„Megmondom nektek, milyen lesz a tél.
Hideg lesz kurva nagy, baromi szürke lesz,
soha nem múló, életfogytig tartó.”
(Idétlen időkig)

Miközben a Microsoft ezerrel tolja az alsó kategóriás Lumiákat, és pont tegnap is bemutatott kettőt a WMC-n, a felső kategóriát erősen hanyagolja. A rajongók pedig egyre jobban háborognak emiatt, ugyanis már jóval több, mint fél éve nem jelent meg egy sem. A Verge mikrofonvégre kapta Neil Broadley-t a Microsoft telefonos marketingért felelős emberét, aki megerősítette, hogy a Microsoft kivárja a Windows 10 megjelenését a következő csúcsmodellel. Szavai szerinta Microsoft továbbra is elkötelezett, és erősen koncentrál a csúcskészülékekre is, ám ők abban hisznek, hogy következő a csúcsmodellt akkor kell piacra dobniuk, ha majd a legjobb felhasználói élményt tudják vele nyújtani. Vagyis majd kicsit később foglalkoznak ezzel, ha már a Windows 10 elérhető.

A hír természetesen nem mindenkinek újdonság, de azt jelenti, hogy egyelőre nem lesz új csúcs telefon, csak majd valamikor később az év során. A Windows 10 várhatóan nyáron jelenik meg, tehát a rendszer futtatására alkalmas telefonokra nem számíthatunk nagyjából szeptember-októberig. Hacsak a Samsung, a HTC, vagy valamelyik másik hardvergyártó nem dönt úgy, hogy még a Windows 10 megjelenése előtt belevág egy saját felsőkategóriás Windows Phone 8.1 készülék kiadásába, a Windows Phone rajongók igencsak hosszú várakozás elé néznek. Ami meglehetősen frusztráló főleg a Lumia 920 és Lumia 1020 tulajdonosok számára (lásd az idézetet fent), hiszen nekik már igencsak itt lenne az ideje valami ütősebb vasat beszerezni, erre a Microsoft jó alaposan lelőtte a McLaren projectet is.

windows-10-phone

Természetesen a Microsoft is tökéletesen érthető. Ők jelenleg az alsó kategóriás Lumiákra koncentrálnak, ezt támasztja alá a Lumia 640 és 640XL tegnapi bejelentése is. Ugyanakkor a legutóbbi IDC felmérések már azt mutatják, hogy bár viszonylag szép, 35 milliós eladást produkált, a Windows Phone piaci részesedése ha kicsit is, de zsugorodott, 2,7%-ra. Ugyan a windows Phone eladások továbbra is növekednek, tehát jó irányban haladnak, ez a növekedés lelassult az Android és az iPhone eladások növekedéséhez képest – jelenleg mindkettő gyorsabban terjeszkedik, mint a Windows Phone. A Google és az Apple továbbra is szorítja ki a piacról a Microsoftot, és nagyon úgy tűnik, 2015 a megmérettetés éve lehet a Microsoft mobil törekvései számára.

A Windos 10-re koncentráló Microsoft mostanság elég nehezen tudja felkelteni a felhasználók érdeklődését Windows Phone kínálatával. Ráadásul a rendszer még mindig erősen küszködik az alkalmazások hiányával, ezért is teszteli még mindig a Microsoft androidos alkalmazások futtatását Windows 10-en, és elképzelhető, hogy a társaság rá fog kényszerülni arra, hogy a vártánl hamarabb egy B tervre váltson. Kezdhetünk erősen odafigyelni arra, mit tervez a Microsoft a telefonos piacon.