A Microsoft 2014 szeptemberében indította útjára a Windows Insider programot, melybe a mai napon megérkezett az egymilliomodik visszajelzés.

A forradalmi pillanat hírét a Microsoft egyik műszaki menedzsere, Gabe Aul jelentette be, aki többek közt a Windows Insider projektért is felelős.

A Windows Insider először a Windows 10 tesztelésének kezdetén kapott nagy szerepet és – az újdonság varázsa miatt – sajtóvisszhangot, majd 2015 januárjában megjelent az alkalmazás Windows Phone-ra telepíthető variánsa is. Ugyan a Microsoft nem tette jelenleg elérhetővé az összes készülékre a Windows 10 telefonokon használható előzetesét, de néhányuk így is megkapta (Lumia 630/635/636/638/730/830). A teszt verzió futtatására alkalmas telefonnal rendelkezők választhatnak az Windows Insider alkalmazáson belül a gyors és a lassú terjesztési csatornák közt, mely a frissítési gyakoriságot határozza meg. Amennyiben a lassút választjuk, úgy kevesebb frissítést kapunk, de valamivel stabilabb szoftvert, míg a gyors frissítési ciklusok esetében ez nem mindig van így. Esetleges működési anomáliákkal és hibák lehetőségével kell számolni utóbbi esetben.