Ahogy a mondás tartja: „Polak, Węgier, dwa bratanki, i do szabli, i do szklanki.” , ennek ellenére a barátságunk a most bemutatandó Colorovo Citytab Supreme H eszközzel nem indult zökkenőmentesen. És akkor még finoman fogalmaztam. Úgy adódott, ahogy azt az Allview telefont bemutató cikkben már említettem, hogy kaptam két eszközt egy rövidke tesztelésre. A telefonról már szóltam (aki lemaradt volna, itt pótolhatja), most következzen a tablet. Ez nem keleti szomszédaiktól jött, hanem északabbról. Egész pontosan Lengyelországból.

Az első, ami szembe ötlik az a doboz. Valami hihetetlenül nagy, ahhoz képest, hogy egy 8″-os tabletről van szó. Az ok abban keresendő, hogy nem a megszokott, felül az eszköz, alatta a tartozékok elv alapján csomagolták, hanem a felül az eszköz, alul a tartozékok és mellettük még egy doboz módon. Kérdés, hogy mi van a kisebb dobozban? Aki különálló töltőre tippelt, az nyert. Ami ebben a sokkoló, hogy nem egy de facto szabványos micro USB-vel rendelkező töltőröl van szó, hanem egy eszköz specifikus darabról. Amire nincs semmi épeszű magyarázat, mert ugye a tabletekenek is az az egyik fő funkciója, hogy hurcibáljuk. A lehető legkevesebb addicionális eszköz társaságában. Tehát minden mobil eszközhöz elég egy darab micro USB-s kábel és kész. Ha mindhez külön-külön kell pakolni töltőt az nem vezet sehova. Szerencsére áthidaló megoldásként képes az eszköz töltődni micro USB kábelen keresztül is, csak éppen elképzelhetetlenül lassan. És csak kikapcsolt kijelző esetén, ugyanis ellenkező esetben nagyobb a fogyasztás, mint az áramfelvétel.

WP_20150319_027

Ezen a nem elhanyagolható apróságon túllendülve nézzük mi van még a dobozban. Adott ugye a már fentebb említett töltő, maga a tablet és az alatta meghúzódó rekeszben egy 9 nyelvű kezelési útmutató, melyben magyarul is olvashatunk a tabletünkről, valamint a jótállási jegy található. Ennyi és nem több.

Magát a tabletet kézbe fogva az első gondolatunk az lesz, hogy “anyagból van”. Kifejezetten komoly súlya van (papiron 370 g) és az anyagválasztás is korrekt. Nem nyekereg, nem nyeklik, nem recseg-ropog a tablett, hanem masszív és stabil. Gyorsan nézzük is körbe, hogy hol-mi van rajta. Portré módban tekintve, alul és balra semmi nincs, jobb oldalon a hardveres Windows gomb és a hangerő fel-le szabályzó van, ahol valószínűleg tervezés közben kicsit sok volt a vodka, mert sikerült pont fordítva kivitelezni a hangerőszabályzást, mint azt a logika vagy a standardok diktálnák. Vagyis felfele nyomva csökken a hangerő, míg lefele nyomva emelkedik. Klasszikust idézve: “Maaaargiiit ! Nooormális?”. Erre sincs épeszű magyarázat. Nade nézzük, mi van a készülék tetején. Bekapcsoló gomb, 3.5 mm-es jack dugó a fülhallgatónak, micro USB, Type C mini HDMI kimenet, micro SD kártya foglalat, mikrofon és a már megénekelt 220-as csatlakozó bemenete. Hátul középen van egy kamera, mellette, egy oldalra pakolva a két hangszóró, amiből már látszik is, hogy a sztereó hangzásról is más elképzelések élnek lengyel testvéreinknél.

Nosza, kapcsoljuk be a deszkát és lássuk a napi használatban. És itt rögvest jöhet is a szokásos kitérő, hisz a tabletet először factory resetleni kellett a véletlenül rajta felejtett felhasználói account miatt. Semmi gond, hisz a soft-keyes újraindítás helyreállító módba megoldásnak itt is működnie kell, mint minden más Windows-os tabletnél. Szépen meg is jelent a recovery screen. Apró ámde felettéb zavaró tény, hogy le système démarré en français. Oui. Ez meglepő volt, hisz egy lengyelországban gyártot termék esetén nem a francia nyelv lett volna az, amire számítottam volna. De nincs megoldhatatlan probléma, tehát haladjunk tovább. Ám ekkor találkoztam a numéro de problème. 2-vel, vagyis, hogy a második képernyőn, ahol választani lehet a teljes újratelepítés, illetve a fileok törlése között, ott sajnos az érintőképernyő már egyáltalán nem működött. Tehát recoveryhez szükség van egy OTG kábelre – hisz szerencsére a tablet USB csatlakozása támogatja az OTG funkcionalitást, és egy billentyűzetre. Ha ezek megvannak akkor csak neki kell esni a francia nyelven kommunikáló helyreállító menűnek és kb 15-20 perc után egy teljesen szűz, angol nyelvű rendszer fog ránk mosolyogni.

WP_20150319_025

Ezen intermezzó után térjünk is vissza magához a tablethez. A konfigurációról nem sokat árul el a doboz. Se, meg a leírások se, tehát kénytelenek vagyunk magunk utánanézni. Íme:

CPU: Intel Atom Z3735E, Quad-Core, 1.33 GHz
GPU: Intel HD Graphics
Képernyő: 8″ IPS kijelző, 800 * 1280 képpont
RAM: 1 GB DDR3L 1333 MHz
HDD: 16 GB + miniSD, max 32 GB
Kommunikáció: Wifi 802.11 b/g/n – papíron, a gyakorlatban ez b és g csupán, az 5 Ghz-es n-es hálózatokat meg se látja. Bluetooth 4.0, USB 2.0 OTG
Kamera: elöl-hátul 2.0 MP-es kamerák 1600 * 1200 képpontos felbontással
Érzékelők: gyorsulásmérő van, más (pl GPS) nincs
Akkumulátor: 4300 mAh, Li-Po

A proci rendben van, a teljesítménye bőven elegendő, annak elllenére, hogy ez a legkisebb tagja a Bay-Trail családnak. Az integrált Intel HD Graphics chipkészlet szintén standardnak mondható. A teljesítményével szintén nincs gond, bár – elsősorban más hardware komponensek miatt – azért 4k videók lejátszását senki ne ezen erőltessen, de sima 720/1080-as videókkal elboldogul.

A kijelző, ami a tabletek esetén az egyik legfontosabb tényező, 800 * 1280-as felbontású, ami megintcsak általánosnak mondható, ha nem vesszük figyelembe a kinai gyártók retinás kijelzővel szerelt deszkáit. A fényerő nem túl acélos, de 80% felett azért világos környezetben is olvasható az IPS kijelző, viszont a betekintési szög az rendben van. Itt megjegyzendő, hogy a gyártó, a konkurencektől eltérően, gyárilag képernyővédő fóliával látja el a tabletet. Ami kedves gesztus. Viszont nem javít az érintőpanel gyengeségein. Elég erősen és határozottan kell nyomást gyakorolni a kijelzőre, ha érdemi eredményt szeretnénk elérni. Ez megszokható, de semmiképpen nem tartozik az érzékeny darabok közé.

A Samsung MAG2GA eMMC háttértár 16 GB-os, de ebből közel 6 GB foglalt a recovery partíció számára, tehát első induláskor 8.5 GB szabad helyünk van, ami a Windows kötelező patchelése után azért lényegesen csökkenni fog. Ezt a problémát valamelyest enyhíthetjük megfelelően gyors micro SD kártya használatával, melyből maximum 32 GB-osat képes a rendszer kezelni.

A hálózati kommunikáció lelke egy Realtek RTL8723BS WiFi adapter. Ami ugyan b/g/n szabványokat támogat, de az 5 GHz-et felejtsük el, csak 2.4 GHz-en kommunikál. A Wifi mellett természetesen a Bluetooth kommunikációért is ez a chip felelős. Bluetooth 4.0-t kapunk. Valamint van egy darab 2.0-ás USB csatlakozónk, amin keresztül – bizonyos limitációkkal – tölteni tudjuk a tabletet, illetve az OTG funkcionalitásnak köszönhetően csatlakoztathatunk hozzá külső perifériákat is.

A kamera. Jaj. Itt csak önmagam tudom ismételni. Nem fotózunk tablettel. Nem csak azért, mert hülyén néz ki, hanem azért se, mert értékelhetetlen az eredmény. A tablet előlapi és hátlapi kamerája egyaránt 2.0 megapixeles. Segédfény vagy vaku nélkül. Az elős használható mondjuk Skypeolásra, a hátsó meg… nos, a hátsó az nagyjából semmire, mert nem, hogy zajos lesz az elkészített kép, hanem tulajdonképpenen csak valami sejleményt fogunk kapni (rosszindulatú megjegyzéseket megelőzendő, a kamera lencséje meg lett tisztítva fotózás előtt). Ehhez persze az is kell,, hogy az autofókusz teljes egészében kimaradt az eszközből. Egyszóval felejtsük el bátran. Ott van, enni nem kér, használni meg nem szükséges.

 

Szenzorokkal viszonylag szűkmarkúan bántak a tervezők, mert egy gyorsulásmérőn kívül tulajdonképpen semmi nincs. Lapozzunk. Akkumulátor. 4300 mAh-es Li-Po (Lithium-Polimer) akkumulátor lapul a tabletben. Ami ugyan könnyebb, mint a Li-Io, de egyúttal gyorsabban is öregszik el. Az üzemidőre a gyártó semmilyen utalást nem tesz, de a tapasztalatom alapján egy 3-4 órás használat kényelmesen benne van. Nyilván nem CPU igényes alkalmazások esetén és kb 50%-os fényerővel. És akkor jön a már említett töltési anomália. A saját töltője a maga különcségével az egy dolog. Nyilván kénytelen lesz az ember mindenhova magával cipelni és reménykedni abban, hogy mindig lesz a közelben egy 220-as csatlakozó. Ha esetleg otthon felejtjük, vagy olyan helyen akarnánk tölteni, ahol nincs hálózati csatlakozásra lehetőségünk, akkor marad a micro USB-n keresztüli töltés. Ami lassú és nagyjából csak kikapcsolt képernyő mellett fog működni. Hosszú órák alatt. Ha mellette használni is szeretnénk a tabletet, akkor elég gyorsan azzal fogunk szembesülni, hogy maga a képernyő több energiát használ fel, mint amilyen sebességgel az USB kábel tölteni tudja, vagyis – igaz lassabban – de folyamatosan merülni fog a készülék. Ez mindenképpen egy nagyon rosszul megoldott része a tabletnek.

A hardvererről ennyit. A softvereről meg sokat nincs mit mondani, hisz teljes értékű Windows 8.1-et kapunk, ami ugyan úgy fog működni a tableten, mint a laptopunkon vagy az asztali gépünkön. Illetve egy apróságot azért megjegyeznék. Az 1 GB RAM borzasztóan kevés. A rendszer önmagában elhasználja a rendelkezésre álló memóra 50-60%-át akkor is ha egyetlen alkalmazást nem indítunk el. Egy RSS olvasó és egy Spotify kliens együttes használata már küzel 90%-bot eszik meg. Innen kezdve sejthető, hogy túlzottan nem fogjuk kihasználni az OS multitaskolási képességeit. Valamint izmosabb játékokat se fogunk futtatni, mert már a telepítéskor (pl Asphalt 8) azzal szembesülünk, hogy nincs elegendő szabad helyünk.

Ha viszont csak alap funkciókat használnuk, akkor böngészés, RSS feedek olvasgatása közben nem fogunk semmilyen zavaró problémába ütközni. Zenehallgatás vagy filmnézés már egy kicsit más szituáció, hisz itt egyrészt ott van a meglehetősen furán elhelyezett hangszórók kérdése, melyeknél pozitívum, hogy nem takarjuk le a kezünkkel a hangszórókat – ami egyébként gyakori tabletes betegség -, viszont negatívum, hogy halk. Az, hogy milyen minőségben szólal meg, az már az eszköz árfekvéséből tippelhető, de ismételten nem az audiofil community a célközönség. Szól és kész, többet nem várhatunk tőle. Nem vészesen doboz-hangon, de nem is kiemelkedően szépen. És pozitívum a HDMI kimenet jelenléte. Negatívum a WiDi hiánya.

WP_20150319_026

Játékoknál pedig ismételten a RAM mérete lesz a határ. Angry Birds és társai elfutkorásznak rajta, de egy GPU-t erősen igénybe vevő programot már csak akadásokkal fogunk tudni használni, hisz az a fránya 1 GB gyorsan kimaxolódik.

Ami viszont pozitívum, hogy 1 éves Office előfizetés jár minden egyes tablethez. Valamint az ára. ~40.000 Ft, elég baráti, hisz a közvetlen versenytársai (Archos 80 Cesium, ModeCom FreeTab, Prestigo Multipad Visconte 4 vagy a GoClever Insignia 800) hasonló teljesítményt és tudást kínálnak.

Verdikt. Hogy kinek ajánlanám ezt a tabletet? Azoknak, akik mindenképpen olcsón szeretnének 8″-os és Windows 8.1-el szerelt deszkát használni, de kizárják a kínai gyártókat (itt most a B ligás kínai gyártókra gondolok, mint a Teclast vagy az Onda). Akik együtt tudnak élni az érdekes tervezési megoldásokkal és ezek nem zavarják öket, valamint nem akarnak semmi többet egy tablettől, mint internetezni, levelezni, híreket olvasni, néha megnézni egy-egy filmet vagy sorozatepizódot és semmi többet. Az árá miatt érdemes megfontolni a Colorovo tabletet, de nem emelkedik ki annyival a mezőnyből, és nem ad annyival többet, hogy must-buy darabnak kéne tartani. Sőt. Ennyi pénzért legalább ilyen “neves” terméket vehetünk más gyártótól

Pozítívumok:
– olcsó
– teljes értékű Windows 8.1 (+Office365 Personal 1 éves előfizetés)
– massziv felépítmény

Negatívumok:
– töltő
– felcserélt hangerőszabályzó gombok, furán elhelyezett hangszórók
– értékelhetetlen kamera
– kevés RAM, kevés tárhely
– gyenge kijelző

WP_20150319_028

MEGOSZTÁS
Előző cikkWindows Phone: Totál elméri a Good a vállalati részesedést
Következő cikkHalo Online: új ingyenes Halo PC-re, a Microsofttól
1996 óta foglakozik hivatásszerűen informatikával. Microsoft támogatói vonalon dolgozott több világhírű magyar és külföldi cégnél. Elkötelezett híve a Microsoft termékeinek és megoldásainak, de élete során megismerkedett sok minden mással is az OS/2-től a Linux/Unix rendszereken át az OS X-ekig. Jelenleg egy Nokia Lumia boldog tulajdonosa, de a múltban kb. a létező összes okos és kevésbé okos mobiltelefonos OS-t használta. Szabadidejében (már ami a gyerekei mellett marad) szenvedélyes fotós és nagy sorozatjunkie.