Úgy tűnik, hogy néhányan talán kicsit korán kezdtek el a Windows Phone hanyatlásáról és közelgő végzetéről vizionálni. Az idei MWC-n egy prototípus bemutatása után az Infosonics vezérigazgatója, Joseph Ram elmondta, hogy egyre nő az érdeklődés gyártói oldalról a Microsoft mobil platformja irányába. Ezzel szeretnének kicsit kiszabadulni a Google üzleti szorításából.

Az operátorok gyakorlatilag követelnek egy igényes, Google-től független rendszert, amelyet egyre nagyobb számban szeretnének bevonni az eladásba, mert így szeretnék bővíteni a készleteiket.

Ram elmondása alapján a Windows 10 hozhat nagy áttörést ebben az irányban. Ő személy szerint lenyűgözőnek tartja a Microsoft idén megjelenő új mobilrendszerét. Elsősorban azt emelte ki a Windows 10 nagy előnyei közül, hogy az alkalmazások egységesek és gyakorlatilag hardverfüggetlenek lesznek (utalva itt a már általunk is bemutatott Universal App-okra).

Ram szerint, a szolgáltatók jelenleg óriási árazási nyomás alatt vannak. Az iPhone rengeteg pénzbe kerül nekik, és a befolyó haszon nagy részét az Apple fölözi le.

Az Infosonic gyártja a Verykool névre hallgató készülékcsaládot, amelynek tagjai független készülékekként kerülnek forgalomba és árban az alsókategóriás szegmenst célozza meg 300 dollár alatti áraival. A kiállításon a Phantom névre keresztelt, Windows Phone-t futtató phablet került bemutatásra (lásd videónkon), ami 299 dolláros áron kerül majd forgalomba.

Ram nyilatkozata alapján talán igaznak tűnik a nyitó mondatom arról, hogy a Windows Phone-nal kapcsolatos vészjósló előrejelzések talán mégsem fognak igaznak bizonyulni. Úgy gondolom, ezek után érthető a Microsoft üzletpolitikája is, ami szerint az alsó és középkategóriás készülékek palettáját igyekeznek szélesíteni jelenleg a csúcskategóriás készülékek helyett. Az egyes statisztikák is ezt támasztják alá, hiszen ezekben a kategóriákban sikerül kiemelkedő mutatókat elérnie a platformnak. Személyes véleményem szerint az ár, a rendszer stabilitása és az egyre nagyobb fejlesztői érdeklődés is azt mutatja, hogy bízhatunk a jövőben és sikerülhet nagyon erős piaci résztvevő válnia a redmondi cégnek a mobil kommunikáció területén is.