Kici ócó húsz, ész annak a bizonyosz leve – Teclast X89 tablet

8

Nakéremszépen. Eltelt már majd 447 nap az utolsó tablet tesztem/ismertetőm óta, így itt az ideje egy újabb szösszenetnek. Azóta sokminden változott, elsősorban a tabletek világában, másodsorban nálam, tehát ideje volt beszerezni egy új darabot. Főleg, miután kedves szerkesztőkollegám a figyelmembe ajánlotta az általa nyúzott, alacsony árfekvésű darabot – a Chuwi Vi8-at-, amiről hamarosan ő fog ezen blogon lelkendezni. Elkezdtem tehát keresgélni, hogy mik azok az eszközök, amik megfelelőek lehetnek. Bár sokáig szemeztem egy Onda V919-el, de az 10″-os eszköz, míg én egy kifejezetten kicsi, ámde kényelmesen használható darabot kerestem. Igen, a 10″-os is kényelmesen használható lehet, de itt most kritérium volt részemről a kb. 8″-os képernyőméret, ami már annó a Lenovo Miix 2-nél is nagyon bejött. Valamint igencsak piszkálta a csőröm a dual-OS-el szerelt tabletek, hisz jelenleg kétlaki életet élek, és a privát eszközöm egy Androidos okostelefon, míg a munkám miatt csak és kizárólag Windows rendszereket használok. A hordozható eszközök esetén ez Windows 8.1-eket (Windows 10 is, de ez most mellékes), illetve Windows Phone 8.1-et jelent. Nem titkolt célom az volt, hogy olyan megoldást találjak, ami mindkét opcióra megoldást ad. Ezek mellett fontos volt, hogy ne legyen drága, hisz másodlagos eszközként fog funkcionálni, nem kiválatva, inkább csak kiegészítve a meglevő eszközparkot. Mindezt a lehető legkényelmesebben.

WP_20150310_012

Tehát elvonultam az egyik kedvenc kínai rendelős oldalamra (tinydeal) és elkezdtem keresgélni. Majd a megkapott eszközlistát mindenféle review, teszt és fórumhozzászólás alapján tovább szűrtem. A gyártók száma gyorsan leredukálódott az Onda, Teclast és Chuwi hármasára. És bár a választott példány 0.1″-el kisebb a kollegáinál, ellenben hardveres oldalon erősebb. De erről majd pár sorral késöbb részletesen is írok.

Előtte egy röpke gondolat a kínai rendelésekkel kapcsolatban, melyektől sokan, okkal vagy ok nélkül, ódzkodnak. Nos, azt hiszem kicsit tovább kell lépnünk a “kinából csak gagyi másolatok érkeznek” elképzelésen. Övalatti ütés lenne most a OnePlust vagy Xiaomit említeni, akik nem csak az anyaországban, de világszerte hatalmas sikereket érnek el, mert jók a termékeik. Igen, tisztában kell lenni a buktatókkal a kinából történő rendelések esetén, de ha ezeket szem előtt tartjuk, akkor nem fogjuk megbánni a vásárlást. És a pénztárcánk se. Hozzátéve, hogy a komoly kínai webshopok megbízhatóak, kényelmesek és ügyfélbarátok. Az adott rendelést nézve a hétfői vásárlást következő héten hétfőn (5 munkanapról beszélünk és 9.500 km-ről. Ezt az időintervallumot a Magyar Királyi Posta országon belül, 140 km-es távolságon se tudja megugrani.) szállította a DHL-es futár. Persze ha sokaljuk az 1.700 Ft-os (!) DHL-es szállítás díját, akkor ingyen és bérmentve kérhetünk hagyományos postai szállítást is. Mindenkinek lelke rajta. Mindenesetre a negatív tapasztalatok alapján általában nem a 3-4 hetes nemzetközi postázás alatt szoktak sérülni vagy eltűnni a rendelt dolgok, hanem a határon belüli részen. Tehát van egy gyors (vagy lassú, egyéni izlés szerint) szállítás, nyomkövetéssel. Egy biztonságos fizetés, hisz az eladó nem tud (és nem is akar) lelépni a pénzünkkel, mert a PayPal csak akkor fogja kifizetni neki ha mi megkaptuk a vásárolt dolgot. És egy jól működő ügyfél és problémakezelés. Természetesen ez nem minden kínai webshopra igaz, de aki nem a kvázi nagy nevektől vásárol, az legyen felkészülve az esetleges problémákra.

Ennyi elkalandozás után lássuk, hogy mit is kapunk kevesebb, mint 50.000 Ft-ért. (ez a szállítás díjával együtt értendő összeg).

Da stuff

Az eszköz egy kecses, lapos, európai szemmel nézve is kellemes dizájnú dobozban érkezik. Melynek felső részén maga a vas van, alul pedig egy OTG kábel, egy töltőfej, egy micro USB kábel és egy európai szabványú töltőadapter lapul. Meg pár oldalnyi dokumentáció, ami mindenképpen hasznos azoknak, akik szeretnék elmélyíteni a kinai nyelv ismereteiket.

WP_20150310_001

Az eszköz természetesen elöl-hátul fóliázott. Megjegyzem, életemben láttam már pár csodát, de ennyire összakarcolt képernyővédő fóliát még soha. Volt egy pár másodpercnyi infarktusközeli állapot, hogy ez most csak a fólia vagy már a képernyő. Szerencsére az előbbi volt. Mentségemre szóljon, hogy nagyon szépen volt rárakva a védőfólia, szinte fel se tünt, hogy van.

Ezen kívül kapunk még a csomaghoz egy kihajtható, felpattintható tokot. Melybe belevarázsolni az eszközt nem triviális, bizony erővel kell beszuszakolni. De az is biztos, hogy nem fog magától kipottyani. Természetesen az összes csatlakozási lehetőség helye szépen ki lett vágva. Vagyis a készülék bal oldalán a bekapcsoló -és a hangerőszabályzó gomboké, alul a töltéshez/OTG-hez szükséges micro USB csatlakozás, a micro HDMI és a fejhallgató jack dugójának helye. Jobb oldalt és felül nincs semmi. Illetve a bal oldalon levő microSD kártya a tok oldala mögött helyezkedik el, tehát kártyacserekor mindenképpen ki kell vennünk a tabletet a védőtokból. Ez nem hiszem, hogy gondot jelentene. Még egy érdekesség, de a tok kicsit “fura”, mivel nem a könyveknél megszokott módon jobbról balra nyílik, hanem pont fordítva. Ez engem, mint bal kezes felhasználót nem igazán zavar, de aki megszokta az ortodox módot, annak kell egy kis idő, amíg átáll erre.

Da hardware

A tablet kellemesen kicsi. Igaz, ahogy a cikk elején írtam is, ez jelen esetben követelmény volt. A káva talán egy lehelletnyit vastagabb a kelleténél, de messze nem zavaróan. A 4 magos Intel Atom CPU elegendő erőt biztosít, és kellően gyors ramokkal felvértezve nem lesz szűk keresztmetszet a napi használat során. A kijelző. Nos igen, ez volt a másik sarokpont, a több-jobb elv alapján választva a többi peremfeltétel megvalósulása után ez volt a döntés alapja. A képernyő felbontása 2048 x 1536 képpont, 324 ppi-s pixelsűrűséggel. Nézük csak, hogy a hasonló méretű iPad mini 3 milyen felbontással rendelkezik? 2048 x 1536, 326 ppi (forrás). He? Igen, jól látható, hogy ebben a kis kütyüben egy “retina” kijelző lapul. Komolyan? Igen, komolyan. A kijelző felbontására egy rossz szavunk nem lehet. Egy kicsit nekem túl csillogó a kijelző, de bőven elfogadható mértékben. Nyilván közvetlenül rá irányított lámpa fényénél nem fogunk sokat látni, de napfényben még használható. Azt mondani sem kell, hogy kapacitív, 5 pontos multi-touch IPS kijelzőről beszélünk. Tényleg kellemes a használata. Pixelek nem látszanak, A betekintési szög bőven jobb, mint az ebben az árfekvésben megszokott. Kelleténél talán kicsit jobban gyűjti az ujjlenyomatokat, de ez megfelelő minőségű képernyővédő fóliával vagy temperált üveggel (igaz ilyet még nem találtam normális minőségben) áthidalható. Addig pedig marad a gyakori áttörölgetése a képernyőnek.

WP_20150310_004

Kép után a hang. A bépített hangszóró teszi a dolgát. Semmi extra, de nem is hiszem, hogy HiFi minőségű hangra számítana bárki ebben az árfekvésben. A hangszórók hátul találhatóak, tehát a készüléket “fektetve” avagy horizontálisan használva az egyik kezünkkel pont el fogjuk takarni őket. Ne számítsunk dübörgő basszusra. De a célnak tökéletesen megfelel a minőség.

Kamerák. A tablet rendelkezik egy kisebb, 1.92 megapixeles előlapi, és egy 5 megapixeles hátlapi kamerákkal. Amik valószínűleg csak azért kerültek bele, mert hülyén nézne ki egy tablet kamera nélkül. A hasznosságuk, mondjuk úgy, megkérdőjelezhető. Az első maximum Skype videóhívásokra jó, de arra is csak komoly limitációkkal. A hátsó kamera ennél használhatóbb, de a jótól még picit messze áll. Hozzátéve, hogy e sorok szerzője nem igazán híve a mobilos fotózásnak (és akkor még nagyon finoman fogalmaztam), és ezen kamerákkal készített képek tökéletesen alátámasztják a véleményemet. Igen jó fényviszonyok között, statikus témát fotózva elviselhető az eredmény. Egyébként meg inkább rossz, mint jó.

Az aksiidő megfelelő, 6-7 óra kényelmesen kihozható belőle, de kis finomhangolással ez akár egy tengerentúli repülőút idejére is elegendő lehet. Mindezek mellett a melegedés csak igazán CPU/GPU igényes játékoknál jelentkezett, de ott se elviselhetetlen mértékben. A tablet jól összerakott, nem nyikorog, nem nyöszög.

Da software

A tablet dual-bootos, vagyis egyszerre (illetve egymás után) Android és Windows van telepítve és köztük bootoláskor tudunk váltani. Ez persze kicsit trükkösen van megoldva. A bekapcsológomb hosszú lenyomásával jutunk a kínai feliratokkal felvértezett boot menűbe (szerencsére vannak ikonok is), ahol a hangerő-fel gomb nyomkodásával jelölhetjük ki a kívánt rendszert, majd a hangerő-le gomb megnyomásával indíthatjuk el. A rendszer szerencsére megjegyzi az utoljára használtat, tehát igazán csak akkor kell itt szöszölnünk ha váltani akarunk, egyébként elegendő megvárni, hogy leteljen a választásra szánt idő (vagy türelmetlenebbek a hangerő-le megnyomásával rögtön bootolhatják a rendszert) és utána az utóljára használt rendszer fog elindulni.. Mindkét rendszer gyorsan töltődik be, kb 10-20 másodperc és kész. Addig a kinai feliratos boot feliratban, illetve egy Intel Inside logóban gyönyörködhetünk.

Az Androidos rendszerre most, az oldal profilja miatt elsősorban, nem térnék ki. Elég róla annyi, hogy gyárilag egy 4.4.4-es (KitKat) rendszert kapunk megszórva pár előre telepített kínai alkalmazással. Szerencsére ezeket az alkalmazáskezelőben könnyedén eltávolíthatjuk. A rendszer frissítésével, rootolásával a megfelelő, XDA-s szaktopikok hivatottak részletesebben foglalkozni.

WP_20150310_013

2 GB ROM és 10 GB belső tárhely áll a rendelkezésünkre. Első bekapcsolás után, még a felesleges programokkal együtt 6.88 GB szabad hely áll a rendelkezésünkre.

Nézzünk a minket jobban érintő másik rendszert. Előre telepített Windows 8.1 with Bing-et kapunk, vagyis az OEM gyártók számára ingyenes Windows 8.1 verziót. Ez számunkra nem jelent semmilyen hátrányt, csupán a gyártók nem telepíthetnek más alapértelmezett keresőt az eladott eszközeikre. Ők nem, de mi természetesen igen. Tehát Windows 8.1. Abból is a 32-bites verziót, ami egyébként egy érdekes lépés a 64-bites architektúrát támogató Atom CPU használata mellett. Gyári állapotban 8.71 GB szabad hely áll rendelkezésünkre a teljes 13.1 GBból. Ami nem kevés, igaz nem is sok. De. És ezt szeretem minden tabletes kérdés esetén kihangsúlyzoni, a tabletek alapvetően tartalomfogyasztásra és nem tartalomelőállításra vannak kitalálva. Ahhoz pedig elegendő a hely.

WP_20150310_002

A rendelkezésre álló hardware elemek kellemes felhasználói élményt biztosítanak. A Windows 8.1 gond nélkül elfutkorászik rajta. Szerencsére az Androidos rendszerrel ellentétben itt nincsenek előre telepített, felesleges alkalmazások. Egy kvázi alap telepítést kapunk és kész. Mivel a kinai karakterkészletet előre telepítve kapjuk, így például egy frissítés után találkozhatunk kínai karakterekkel. De ez szintén egy könnyen áthidalható probléma. Egyszerűen távolítsuk el a Language and Regions alól a kínai nyelvet.

Da verdikt

Nézzük a végítéletet (nem, nem a Stephen King regényéből készült mini-sorozatot).

Pozitívumok:
– olcsó, hisz szállítással együtt is 50.000 Ft alatt megkaphatjuk (megj.: 50.000 Ft az eszköz ára. Ha erre rájön az ÁFA, mert DHL-el rendeljük, akkor értelemszerűen több)
– dual-bootos és viszonylag friss Android rendszer párosul a Windowos 8.1-hez.
– retina kijelző, nem csak a méretéhez képest, de úgy egyáltalán a tabletek mezőnyében kiemelkedő felbontással
– microHDMI, WiDi
– kellemes anyaghasználat, összességében könnyű darab még tokkal együtt is

Negatívumok:
– csak 1 db USB port, tehát vagy töltjük vagy OTG-t használunk, de a kettőt együtt nem.
– soft-buttonok, nincs dedikált, fizikai Windows (Android) gomb
– kicsit lötyögő bekapcsoló és hangerőszabályozó gombok
– 32-bites Windows 64-bites architektúrán
– bloatwarekkel gazdagon meghintett Android (alapesetben)
– hiányzó szenzorok (nincs fény érzékelő, gyroscope, GPS)

Összességében mindenképpen ajánlott vétel. Két teljes értékű operációs rendszer, korrekt hardware és anyagok (kivéve a fizikai gombok) és szolid ár.

WP_20150310_006

Ha valaki kis méretű, ámde funkcionalitásában teljes értékű tabletet keres, akkor mindenképpen vessen egy pillantást erre az eszközre is. Ha meg a nagyobb kijelző a cél, akkor a cikk elején említett Onda családra például érdemes odafigyelni. Személyes véleményem alapján a maga árkategóriájában must-have darab, hisz a 200 USD alatt, 7.9″-8″-os tabletek mezőnyében kevés ilyen készüléket találhatunk. Ha nem létszükséglet a két operációs rendszer, akkor is érdemes odafigyelni a kínai gyártókra, mert meglepően jó eszközökre bukkanhatunk, igen baráti árfekvésben.

Ha valaki, mint például én, már operációs rendszer(ek) szintjén szereti elkülöníteni a privát életét és a munkáját, akkor ideális egy dual-bootos tablet. Akár az itt bemutatott, akár egy tetszés szerinti más ilyen vas. Tökéletesen működik a “céges” Windows és a “privát” Android egymás mellett. Az esetleges limitációk vagy korlátok nem olyanok, amivel ne lehetne együtt élni. Főleg, hogy nem egy prémium árazásu eszközről van szó.

Da specifkációk

Méret: 200 mm x 138 mm x 7.4 mm (ez nagyjából egészében egy iPad mini mérete – 200 mm x 134.7 mm x 7.5 mm)
Súly: 344 g (iPad mini esetében 331 g)
SoC: Intel Atom Z3735
CPU: 4 core, Intel Silvermont 1830 MHz
GPU: Intel HD Graphics
RAM: 2 GB, 1333 MHz
Storage: 32 GB
Memóriakártya támogatás: microSD, microSDHC
Képernyő: 7.9″, 2048 x 1536 képpont (ez ugyan az – gyártó szintjén is -, mint az iPad mini retina kijelzője). 324 ppi (ellentétben az iPad mini 264 ppijével)
Akkumulátor: 5000 mAh, Li-Polymer
Kamera: 2592 x 1944 képpont (5 megapixel) és 1600 x 1200 képpont (1.92 megapixel)
Hálózat: WiFi 802.11 b/g/n szabvány, Wi-Fi display (WiDi), Bluetooth 4.0 A2DP, OTG, Miracast
Csatlakozók: USB 2.0, micro USB, micro HDMI (Type D), fejhallgató 3.5 mm-es jackdugó
Operációs rendszer: Android 4.4 (KitKat), Windows 8.1 with Bing
Egyéb tartozékok: 220V adapter, micro USB kábel, OTG kábel, proactive tok.

WP_20150310_007