A Windows 8 megjelenésével állandó dilemma is költözött az életünkbe, a rendszerhelyreállító partícióé, ami ugyan biztonságot nyújt a tablet tulajdonosoknak, ám egyben rengeteg helyet foglal az amúgy is szűkös háttértáron. Információink szerint a Windows 10 azonban másként kezeli majd a helyreállítást, ezzel pedig jó sok értekes helyet megspórol nekünk.

Az eddigi megoldás az úgynevezett rendszer helyreállítási „image”, vagyis rendszerkép volt. Ami egy kifejezetten biztonságos megoldás: ha bármi történik, a rendszerünk eredeti állapota egy az egyben visszaállítható róla. Ugyanakkor viszont emiatt rengeteg helyet is foglal. A hivatalos Windows blogon tegnap megjelent írás arról szól, hogyan változik meg ez az Windows 10 esetében.

A rendszerfájlok tömörítése már most is létező funkció. Ezzel verziótól függően mintegy 1,5 GB (32 bites rendszer), illetve 2,6 GB (64 bites rendszer) spórolható meg. Amint azonban már céloztunk rá, a Windows 10 a helyreállítási partíción is tud spórolni, akár nem is keveset. Eddig egy ilyen partíció mérete eszköztől és kiadástól függően 4 GB-tól akár 12 GB-ig is terjedhetett. Nem véletlen, hogy az egészen low-end tabletek 16 GB-os háttértára jóformán semmire sem elég, de még a 32 GB-osak esetében is nagyon meg kell gondolnunk, mivel pazaroljuk a drága helyet.

1a

Nos, az új megoldás átvágja a gordiuszi csomót, egyben pedig visszatalál a Windows 8 előtti világ egyik legpazarabb funkciója, a rendszerhelyreállítás felé. Egy kicsit gonoszabbul fogalmazva a redmondiak újra feltalálták a spanyolviaszt, ami ebben az esetben a saját termékük volt valamikor nagyon-nagyon régen, amikor csempe még csak a fürdőszobákban volt. Persze azért ez így egy kicsit túl gonosz, ugyanis a Windows 10 új szisztémája mégsem egészen úgy működik, mint a régebbi. Az ötlet ugye nem új: a sérült rendszer helyreállításához közel sincs szükség annak minden egyes fájljára. Vagyis a rendszerhelyreállító partíció úgy, ahogy van pazarlás, még ha igen nagy biztonságot nyújtó pazarlás is. Windows 10 esetében azonban valahogy bevonják az éppen aktuális rendszerfájlokat is. A módszer további előnye, hogy időtakarékos is, hiszen az utolsó mentett állapothoz lehet visszatérni. Ahogyan régebben, ha még nem említettem volna.

A megoldás valamilyen formában már az első buildek óta létezik egyébként, amit onnan lehet tudni, hogy a Windows 10 Technical Preview szerves része az utolsó frissítések visszavonása, ami nyilván nem elképzelhető, ha csak rendszerhelyreállítási partíciónk van. Itt előjön azonban a nagy kérdés: mi lesz azokkal a Windows 8.1 felhasználókkal, aki nyár vagy ősz folyamán fognak áttérni Window 10-re. Nekik ugyanis (hacsak le nem törölték helytakarékossági megfontolásokból) még mindig ott fog terpeszkedni a rendszerhelyreállítási partíció, a rendszerfrissítést megelőző állapot viszont nem feltétlenül lesz meg, már ha egyáltalán lesz hely ennek a mentésére a rendszerfrissítés folyamán