Egy újabb szerzőt köszönthetünk az oldalunknál, Mudri Lászlót, ki a fotós csoport tagjainak ismerős lehet lélegzetelállító képeiről. Ebben a cikkben összefoglalja, hogyan is lehet egy olyan kis készülékből, mint a Lumia 520, a lehető legtöbbet kihozni.

Sziasztok!

Mostanában egyre többen keresnek meg azzal, hogy mivel készülnek a képeim. Amikor pedig megmondom, akkor rögtön jön a következő: Hogy lehetséges ez? Nos, erre szeretnék választ adni ebben az írásban! Fogadjátok szeretettel!

A készülék, amiről szó lesz, az egyik legelterjettebb Lumia a világon: egy Nokia Lumia 520. Tudom, nem egy Lumia 1020 hiszen mindösze egy 5 megapixeles kamera csücsül a hátlap közepén, árván segédfény (vaku) nélkül. De higgyétek el, ezzel is lehet „csodákat” alkotni!

16290608851_6270c542aa_o

2014-ben vásároltam a telefont, amiről akkor fogalmam sem volt, hogy mire képes. Egyszerűen kíváncsi voltam a Windows Phone rendszerre. Az alaposabb ismerkedés után gondoltam, a legnépszerűbb közösségi oldalon keresek olyan csoportot, akik márka, ill. rendszer társak. Így találtam rá egy kimondottan Windows Phone készülékekkel fotózó kis csoportra. Az ott látottak, iszonyatosan inspirálóan hatottak rám, ezért kipróbáltam magam, hiszen vesztenivalóm nincs. Sőt nyertem! Azóta ahogy az első képet ellőttem, csupa jó dolgot tapasztalok, amiket ennek a kis készüléknek köszönhetek!

15399424503_1fd2a71f6e_o

Sorra fotóztam rengeteg dolgot, amit arra érdemesnek találtam, próbáltam illetve azóta is folyamatosan próbálom nem a megszokott szemszögből bemutatni a „világot”! Az elején nem szántam nagy figyelmet a beállításokra, hagytam mindent automatikus értéken. Azóta ez változott, autodidakta módon jöttem rá arra, hogy mi történik, ha növelem az ISO értéket, vagy ha zársebesség idejét módosítom. Ehhez nem kell más, mint rengeteget fotózni, különböző beállításokkal és adja magát a dolog. Itt jegyezném meg, hogy a mai napig a Lumia Camera-t használom. Ne a tökéletes képet akard megcsinálni, hanem a témát próbáld meg körbejárni, minél többféleképpen elkapni. Játszani a fénnyel, közelebbről illetve távolabbról szemügyre venni! Ne kapkodd el! Lehet az fog mindenkinek tetszeni, aminek nem jósoltál sok jövőt! A nagy számok törvénye alapján, ha csinálsz, mondjuk 50-60 képet abból talán 4-5 amire azt mondod, hogy érdemes vele tovább foglalkozni. El is érkeztünk a következő lépéshez:

Utómunka / Szerkesztés

Erre én a Lumia Creative Studio-t használom, néha pedig a Photoshop Express-t.
A szerkesztésnél mindig figyelj arra, hogy a kép ne veszítse el a „élő” hatását! Ne akarj mást kihozni belől, mint ami. A kevesebb néha több! Valószínű elegendő a legtöbb képhez egy kis finomhangolás. Például: állítani az élénkségen, a világosságon, esetleg az árnyékokon, de mindent csak módjával! Hamar át lehet esni a ló túloldalára! A szűrők használatát egyéni ízlésre bízom, azt mindenki maga dönti el, hogy kell-e vagy sem. A lehetőségek száma szinte végtelen, minden csak a kreativitáson múlik!

15831776840_ab8ef7e20a_o

Tehát véleményem szerint, egy kis szépérzékkel és némi odafigyeléssel akár a belépő szintű mobilokkal (legyen az Lumia 520, Lumia 530 vagy akár az újonnan érkező ikerpár a Lumia 435 és Lumia 532) is lehet fotózni olyat, amire azt mondják majd: Wow!

15396725134_4097a92aeb_o

u.i.: Fotózás előtt a lencsét mindig tisztítsátok meg, lehet rajta finom por vagy bármilyen folt ami miatt a kép nem úgy sikerül ahoy szeretnéd! Ha van rá lehetőséged és időd engedi a kép publikálása/megosztása előtt nézd vissza egy nagyobb kijelzővel rendelkező gépen (Tablet, PC)! Hidd el ezzel csak magadnak teszel jót!

Remélem tudtam segíteni néhány dologban!

Ha szeretnétek több képemet is megtekinteni, azt megtehetitek az alábbi helyeken:
instagram.com/mudrilaci
flickr.com/photos/mudrilaci
twitter.com/mudrilaci

Ha pedig egy kis inspirációra vágytok, csatlakozzatok a Windows Phone Photograpy Facebook csoporthoz!