Elnézést a végtelenül rossz szóviccért, de ez kikivánkozott. A cikk apropója pedig az, hogy publikus béta státuszba került és elérhetővé válta a MiBand MiFitness alkalmazás Windows Phone felhasználók számára is. Illetve az, hogy kedves szerzőtársam az cikke végén beigért egy részletes tesztet. Márpedig az ígéret az ígéret. De mi is az a MiBand?

bcfa63ab-49a9-42c1-a68b-8b75c1432c1f

A MiBand a Xiaomi által készített fitness karkötő. Nem, nem a Microsoft Bandal, a Samsung GearFittel vagy ezek társaival játszik egy ligában, hanem a JawboneUP24-el vagy a FitBit Force-al. Vagyis ne is keressünk rajta érintőképernyőt, nem fogjuk rajta az e-mailenket olvasgatni és a médialejátszónkat se fogja vezérelni. Nem is ez a célja, ahogy a konkurenseinek sem, a Band, FitGear vonal már inkább egyfajta Frankensteini teremtmény a fitness karkötők és az okosórák között. Ezeknek is meg van a maga helye és szerepe, de erről majd egy késöbbi cikkben (ha megérkezik az Acer Liquid Leap +-om). Most fókuszáljunk a klasszikus, ósulis fitness trackerekre. Ezeken nincs kijelző maximum pár visszajelző led. Csak alap funkciókat kezel, úgyismint lépésszámlálás, alvás monitorozás, vagy az intelligens ébresztés. Minden adatmanipuláció, információgyüjtés a PC-s alkalmazáson keresztül történik. És ez az itt szereplő MiBand esetén sincs máshogy. Adott egy hihetetlenül könnyű szilikonpántba bújtatott, kellemesen kinéző szürke kis izé, ami maga a tracker. Rajta 3 led, ami tájékoztat minket mindenféle dolgokról.

mi-band

És most egy rövidke, ámde kötelező, kitérő. A Xiaomi a saját rendszeréhez készítette a trackert és a hozzá tartozó alkalmazást. Tehát először csak az Android platform volt támogatott. Az is csak kínaiul. Majd angolul. Majd, pár szent őrültnek köszönhetően, egyre több nyelven. Az eredeti alkalmazás értelemszerűen csak az alap funkciókat támogatta, úgyismint lépésszámlálás, alvásmonitorozás, ébresztés vagy értesítés beérkező hívások esetén. A fentebb már említett fickók fogták és kibővítették a program tudását, és megjelent egy nem-hivatalos, ún. Tweaked verzió, ami olyanokat is tud, mint az egyedileg beállított, alkalmazásfüggő értesítések kezelése, ahol minden testre szabható. Megadható a notifikációk értesítési színe, a jelzések sűrűsége és hossza, valamint megadhatunk pihenő avagy do-not-disturb időszakot, amikor nem kapunk értesítéseket a karperecünkön keresztül. És így már tökéletesen kiaknázható a MiBandban rejlő összes lehetőség. Node, most nem a tweakelt verzióról lesz szó, hanem a gyári alkalmazás Windows Phoneos megfelelőjéről. Amihez a gyártó Xiaominak semmi köze, egy lelkes és tehetséges amatőr (itt kéretik az amatőr szót a legjobb értelemben venni) készíti és fejleszti a visszajelzések alapján.

Nagyon fontos kihangsúlyozni, hogy egy erősen béta állapotú alkalmazásról van szó, amiből még hiányoznak funkciók. Viszont nagyon gyorsan és korrekten válaszolt az összes levelemre a fejlesztő, így azért már kezd látszani valamiféle roadmap, hogy mi és hogyan lesz vagy nem lesz belefejlesztve a programba.

Tehát az első lépés a regisztráció, melynek linkje a cikk végén megtalálható. Ezután türelmesen várni kell 2-3 napot, mig bekerülünk a tesztelők listájába és letölthetjük a MiBand Tracker Betat. Ne szegje kedvünket a lassú procedúra, ez csak a regisztrációnál ilyen, utána a fejlesztő szinte azonnal (az időzónák közti eltérést figyelembe véve) reagál minden kérdésünkre.

wp_ss_20150318_0011

A program indítás előtt fontos, hogy bekapcsoljuk a Bluetoothot a készülékünkön (BT4.0 a minimálisan szükséges) és párosítsuk a MiBandunkkal. A sikeres programindítást a karperec ledjeinek felvillanása és az eszköz rezgése is nyugtázza, majd rögtön a Current Data fejlécű főmenübe kerülöünk, ahol a képernyő tetején a MiBandal kapcsolatos alapinformációkat (MAC address és töltöttségi szint) láthatjuk, majd alatta az adott napon megtett lépéseink számát, illetve ennek arányát az előírt penzumhoz képest. Ez utóbbi persze egyedileg állítható. Az alapértelmezett a 8.000 lépés. A lépésszámláló funkciója meglepően pontos még professzionális fitness órákhoz és dedikált lépésszámlálókhoz viszonyítva is. Az általam összevetett eszközöknél 10% alatt volt az eltérés, ami kifejezetten jónak mondható.

A megszokott sárga-fehér szinkombináció helyett még a fekete-kék a domináns, de ez megszokható és tippem szerint ez még változhat a végleges verzió megjelenéséig.

wp_ss_20150318_0014

Jobbra suhintva jutunk a Configurations fedőnevű lapra, mely, ahogy a neve is mondja a program konfigurálására szolgál. Beállíthatunk 3, egymástól független ébresztést. Megadható – értelemszerűen – az ébresztés időpontja, az esetleges ismétlődése (naponta, vagy csak hét bizonyos napján/napjain), illetve, hogy az ún. Smart alarmot kívánjuk-e használni, vagy nem. Ez, az intelligens ébresztés, az egyik legjobb funkció. Nem csinál mást, mint az alvásmonitor alapján figyeli, hogy éppen mély álomban vagyunk-e vagy nem. Ha a kívánt ébresztési időpontot megelőző 30 percben érzékeli, hogy kiléptünk a mély alvási fázisból elkezd ébreszteni. Ezáltal sokkal kellemesebb az ébredés, mintha a legszebb álmunkból rázna fel a karkötő. Amennyiben persze az adott időpontig nem kerülünk éberebb alvási ciklusba, úgy légkésőbb a megadott időpontban könyörtelenül elkezdi rezegtetni a csuklónkat.

Ugyan ezen a képernyőn van lehetőségünk beállítani a ránk vonatkozó adatokat (magasság, kor, súly) valamint elérhetünk pár extra funkciót, melyből az öntesztelés (Self-Test) már jól működik, de a Locate, vagyis a MiBandunk “megkeresése” még nem. Valamint megadhatjuk, hogy hol viseljük a karperecünket (bal kéz, jobb kéz vagy nyakban) illetve választhatunk négy jelzési szín (kék, zöld, narancs, vörös) közül is.

wp_ss_20150318_0015

Újabb jobbra suhintással jutunk el az utolsó képernyőig, amely az Informations nevet viseli és itt egy helyre gyűjtve találjuk meg a MiBandra vonatkozó (Hardware és Firmware verziók, szinkronizálás időpontja) és az alkalmazásra magára vonatkozó (verziószám) információkat.

Ezek a már működő funkciók. Lássuk, hogy a fejlesztővel váltott levelezés alapján mik azok, amik hamarosan elérhetőek lesznek, illetve azokat, amik soha nem kerülnek lefejelsztésre.

Kezdjük azzal, ami nem lesz. Nem lesz Tweaked verzió, ami kezelné az értesítéseket. Ez a Windows Phone rendszer limitációi miatt van így. Továbbá nem fogja támogatni a MiCloudot, vagyis nem fogja oda feltölteni, onnan szinkronizálni a napi adatainkat. És mi lesz? Valószínűleg, az alap funkciók implementációja után, lesz Microsoft Health támogatás intergrálva. Valamint visszanézhetőek lesznek a historikus adatok is. Illetve lesz Onedrive támogatás is, hisz a program a jelenlegi állapotában minden adatot lokálisan tárol, ami nem helyes. Ezek mellett majd külön felületet fog kapni az alvásmonitorozás is, a lépésszámláláshoz hasonlóan. Valamint több nyelvre, köztük magyarra is, lokalizálva lesz az alkalmazás. Összességében elmondható, hogy a program jó úton indult el, és az eredmény egy kellemesen használható megoldás lesz, ami fel fogja venni a versenyt a gyári appal. Ahol meg elmarad tőle ott a rendszer felépítése a ludas és nem a fejlesztő.

wp_ss_20150318_0017

Maga a MiBand bátran ajánlott minden hobbi sportolónak vagy olyasvalakinek aki egyszerűen szeretné nyomon követni a napi aktivitásait vagy monitorozni az alvása minőségét. Nagyon fontos, hogy megjegyezzük az eszköz elvitathatatlan előnyeit a versenytársakkal szemben. Az egyik az extrémen hosszú üzemidő. A gyári leírás 30 naponkénti töltési ciklusokról ír, de a valóságban ez könnyedén felkúszik 40-50 napra is. A másik az ára. Jelenleg 13-17 USD között mozog forrástól függően, ami napi árfolyamon átszámolva 3.700-4.800 forint. Amilyen árfekvésben egyszerűen nincs ellenfele. Ezek mellett 10 napnyi adatot képes eltárolni, tehát ha csak hetente egyszer szinkronizáljuk a telefonunkkal, akkor se veszik el egyetlen mért adat se. Az intelligens ébresztés is egy könnyen megszokható és megszerethető funkció, amihez szintén nincs szüksége a telefonra, mert maga az eszköz tárolja el az ébresztési beállításokat. Egyszer kipróbálja az ember és után soha többé nem fogja a telefont használni ébresztésre. Sokkal barátságosabb megoldás a karunkon rezgő ébresztési mód, mint a szobában felcsattanó Hell awaits a Slayertől. Ráadásul platform-független az eszköz, és bár az Androidos (elsősorban a tweakelt) verzió messze a többi előtt jár, de az iOS vagy WP használóknak se kell lemondaniuk a karperecről. Az látszik, hogy a Windows Phoneos verziónak még van hova fejlődnie, de már most is nagyon közel áll az eredeti MiFit alkalmazás tudásához.

Regisztrációs link