Előszóként fontosnak tartom megjegyezni, hogy ha a természetbe megyünk fotózni, figyeljünk a környezetünkre! Ne módosítsuk azt egy-egy fotó kedvéért, ne avatkozzunk bele, ne tegyünk akaratlanul is kárt!

Ebben a kategóriában nem lehet „tuti” beállításokat javasolni, hiszen mást kíván egy hajnali, borúlt idős, havas esetleg éjszakai kattintás. Inkább tanácsokkal tudnék most szolgálni.

iso 400 záridő 1/50, f/2.4
iso 400 záridő 1/50, f/2.4

Zavartalan napsütéses időszakban, főleg tavasszal és nyáron, rengeteg fényre számíthatunk, így érdemes a képzaj elkerülése érdekében az alacsony ISO értékek közül választanunk!
A fehéregyensúly maradhat automatán, bár ahogy az időjárás kívánja átállítható felhős vagy napfényes szintre is. (Ez saját dontés)
Felhős ég esetén számítanunk kell arra, hogy nem tudunk érdekes fotókat készíteni, mert minden szürkés, sötét.

iso 100 záridő 1/134 f/2.4
iso 100 záridő 1/134 f/2.4

Az erdőben rengeteg témát találhat az ember, bármelyik napszakban is kelljen útra. Ha a hajnali időpontos választjuk, akkor a felkelő nap, meleg színekkel örvendesztet meg minket. A harmat még ott csilloghat a talajközeli növényeken, virágokon. Az állatok is nyugottabbak még ilyenkor, így előfordulhat, hogy találkozunk velük.

iso 100 záridő 1/3700 f/2.4
iso 100 záridő 1/3700 f/2.4

Dél környékén nehezebb dolgunk van, hisz nincsenek árnyékok, de még ilyenkor is akad látnivaló. A talajszinten ott vannak a szebbnél szebb színben pompázó rovarok! Ilyenkor alkalmazhatjuk a makrofótózásról olvasottakat!
Ha szeretünk sokáig aludni, akkor a délután lehet a mi kedvenc időnk! Ilyenkor a lemenő nap lehet segítségünkre, csak jó időben kell jó helyen lenni, egy szép naplementét, sziluettet elkapni!

iso 50 záridő 1/17 f/2.4
iso 50 záridő 1/17 f/2.4

Hamarosan itt a tavasz! Az ébredő természet csodáival! Az erdő tele lesz frissességgel, madarakkal (ha ügyesek és elég csendesek vagyunk, elkaphatunk egy-egy szép példányt).
Ősszel a kiszinesedő természet lehet a barátunk. Ilyenkor is érdemes jól időzíteni az erdei sétát, mielőtt lehullanak a levelek és szürke lesz a táj.
Ha az erdőben ér minket a sötétedés, akkor sem kell elkeseredni, csak állítsunk hosszabb zárídőt a készüléken (persze, ha ezt lehetőségeink engedik). Fontos dolog még az állvány, mint mindíg. Legyen akár esti vagy nappali fotózás!

iso 50 záridő 1/140 f/2.4
iso 50 záridő 1/140 f/2.4