A megjelenés után azonnal sikerült rátenni a kezem a Windows 10 telefonokra szánt előzetes verziójára. Kavarognak bennem az érzések, de abban mindenesetre biztos vagyok, hogy a már kész, hibamentes rendszer hatalmas előrelépés lesz. Tesztalanyom egy Lumia 635-ös, ami egész jól futtatja a még félkésznek sem mondható operációs rendszert. Ugyan a január 21-edikén bemutatott dolgoknak a nagy része sajnos még nem érhető el, de ez az előzetes tökéletesen bemutatja, hogy merre kíván a Microsoft továbbhaladni a Windows Phone-nal – és igen jó irányba haladnak.

KEZDŐKÉPERNYŐ

Az emberek által talán legjobban várt újítás a kezdőképernyőn a háttér beállítása a csempék mögé. Meglepően jól tud kinézni a kezdőképernyő egy-egy jól eltalált háttérkép-témaszín párral, melyet alább a képeken láthattok is. Ugyan a Windows Phone 8.1-ben bevezetett átlátszó csempe jelenleg nem megtalálható a beállítások között, a Microsoft már visszajelezte, hogy ez ugyanúgy megtalálható lesz a 10-es verzióban. Nekem őszintén nem hiányzik, mert ez a fajta háttérkép fényévekkel jobban tud kinézni, mint az átlátszó csempés háttér. Csendben (bár szivárogtak már ki róla képernyőképek) beépítettek két új csempeméretet: a függőleges és az óriási méretű csempeelrendezést. Igaz, hogy én a Kapcsolatok élőcsempén kívül máshol nem találtam meg ezt a formázást, de hihetetlenül jól tud kinézni főleg, ha később beépítik az interaktív csempéket is. Az alkalmazáslista is egy kissé átalakított kinézetet kapott. Mostantól a frissen telepített alkalmazások felül helyezkednek el a könnyebb elérés érdekében. Mostmár minden balra van igazítva és itt is elérhető a beállított háttérkép – ugyan sötétített verzióban.

ALKALMAZÁSOK

Bár a január 21-edikei rendezvényen bemutatott alkalmazások egy része még nem elérhető (új Office, Outlook Mail, Outlook Calendar, Spartan), azért így is jó pár alkalmazás kapott vagy teljesen új kinézetet, vagy lett beépítve. Számomra az első szembetűnő alkalmazás a Riasztások volt, mely azon kívül, hogy teljesen megújult kinézetet kapott, mostantól Világóra, Időzítő és Stopperóra funkciókkal is el lett látva. A Számológép mostmár közel teljesen hasonlít a PC-kre elérhető változathoz, számtalan új funkció lett beleépítve, köztük a mértékegységváltók. Az alap Kamera alkalmazás a Lumia Camera-hoz hasonló designt kapott, mely funkcionalitásban is közel megegyezik vele. Az áruházból letölthető Fájlok alkalmazás beépített változata lett az Intéző (legalábbis szerintem ezt a fordítást fogja kapni), mely ugyan hihetetlenül ronda állapotában van, funkcionalitásban igen is hasznos és elengedhetetlen kelléke a rendszernek. A Fényképek alkalmazás is egy teljesen új kinézetet kapott, mely megegyezik a Windows 10 TP PC-n található változatával. Ez az egyike a Microsoft által tervezett Universal App-oknak, bár jelenleg meg kell mondjam használhatatlan. Lassú, folyamatosan szinkronizálni akar valamit (mégha nincs is neki mit), a törlés vagy az új képek betöltése fényévekbe telik – viszont jól néz ki. Új alkalmazás még a Hangfelvétel, mellyel nevéhez híven hangfelvételeket tudunk készíteni. Egyszerű és letisztult, tökéletesen végzi a dolgát. Cortana (ezzel együtt a Bing kereső is lecserélésre került) is áldozatává vált a Windows 10 designváltoztatásának, bár jelenleg igen csak ronda. Ugyan én ismeretlen okoknál fogva sehogyan sem tudtam aktiválni őt, de ott van és működik. A tesztelők számára létrehozott Windows Feedback is megtalálható, mellyel el tudjuk küldeni a Microsoftnak a visszajelzésünket a rendszerrel kapcsolatban. Szintén ronda, viszont funkcionalitásban amire ki van találva, azt jól csinálja. Egyébként új gombfunkciót is kaptunk, a képernyőzár és a hangerő lefelé gomb együttes megnyomásával megnyílik az alkalmazás. Igen csak hasznos, ha hirtelen veszünk észre egy hibát.

FEJLESZTÉSEK

Az értesítési sáv kisebb fejlesztésen esett át, mostantól egy gombnyomással le tudjuk húzni a gyorsbillentyűket, mellyel az összes egyszerre megjelenik. Az értesítések mostantól egyesével is eltűntehetőek, meg tudjuk őket tekinteni „teljes méretükben”, így el tudunk olvasni egy hosszabb üzenetet, melyet egyébként eddig nem írt ki teljesen. Ezzel együtt interaktívvá váltak az értesítések, bár ezt még csak az SMS-eknél tapasztaltam: azonnali választ tudunk küldeni az üzenetekre, helyben az értesítésből. A Telefon is egy kisebb designváltoztatáson esett át, mely jól néz ki és úgy működik, ahogy kell neki. A billentyűzet is megváltozott egy kicsit: vékonyabbak lettek a betűk és elérhetővé vált egy gomb, mellyel a kijelölést tudjuk szabályozni. Ugyan ezt képen nem tudom bemutatni, de ha mostantól kikapcsolod a telefont, akkor az elmulasztott értesítéseid vagy a hamarosan következő programjaid mind megjelennek, hogy ne felejtsd el őket. A másik számomra nagy reménnyel várt újítás a Beállítások csoportba rendezése volt. A főmenün kívül minden mintha teljesen össze-vissza lenne és borzasztóan rondán néz ki – de ez még úgy is változik.

Az én személyes véleményem, hogy nagyon jó irányba halad a Microsoft a Windows 10-zel. Az előzetes tele van hibákkal, fagyásokkal és néhány dolog hihetetlenül rondán néz ki, de mivel ez egy előzetes verzió, ezért ez teljesen elnézhető. Egyáltalán nem ajánlom, hogy fejjel menjetek a falnak és mindenképpen telepítsétek a mindennapi használatra szánt készüléketekre, mert azért annyi újdonságot nem tartalmaz, hogy megérje.