A Microsoft Január végén beiktatott egy új védjegyet vagy más néven márkanevet, az Egyesült Államok Szabadalmi Hivatalánál, „Windows 365” néven. A név ismerős lehet a számunkra, hiszen nagyon hasonlít az „Office 365” márkanévhez, ami a Microsoft népszerű irodai alkalmazáscsomagjának, előfizetésen alapuló szolgáltatása. Ez talán azt jelentheti, hogy a redmondiak, új terve az eddigi egyszeri licence vásárlás helyett egy új éves előfizetés bevezetése az operációs rendszerük termékvonalánál is.

Update: legfrissebb hivatalos információink szerint aki ingyenesen vált, annak az egy év után is ingyenes marad a licence!

A Microsoft, mint már mi is hírt adtunk erről, a Januári bemutató során bejelentette, hogy a Windows 7 és Windows 8.1 felhasználók számára, a megjelenéstől számított egy évig ingyenesen lesz elérhető a Windows 10 és egy éven át ingyenes is marad. Ez azt jelentheti, hogy az egy év letelte után, a felhasználóknak szükségük lesz egy éves előfizetésre, hogy továbbra is legálisan használják a redmondiak operációs rendszerének legújabb verzióját.

windows365

Itt fontos megjegyezni, hogy ugyanezen a legutóbbi bemutatón, Terry Myerson – az MS operációs rendszerekért felelős igazgató helyettese úgy nyilatkozott, hogy „A Windows 10-el, a Windows-ra szolgáltatásként gondolnunk”. Ez talán valóban azt jelenti, hogy a vállalat már előfizetéses szolgáltatásként képzeli el a rendszer jövőjét. Csak idővel fognak kiderülni a részletek, de az biztos, hogy a cég, a korábbi szokásaitól eltérően, merőben új licencelési és eladási stratégiát fog bevezetni.

Talán egy másik lehetőség, hogy a márkanév azért került levédésre, hogy más már ne tudja használni ezt a jövően, ezzel megelőzve az esetleges ütközéseket. Sajnos, az még mindig nem tisztázott, hogy a Microsoft ezzel az egy éven belül frissítő felhasználók számára biztosítani egy merőben új előfizetési módot, vagy a frissítésen kívüli új vásárlókat célozza e meg. Még az is lehet, hogy a cég valóban ingyenesen biztosítja majd a használati jogokat azon felhasználók számára, akik frissítettek korábbi Windows verziókról.

Akár egyik, akár a másik teória valósul meg, a redmondiak nem fedték még fel az új stratégia részleteit és mindenképpen érdemes és érdekes lesz figyelemmel kísérni, hogy merre tart a Microsoft jövője.