Forrás:

WinBeta

A Microsoft először a január 10-edikei Windows 10 bejelentésen tette nyilvánossá a Spartan project létezését. Ezek szerint a Windows 10 két böngészővel jelenik meg, az egyik – kompatibilitási okokból – az Internet Explorer 11, míg a másik a Spartan. A Spartan a Chrome és a Firefox leendő vetélytársa lesz, és egyben az alapértelmezett böngésző a Windows 10-ben. A Spartan egy csomó kis extra funkcióval fog rendelkezni, mint például az olvasási mód, kiegészítők (amelyekről azt pletykálják, hogy a Chrome kiegészítők is telepíthetők lesznek), értesítési funkciók – és Cortana integráció.

Ez utóbbi az egyik legütősebb funkció. Az ötlet igen egyszerű: a Cortana a felhasználóval együtt böngészi az internetet, és alkalmanként felkínál néhány hasznos információt, amivel segíthet. Például egy üzleti oldalt böngészünk éppen, a Cortana pedig megpróbál eközben fontos információkat találni róla, ami szerinte érdekelhet, mint például a nyitvatartási idő, az egyes üzletek címe, a céges telefonszámok, vagy akár a cégről szóló beszámolók, kritikák.

De nem csak ennyiből áll a Cortana integráció. A WinBeta munkatársa például arra használta, hogy amikor valamilyen tartalmat olvasott, és számára érthetetlen szóval találkozott, akkor megkérdezte Cortanát a szó jelentéséről, mire az új oldal megnyitása nélkül megmutatta a szó definícióját, hogy könnyebben megértse amit olvas. (Instant get!)

A funkciót úgy hívják, hogy „Ask Cortana”, vagyis „Kérdezd Cortanát”. Ki kell jelölni a szót, jobb gombbal kattintani és kiválasztani az „Ask Cortana” menüpontot. Nagyon sok mindenre alkalmazható, cégekről, helyszínekről, ételekről és még sok mindenről lehet vele információt szerezni.

Amikor az ember a Cortanát használja, általában egy oldalsávot fog látni, ami jobb oldalról csúszik be a képernyőre. Nincs kint éjjel-nappal, tehát a mindennapi böngészési élményt nem fogja elrontani. Csak akkor jelenik meg, ha erre megkéri a felhasználó a megfelelő ikonra való kattintással, vagy pedig a fentebb írt módon.

Ugyanakkor megfigyelhető, hogy a tesztverzióban a Cortana nem ad semmilyen hangot. Erről még nem tudni, hogy szándékosan így tervezték meg a funkciót Redmondban, vagy majd valamikor később ez választható lesz. Mindenesetre akik féltek attól, hogy a Cortana folyton beleszól a böngészésükbe, lassan megnyugodhatnak.

Zac Bowden véleménye szerint a Spartanból kiváló böngésző fog válni. Modern, letisztult és király dolog használni. Leírása szerint a Spartan használata után visszatérni a megszokott böngészőkhöz, mint a Chrome vagy akár az Internet Explorer 11, hiányérzetet hagyott maga után, ami elég különös érzés volt.

A végén hozzátette, reméli, hogy még a héten meg fog jelenni a Spartant tartalmazó build (sajnos forrásaink szerint ez egyáltalán nem biztos), és akkor mindenki, aki a Windows Insider program részese, élevezheti az előnyeit. Úgy legyen!

MEGOSZTÁS
Előző cikkWinMagazin MWC 2015 hétfői bejelentkezés – Detkó Dávid
Következő cikkTovább változik a Task View Windows 10-ben
Főszerkesztő, vagyis ő kiabál a szerkesztőség többi tagjával akik helyette dolgoznak. Valamikor régen sokat tett a Lumia 710 főzött ROM-ok elterjedéséért. Legújabb szerzeménye egy Lumia 640, az előző pedig egy ASUS Transformer Book T100-as, amit a rá jellemző kedvességgel Terminátornak hív, bár azóta már egy Lenovo T410-et használ a mindennapokban. Jelenleg WordPress oldalak dizájnjával bohóckodik, illetve keresi az ideális webszerver konfigurációt.