Forrás:

Neowin

Az Intel bemutatta legújabb processzor sorozatát, az Atom x3, x5 és x7 kódnevekkel ellátott lapkáit. Az Atom X3-t, korábbi kódnevén „SoFIA” elsősorban az alacsonyabb árkategóriás készülékek lelkének szánják. Nagyobb testvérei az x5 és az x7, korábbi kódnéven „Cherry Trail”, a prémium kategóriás és a „2 az 1-ben” készülékekben dolgoznak majd.

Az Intel állítása szerint körülbelül 20 gyártó fogja használni ezeket a lapkákat, elsősorban Android alapú rendszerekkel, de néhány Windows 10-et hajtó készülék is várható a jövőben.

A cég közleménye szerint a 64 bites processzorokban ötvözve lesz a 3G vagy 4G LTE támogatás, az integrált kommunikációs SoC alkalmazás processzorral, képérzékelő processzor, grafikus kártya, hangvezérlő, csatlakozás és energiakezelő egység is. Ez a teljes körű integráció lehetővé teszi a gyártók számára, hogy teljes értékű táblagépeket, phableteket és telefonokat készítsenek elfogadható áron mind a belépőszintű kategóriában mind pedig a felsőbb szegmensben.

A Microsoft oldaláról még nem érkezett megerősítés, hogy az Intel új családjának tagjait használnák a jövőben az új Lumia modellekben; minden jelenlegi Windows Phone készülék a Qualcomm lapkáit használja, de érdekes lesz látni a jövőben az új együttműködést is. Aicha Evans, az Intel Kommunikációs és Eszköz csoportjának alelnöke és ügyvezető igazgatója szerint, ez által a Windows Phone-ok piaci részesedése is növekedhet a jövőben.

Várhatóan az Atom x3 ára valahol 75 és 249 dollár között alakul majd és az már első félévben lehetővé teszi az új 3G képes eszközök gyártását. Az LTE képes verzió majd csak a második félévben lesz elérhető.