Egy friss pletyka szerint a DirectX Windows 10-ben debütáló, soron következő verziójával alkalom nyílhat a két legnagyobb videókártya gyártó termékeinek egy számítógépben való használatára.

A Tom’s Hardware-nek nyilatkozó – meg nem nevezett – forrás említést tett egy Explicit Asynchronous Multi-GPU névre hallgató technológiáról, mely több grafikus processzor egyidejű használatát jelenti felhasználói- és játékprogramokban egyaránt, álljon itt példaként a Fable: Legends.

A pontosabb megértés érdekében következzenek a cikk eredeti szerzőjének szavai:

“Neve elhallgatását kérő forrásunk azt állítja, hogy DirectX 12 alatt, több GPU együttes használata esetén a grafikus alrendszer egy nagy teljesítményű kártyaként kezeli a különböző eszközöket, így a felhasználók az egy kártyás(nak tűnő) rendszerek egyszerűsége mellett kapják meg a két (vagy több) kártya együttes teljesítményét.”

Ugyanebben a cikkben arról is szó esik, hogy DirectX 12-vel a fent említett konkurens platformok szimultán használata sem jelenthet többé gondot egy gépben, ugyanis erre is fel lett készítve a rendszer. Pontosabban:

“Igazán érdekesnek mutatkozik a tény, hogy mindkét cég fejlesztései használhatóvá válnak egy PC-n belül, annak minden előnyével együtt. Amennyiben kedveled az NVIDIA Geforce Experience és 3D Vision technológiáit, viszont az AMD TrueAudio-ról illetve a FreeSyncről sem tudsz lemondani, akkor jó hírem van: A DirectX 12 megjelenését követően minden bizonnyal nem is lesz rá szükség. Feltehetőleg a következő fog történni működés során: Lesz egy fő és egy segéd kártya. Utóbbinak számításigényesebb alkalmazásoknál juthat majd szerep, mikor a fő kártya már teljesen terhelt.”

A jövő heti, San Fransisco-ban megrendezésre kerülő GDC-n remélhetőleg többet megtudhatunk majd a DirectX következő generációjának működéséről. A Windows Central csapata részt vesz majd az eseményen, hogy olvasói számára első kézből nyújthasson friss információkat a Microsoft bejelentéseit illetően.

MEGOSZTÁS
Előző cikkA Hét Képei – 2015. 9. Hét
Következő cikkTovábbra is a Windows 7 vezet, a Windows 8.1 kapaszkodik
Informatikus-tanonc. Erősen anglomán beállítottságú, emellett irodalom és sorozatrajongó. Az évek során sok platformot megjárt, sok rendszert kipróbált, de végül mindig a Microsoft megoldásaiban találta meg amit keresett. Jelenleg egy HTC 8X és egy Asus Transformer Book T100 boldog tulajdonosa. Érdeklődik a programozás iránt, főként C#-ban szeret fejleszteni.