A Microsoft legutóbbi Windows 10 bemutatója során néhány szót kapott a redmondi cég irodai alkalmazása, a „Universal Office apps for Windows 10” is. Sajnos sok dolgot ekkor még nem tudhattunk meg az termékcsomagról (Word, Excel, PowerPoint, Outlook és OneNote), csupán néhány képernyőkép kíséretében hallhattunk szépen csengő ígéreteket.

Korábbi cikkemben már említettem, hogy mit is takar a „Universal” varázsszó. A PC-ken, tableteken és telefonokon azonos funkciókkal egyaránt használható alkalmazások, PC-kre szánt előzetese Február 5-től elérhetővé vált a nagyközönség számára is. Az elkövetkező napokban várható az irodai alkalmazások táblagépekre és telefonokra szánt előzetes verziójának megjelenése.

Ezek az úgynevezett univerzális alkalmazások, ahogy már korábbi írásunkban is elhangzott, érintés vezérlésre optimalizáltak, azaz tökéletesen alkalmasak a billentyűzet és egér nélküli használatra is, a PC-ktől, a telefonokon és táblagépeken át egészen akár a Microsoft Surface Hub-ig terjedően, bármilyen kijelző méreten.

Azon érdeklődők, akik a Windows 10 Technical Preview-t használják, az Áruházból (Windows Store Beta) már letölthetik ezeket az előzeteseket. Az újonnan érkező érdeklődők a Windows Insider programban való regisztrálás követően érhetik el ezeket. Itt szeretném felhívni a figyelmet, hogy a teljesen laikus és kezdő felhasználók számára a letöltés nem ajánlott. Ezek csupán „béta” verziók, így ne feledkezzünk meg arról, hogy nem teljes értékű, tökéletesen működő programokat használhatunk.

A jövőben érkező Windows 10 operációs rendszerrel ellátott, új eszközök, előretelepítve fogják megkapni az Office alkalmazást is. Azok a felhasználók, akik Windows 10-re frissítik majd meglévő készülékeiket az Áruházból tudják majd telepíteni ezeket.

A „Universal” irodai alkalmazások fejlesztésével párhuzamosan készül a redmondiak konyhájában a teljes értékű irodai alkalmazások „klasszikus” asztali verziója is, amit – micsoda meglepetés – Office 2016-nak fognak majd hívni. Ez az alkalmazás csomag megtartja majd az eddig megszokott billentyűzetre és egérre hangolt jellemvonásokat és az előzetes tervek alapján 2015 második felében lesz majd elérhető számunkra.

A Word for Windows 10 az eddigi, megszokott funkciókon kívül képes a valós időben, egyidejűleg való közös munkára. Azaz a felhasználók közösen, egy időben dolgozhatnak majd, egyazon dokumentumon. Az új, Bing által támogatott „Insights for Office” funkciónak köszönhetően, olvasási módban egyéb kiegészítő információkhoz férhetünk majd hozzá; úgy, mint képek, internetes hivatkozások és definíciók, az olvasási mód javításának érdekében.

Outlook_UI_900x530
Word for Windows 10


Az Excel for Windows 10-ben az új, „touch-first” vezérlés jelent majd új élményt számunkra. Az ígéretek szerint, az érintés vezérelt kijelölés teljes körű használhatóságot biztosít majd a felhasználók számára, a cellák és diagramok használata során, ami által semmilyen mértékben sem fogjuk érezni az egér és a billentyűzet hiányát.

Excel for Windows 10
Excel for Windows 10

A PowerPoint for Windows 10 újdonságként hozza majd magával az „Ink Tool”-t. Ennek segítségével a prezentációink közben, interaktív módon, képesek leszünk majd az egyes vetített diákra jegyzetelni. Így érthetőbbé téve a prezentációnk egyes elemeit a közönség számára.

PowePoint for Windows 10
PowePoint for Windows 10

 

A OneNote for Windows 10, az új- és eddigi megszokott funkciók mellett egy teljesen újraszabott szalag (ribbon) felülettel érkezik majd, ami minden eddiginél jobban megkönnyíti majd a jegyzeteink kezelését.

OneNote for Windows 10
OneNote for Windows 10

Végül, de nem utolsó sorban az Outlook Mail és Outlook Calendar for Windows 10 alkalmazásokról ejtenék néhány szót. Korábban már volt szó róla, de ismét megemlíteném, hogy az alkalmazás magában foglal majd, egy gyakorlatilag teljes értékű Word szerkesztőt. Ez által nagymértékben kibővítve az eddig szerkesztési funkciókat. Egyszerűen illeszthetünk be táblázatokat, képeket, felsorolási listákat és színezhetjük leveleinket. Ezen felül egy új gesztusvezérlés is lesz az alkalmazásban, amiről szintén volt már szó korábban. Ennek segítségével egyszerűen kezelhetjük majd az üzeneteinket.

Outlook Mail and Calendar for Windows 10
Outlook Mail and Calendar for Windows 10

A következő videóban láthatjuk az Office for Windows 10 működését egy táblagépen, amiről eddig csak keveset hallhattunk. Remélem elégedetten követitek majd a további fejlesztések. Igyekszem a friss információkkal naprakészen szolgálni számotokra.