyik kiállított, WP8.1 operációs rendszerrel érkező telefont. Nézegettem, megtetszett, majd jött a kérdés: Kellene róla egy cikk. Vállalod?

10 napja, hogy kezembe kaptam a mostani tesztünk alanyát, a Microsoft Lumia 535-öt. Kezdjük is rögtön a számokkal. A telefon 72,4mm széles, 8,8mm vastag és 140,2mm magas. Tömege pontosan 146 g. A hátsó és oldalsó borítás egyetlen, nagy darabból áll. A hozzám került fehér színű modell hátlapja matt hatású, kellemes tapintású műanyagból került kialakításra. Fontos azonban megjegyezni, hogy a műanyag borításhoz használt anyag színenként eltérhet. Például: A narancssárga hátlap több beszámoló szerint zongoralakkszerű műanyagból készült. Az 5″-os IPS, qHD (960 x 540, 220 ppi) kijelzőt Gorilla Glass 3 üveg védi a sérülésektől. Emellett az előlapon találunk még egy 5 MP-es kamerát, beszédhangszórót és ezek között a fény- és távolságérzékelő szenzorokat. Jobb oldalon a hangerő fel/le, illetve a bekapcsológombot találjuk, felül pedig a 3.5 mm-es jack kimenet kapott helyet. A hátlapon ugyancsak egy 5 MP-es kamera és LED villanó került elhelyezésre. Igen, ebben a kategóriában LED villanó. Meglepő igaz? Szerintem is. 🙂

l535

LTE és NFC viszont nincs, azonban van HSPA (42,2 Mbps letöltési és 5,76 Mbps feltöltési sebesség) 802.11b/g/n-es WiFi, a Bluetooth 4.0, valamint az A-GPS (GLONASS támogatással).

A telefon szélei lekerekítettek, a készülék kényelmesen illeszkedik a tenyérbe. Az oldalsó gombok nyomáspontjai tökéletesek. Nem lifeg, nem billeg. A hátsó kamera egy kicsit kidomborodik, de csak nagyon minimálisan, maximum 1-1.5 millimétert.

A Windows Phone operációs rendszer nagyon jól optimalizált, efelől nincs kétség. Első bekapcsolásnál egy elég nagy adag frissítéssel lep meg minket a rendszer, amelynek feltelepítése után már a Windows Phone 8.1 Denim üdvözöl minket.

WP 8.1 - Denim
WP 8.1 – Denim

Több felhasználó adott hangot egy elég kellemetlen problémának, miszerint az érintő képernyő szakadozottan érzékel, ezáltal nehézkes a görgetés, vagy a felhasználó akarata ellenére nem kívánt menüpontok nyílnak meg. Én ezzel a hibával már nem találkoztam mivel a Microsoft viszonylag hamar, egy szoftverfrissítés keretében orvosolta a problémát.

A központi egység szerepét a Qualcomm műhelyéből érkező Snapdragon 200-as chipsetre bízták. A MSM8212 típusú SoC-ben egy ARMv7 architektúrájú processzor található, amely négy darab 1,2 gigahertzre skálázott magot foglal magában. A grafikai feladatok ellátásért az Adreno 302 GPU felel. Emellett 1 GB memória került beépítésre. A belső tárhely mérete 8 GB, de mint azt már megszokhattuk, a rendszer lefoglal magának egy jókora szeletet, így nekünk mindösszesen 3.5 GB marad, amit szabadon felhasználhatunk, amire csak szeretnénk. Szerencsére kaptunk egy microSD foglalatot, amelybe akár 128 GB-os memóriakártyát is helyezhetünk.

Ezek után, térjünk át egy másik fontos témára. Milyen használni az L535-öt a mindennapokban? Ahogy a második bekezdés elején írtam, 10 napja, hogy kézhez kaptam a telefont. Ezalatt az idő alatt elég jól összebarátkoztunk, igyekeztem kiismerni a rendszert. Meg kell hogy valljam, sosem voltak óriási elvárásaim egy telefonnal kapcsolatban. Csupán annyi, hogy ne fagyjon le, ne akadozzon, ne hagyjon cserben a legkellemetlenebb pillanatokban. Volt már alkalmam megtapasztalni pár alkalommal ilyen és ehhez hasonló szituációkat. Cseréltem már kernelt hajnali 4 órakor közvetlen indulás előtt, reseteltem recovery-ből a Keleti-Pályaudvar kellős közepén, sőőt egyszer még teljes ROM-ot és kernelt is cseréltem valahol Budapest és Aszód között félúton. Windows Phone esetében szerencsére ilyen szituációk eszembe se jutottak. Megkerestem az általam kedvelt és használt alkalmazásokat, melyek közül a legtöbb rendelkezik WP-s verzióval, vagy megfelelő alternatívát találhatunk rá a Windows Store-ban, és bele is vetettem magam a mindennapokba, a telefon pedig bírta a strapát, egy mukkanás nélkül. Az 1905 mAh-ás akkumulátor kellő energiával látta el a készüléket egész napra. Folyamatosan a Wifi-n lógott, ismerőseimmel beszélgettem Viberen, böngésztem, telefonáltam, intéztem az ügyeimet, mikor pedig hazaértem, a töltés 30%-a még rendelkezésre állt.

Az én WP-m így nézett ki. :)
Az én WP-m így nézett ki. 🙂

A rendszer, hála a 4 magnak és az 1 GB memóriának, csak úgy hasít. Nem tapasztaltam sem fagyást, sem akadást. Élmény használni a telefont. Minden azonnal történik, ahogy rábökünk. A csempék használata kényelmes, bár nekem elsőre kicsit azért szokni kellett. Az előre telepített Here Maps mindig gyorsan és pontosan megtalálta, hol járok éppen. Mindezt akár offline üzemmódban is. Azonban mint mindennek, ennek a telefonnak is megvannak a gyenge pontjai. Pontosabban két gyenge pontja van. Az egyik a kamera, a másik pedig az összeszerelés minősége. Kezdjük az előbbivel.

Mind a két kamera egyaránt 5 MP-es. A hátsó, mint ahogy már volt róla szó, LED villanóval van megtámogatva. Nézzük hát, milyen képeket készíthetünk.

A képeken jól látszik, hogy nappali fényviszonyok között még viszonylag elfogadható képeket csinál a telefon, de éjszaka már erősen szemcsésedik a kép. Ez utóbbi igaz a könyvről készült fotóra is, amely segédfénnyel készült.

A másik gyenge pontja a készüléknek, az összeszerelés, illesztés minősége. Jobb és bal oldalon, hajlamos néha recsegni,ropogni a telefon, már a legapróbb nyomásra is. Nem túlságosan, csak éppen annyira, hogy feltűnjön az embernek.

A Microsoft Lumia 535, ahogy azt a számozása is sugallja, inkább az alsóbb kategória versenyzője, azonban véleményem szerint ez a hardver és operációs rendszer még a középmezőnyben is megállja a helyét. Ára, kereskedéstől függően, 35 – 42 ezer forint közé esik. Ennyi pénzért, véleményem szerint kategóriájában az egyik legjobb vétel.

A végére egy csoportkép
A végére egy csoportkép