Egy újabb merész lépés a Microsofttól

Mikor a Microsoft mobileszközöket illető jövőképére gondolunk, igen sok minden eszünkbe juthat. Többek közt az is, hogy a jövőben Android-os alkalmazások futtatására is képes lehet majd a Windows 10 okos telefonokra szánt verziója, így töltve be a jelenleg tapasztalható űrt az alkalmazások elérhetőségét, és kisebb számát tekintve.

A Neowin cikkében fény derül a program jelenlegi állapotára, illetve a projekt előtt tornyosuló akadályokra is.

A Neowin cikke alapján elmondható, hogy a Microsoft még mindig nagy erőkkel dolgozik egy olyan funkció megalkotásán, mellyel futtathatóvá válnak az Android-os alkalmazások Windows Phone-on. Bármi is legyen az igazság, annyi bizonyos, hogy a szoftverkomponens jelenleg tesztelés alatt áll, így még nem láthatjuk viszont egyhamar a mobil operációs rendszerben. A redmondi vállalat feltehetőleg egyfajta B tervként tekint a programra, melyet az univerzális alkalmazások (s az általuk kijelölt új irányvonal) rossz fogadtatása – legyen szó most fejlesztői vagy felhasználói oldalról – esetén hoz működésbe.

A Neowinnél ezt írták:

[blockquote cite=” Brad Sams” type=”center”]„Több, vállalaton belüli forrásunk is azt állítja, hogy számoltak az Androidra írt programok Windows 10 alatti futtatásának lehetőségével, így – cáfolva a korábbi pletykákat – az elérhető alkalmazások mindegyike a felhasználók rendelkezésére áll majd.”[/blockquote]

Az Androidos applikációk futtatásáról szóló hírek körülbelül egy éve kerültek a köztudatba, amikor a Verge először értesült a tervről.

Azok a fránya jogi kérdések

A megvalósítással kapcsolatos aggodalmunk abból fakad, hogy a a gyakorlatot érintő jogi kérdések mindmáig tisztázatlanok. A Microsoft ugyan remekül érvényesítette érdekeit a szabadalmak terén az Androidos eszközgyártókkal szemben, – így téve szert újabb értékes bevételekre – ezzel mégis nagy kockázatot vállalt, ugyanis a Google az eset kapcsán minden lehetőséget megragad majd a pereskedésre, de legfőképpen akkor fog ezen jogával élni, ha a Microsoft megpróbálja a Play szolgáltatást saját rendszerén belül használni.

Ebből is látszik, hogy hiába nyílt forráskódú egy technológia, ha a szoftver emuláció, amely jelen esetben a használat alapját képezné, jogilag még mindig a szürke zóna kategóriába tartozik.

Rossz üzenetérték

A másik akadály, amire utaltam viszont főként a fejlesztőket és az univerzális alkalmazásokat, azok koncepcióját érinti. Amennyiben a redmondi vállalat túl korán szánja rá magát az Android emulációra, akkor az jelentős mértékben alááshatja az univerzális alkalmazások helyzetét, ugyanis ezzel a lépéssel a rendszer egyik vonzerejét veszítené el, s az pedig a következmények tekintetében tagadhatatlan tény, hogy így egy, a fejlesztők számára nehezen eladható termék születne.

Mindezek után joggal merül fel a kérdés: ha a Microsoftnak kételyei támadnak az új alkalmazásmodellt illetően, akkor a fejlesztők miért támogassák?

Remélhetőleg előáll majd valamivel a cég az áprilisi BUILD konferencián ezt illetően, bár jelenleg nem sok esélyt látunk rá. Az is lehetséges, hogy tényleg csak egyfajta vésztervként kezelik az ötletet, ha esetleg valami balul sülne el a jelenlegi fejlesztések közül.

Úgy érzem a tények ilyen fokú (nem) ismereténél tartózkodnunk kell az éles véleménynyilvánítástól, hisz egy olyan cégnél mint a Microsoft, feltehetőleg minden eshetőségre gondoltak, így akár több terv is lehet a tarsolyukban arra az esetre ha a termék fogadtatása nem lenne megfelelő.