Úgy tűnik nem tréfálnak az új Windows kapcsán.

A kalóz szoftverek használata elleni harcban a Microsoft egy igen merész, történelmi jelentőségű lépésre szánja el magát a Windows 10-zel. Terry Myerson a Microsoft egyik alkalmazottja azt nyilatkozta, hogy minden ügyfelük – függetlenül attól, hogy eredeti vagy esetleg illegális forrásból származó példányt futtat – jogosult lesz a Windows 10-re való ingyenes frissítésre.

A cég döntése nyilvánvalóan a kínai és egyéb távol keleti piacok illegálisszoftver-használatának visszaszorítása érdekében történt, álljon itt példaként megint csak Kína, ahol a számítógépek kétharmadán kalóz szoftverek futnak. A Reutersnek Myerson a következőt nyilatkozta:

Minden támogatott PC frissíthető lesz, a rajta futó szoftver jogállásától függetlenül.

A vállalat ettől a lépéstől azt reméli, hogy sikerül újból a helyes irányba terelnie a kínai Windows felhasználók millióit.

A redmondi szoftvergyártó most először tér el jelentősen az eddig alkalmazott üzleti modelltől, hisz eddig ilyen széleskörű ingyenességre nem volt példa, de úgy tűnik a Windows 10-zel ez is megváltozik. Azt is bejelentették, – korábbi hírünkből kiderül – hogy a Microsoft új rendszere a vártnál korábban – már ezen a nyáron, 190 országban – debütál.

A Lenovo is bejelentette, hogy amint elérhető lesz a Windows 10-re való frissítés lehetősége, a cég termékeit használó ügyfelek is megkapják majd az új szoftvert, emellett pedig a kínai gyártó első Windows Phone platformra épülő telefonja is várható.

Végezetül: A Microsoft aláírt egy megállapodást Kína egyik legnagyobb, közösségi médiával foglalkozó cégével, a Tencenttel. A megállapodás szerint a Tencent olyan népszerű játékokkal fogja bővíteni a Windows Store kínálatát, mint amilyen például a League of Legends. Illetve elmondák azt is, hogy hamarosan egy frissítés is érkezik az említett játékhoz, mely kompatibilissé teszi a Windows következő verziójával.