Tegnap megérkezett Xbox One-ra a konzol egyik legizgalmasabb exkluzív címe, a Moon Studios által fejlesztett Ori and the Blind Forest. A nagyon pozitív kritikai fogadtatásban részesült must-have alkotás még idén Xbox 360-ra is megérkezik.

[iframe id=”https://www.youtube.com/embed/uDt-5mLafqk”]

A Major Nelson által még több társával együtt tavaszra ígért játék során Orit, a fehér védő szellemet irányítjuk. Ori réges-rég került az erdőbe, ahol egy medveszerű teremtmény nevelte fel. A történet a negatív főhős, a rosszindulatú Kuro feltűnésével kezdődik, aki elrabolja Ori anyját, így Orit egy hajszára kényszerítve. A játék során tehát Ori útját kísérjük végig az erdőn, amint elveszett anyját keresi és közben különböző kihívásokat teljesít.

Viszont ami még az aranyos, bár nem túlbonyolított történetnél is fontosabb a játék esetében, az a lélegzetelállító látványvilág. Semmi kétség, az Ori 2015 talán legyegyedibb, legkülönlegesebb művészi teljesítménye a videójátékok világában. A gyönyürű háttereivel és a rajzfilmszerű szereplőivel szerintem sokaknak jutatta eszébe a cím az Xbox 360 exkluzív Dust: An Elysian Tale-t.

A játék egy mozgalmas és filmszerű, de persze játszható bevezetővel indul (amit lejjebb meg is tekinthettek a WindowsCentral jóvoltából). Egyébként az erős bevezető ellenére nem egy túl zúzós darab, legalábbis a sztori tekintetében.

[iframe id=”https://www.youtube.com/embed/wi0J5Nfjr1M”]

Fontos megemlíteni a mentési rendszerét is. Az Ori rendelkezik néhány auto-save ponttal (ezeket Spirit Wells-nek hívják a játékban), de ezek száma jóval alacsonyabb a többi platformernél megszokottakhoz képest. Ez azért is van, mert szinte bárhol elmenthetjük a játékot (ezeket a pontokat Soul Links-nek nevezik), de ez energiába kerül, tehát nem feltétlen a legjobb megoldás.

Hogy mennyire rámentek a művészi megjelenésre, a Moon Studios kiadta a soundtrack-et is (elérhető a legtöbb online zenei áruházban), de a Gareth Coker által komponált és Aeralie Brighton, Rachel Mellis, Tom Boyd, és a Nashville Music Scoring Orchestra által előadott lemez legfontosabb darabjai, a trailerek zenéi ingyen is letölthetők a SoundCloudról!

Összességében tehát egy olyan, egyedi 2D exkluzív platformert kaptunk, mely ellen szinte semmilyen kifogásunk sem lehet. Persze lehetetlen egy lapon említeni a kasszasiker, nagy stúdiók által évente új darabbal jelentkező sorozatokkal, de nem is hiszem, hogy szükséges volna. Ez inkább egy olyan darab, melynek ott kell figyelni mindenki kezdőképernyőjén, hogy bármikor, egy szentimentálisabb, elvonultabb, nyugisabb pillanatunkban előkaphassuk és elmerülhessünk a mestermű bámulatos összhangjában, melyet a történet, megjelenés és zene között alkot meg.

Az Ori and the Blind Forest 20 dollárért mától elérhető az Xbox Áruházban illetve 20 euróért PC-re a Steam-en. Nektek mi a véleményetek a címről?