A Microsoft azt szeretné, ha a Windows 10 for phones tulajdonosok ugyanúgy tudnának fizetni, ahogy az iPhone 6 és iPhone 6+ tulajdonosok az Apple Pay segítségével. Ezt a múlt heti bemutatójukon részletezték a kínai WinHEC 2015 hardverkonferencián. Ha még egyszer leírok egymás után két ilyen ocsmány mondatot, hempergessetek meg tollban és szurokban!

Talán mindenkinek beugrik a Softcard története, amely tavaly novemberben adott ki Windows Phone-ra NFC alapú „Tap to Pay” (kábé: tapizz hogy fizess) alkalmazásokat, aztán nem is olyan rég, alig pár hónap eltelte után be is jelentették, hogy ezeket lelövik a fenébe, mert a Google megvette a technológiájukat, hogy a Google Walletben hasznosítsa.

windows-10-nfc

A WinHEC 2015 során a Microsoft felfedte, hogy a Wondows 10 for phones támogatni fogja a Host Card Emulation (HCE) technológiát (fenti képünkön). A HCE segítségével valamennyi NFC egységgel rendelkező Windows 10 rendszerű telefonnal tudunk majd fizetni erre alkalmas NFC terminálokon keresztül anélkül, hogy szükseég lenne speciális biztonsági alkalmazásokra, mint amilyen a Softcardé (volt). Ami még szebb, (a Magyar Telekom alkalmazásával ellentétben, amihez SIM csere szükséges) úgynevezett biztonságos SIM kártyára sem lesz hozzá szükség. A Microsoft bemutatója szerint a VISA, a Mastercard és az American Express, tehát lényegében a jelentős szolgáltatók támogatják ezt a funkciót. A HCE támogatás egyébként az Androidban már a 4.4-es verzió óta benne van.

windows-10-tap-to-pay

Egy másik dia szerint a „Tap to pair” funkciót is támogatja a Windows 10 for phones, tehát ún Wi-Fi Protected Setup segítségével lehet majd Wi-Fi Direct kapcsolatot is létesíteni a megfelelő NFC eszközökkel. Ezen kívül (bár ez nem akkor újdonság) támogatni fogja a Miracast „dongle” eszközöket is, tehát egy Windows 10 okostelefon képe kivetíthető lesz egy olyan kijelzőre, amihez egy ilyen „dongle”-t csatlakoztattak.

Valószínűleg nem minden Windows 10 rendszerű telefonban lesz majd NFC, de amelyikben lesz, azzal elvben majd fizethetünk üzletekben, éttermekben és egyéb helyeken, ahol van NFC-s fizetési lehetőség. De majd sokkal többet megtudhatunk a Microsoft ezzel kapcsolatos terveiről az április végi Build 2015 fejlesztői konferencián.

MEGOSZTÁS
Előző cikkAz Instagram is elmehet a tudjátok hová
Következő cikkA Microsoft megnyitotta az utat a Windows 10 fejlesztők előtt
Főszerkesztő, vagyis ő kiabál a szerkesztőség többi tagjával akik helyette dolgoznak. Valamikor régen sokat tett a Lumia 710 főzött ROM-ok elterjedéséért. Legújabb szerzeménye egy Lumia 640, az előző pedig egy ASUS Transformer Book T100-as, amit a rá jellemző kedvességgel Terminátornak hív, bár azóta már egy Lenovo T410-et használ a mindennapokban. Jelenleg WordPress oldalak dizájnjával bohóckodik, illetve keresi az ideális webszerver konfigurációt.