Az eddigi OTA (Over-The-Air) rendszerfrissítésekre mindig több hetet vagy akár még több időt is várniuk kellett a Windows Phone tulajdonoknak. A Microsoft ezen szeretne változtatni, és az úgynevezett Project Milkyway által, az eddigieknél hamarabb eljuttatni a frissítéseket a végfelhasználók számára. A WinHEC alkalmával elhangzott bejelentés alapján az a cél, hogy a megjelenéstől számított 4-6 héten belül mindenki megkapja az újításokat.

A Lumia Denim már tavaly decemberben megjelent, azonban néhány szolgáltató, mint például az AT&T nem tette elérhetővé a hálózatfüggő készülékkel rendelkező felhasználói számára. Az eddig megszokott rendszer alapján a Microsoft felelt azért, hogy mikor kerülnek ki az egyes frissítések a szolgáltatókhoz tesztelésre, de attól a ponttól kezdve már semmilyen kontrollt nem gyakorolt, hogy a végfelhasználókhoz hogyan és mikor jutnak el. A kis piaci részesedés miatt a Microsoft, a hatalmas felhasználói táborral rendelkező Apple-el szemben kevésbé tud nyomást gyakorolni az egyes szolgáltatókra ez ügyben.

project-milkyway

A Microsoft igyekszik optimalizálni és javítani a frissítési folyamatot, de még mindig túl sok tényező van, ami behatással van ezekre. Az egyes szolgáltatók megkövetelik, hogy a frissítéseket ők is teszteljék, és ez nagymértékben lassíthatja a procedúrát.

Nem ismeretes, hogy az egyes szolgáltatók miként hagyják jóvá a frissítéseket, de a Microsoft itt szeretne kicsit gyorsítani a folyamaton. A Windows 10 for Phone megjelenése után várhatóan sokkal egyszerűbben és gyorsabban hozzájuthatunk az új rendszerhez és a későbbi javításokhoz, újdonságokhoz. A Windows Insiders programban résztvevő felhasználók a jövőben is a hivatalos megjelenések és szolgáltatói frissítések előtt telepíthetik majd ezeket.