Az okostelefonok előtt is léteztek már ezek a lehetőségek, de igazán csak a megjelenésük után váltak fontossá. Legfőképpen az okostelefonoknál, tableteknél látjuk a jelöléseket, de például a kültéri kapcsolóknál is megtalálhatóak ezek a számok. Megmutatjuk mit is rejtenek ezek a számok!

IP-védettség

Sony Smart Watch 3, IP68-as tok
Sony Smart Watch 3, IP68-as tok

IP65 vagy IP68. Olvashatjuk ezeket a jelöléseket az okostelefonok vagy tabletek termékleírásánál. De vajon mindenki pontosan tudja hogy mit is jelentenek ezek a számok? Segítünk!

Az IP védettség (International Protection Marking) jelentése Nemzetközi Védettség Jelölés. Egy műszaki berendezés áramköreit védő tokozás (készülékház) környezeti behatások elleni védettségét jelzik vele. Az IP besorolást Magyarországon az MSZ EN 60529:2001 „Villamos gyártmányok burkolatai által nyújtott védettségi fokozatok (IP kód)” nemzetközileg az IEC 60529 szabvány írja le, amelyet gyakorlati tesztek alapján határoztak meg. – Írja a Wikipédia. Tehát a számok különböző szinteket jelölnek a védettség terén. Nézzük milyen szintek vannak a számozás szerint.

A kódok

Az első számjegy a szilárd tárgyakkal, a második a vízzel szembeni védettségi szintet jelöli. Értelem szerűen minél nagyobbak a számok, annál magasabb védelmi szintent képviselnek. Van is két táblázatunk erre vonatkozóan:

[ws_table id=”1″]

Samsung Galaxy S 4 Active, IP67

[ws_table id=”2″]

Ez alapján láthatod hogy egy IP68-as jelölés esetén az adott mobil eszköz a legmagasabb szilárd tárgy és víz elleni védettséggel rendelkezik. Fontos még tudni hogy az IP jelöléseket minden esetben dőlt betűvel kell jelölni!

Előfordulhat olyan eset, hogy csak az egyik védettségi szintet jelölik, például IP4X vagy IPX2. Ilyen esetben egy X-el kell jelölni a hiányzó értéket.

Samsung Galaxy S 4 Active, IP67

Ezeken felül van még egy úgynevezett kiegészítő jelölések is, amik az IP jelölések végén található. Ezek az alábbiak lehetnek:

[ws_table id=”3″]

Samsung Galaxy S 4 Active, IP67
Sony Xperia Z, IP57

A táblázatokból látható hogy ezek az IP jelölések nem csak az informatikai eszközökre érvényesek, hanem lényegében minden olyan kül- vagy beltéri tárgyakra, amelyeknél fontos hogy védettek legyen a külső behatásoktól. Lehet az egy műszaki berendezés a szabad ég alatt, vagy egy kapcsoló a falon, de újabb tény hogy a legtöbb esetben a mobil, tablet és egyéb informatikai termékeknél jelentkezik a legjobban.

MEGOSZTÁS
Előző cikkA Polaroid is bemutatta két Windows Phone készülékét
Következő cikkVideón a Windows 10 Task View
Főszerkesztő, vagyis ő kiabál a szerkesztőség többi tagjával akik helyette dolgoznak. Valamikor régen sokat tett a Lumia 710 főzött ROM-ok elterjedéséért. Legújabb szerzeménye egy Lumia 640, az előző pedig egy ASUS Transformer Book T100-as, amit a rá jellemző kedvességgel Terminátornak hív, bár azóta már egy Lenovo T410-et használ a mindennapokban. Jelenleg WordPress oldalak dizájnjával bohóckodik, illetve keresi az ideális webszerver konfigurációt.