Total Commander. Egyike azon neveknek, amit senkinek nem kell bemutatni, hisz a windowsos világ kvázi szabvány fájlkezelőjéről van szó. Ami a DOS-os világban a Norton Commander volt, az lett a windowsos érában a TC. A windowsos, desktopos megoldás mellett egyre hangsúlyosabb szerepet kapnak az egyéb platformok is a fejlesztésben. Az androidos felhasználók már régóta használhatják nagy megelégedéssel a nekik készített portolásokat. Az iOS felhasználók a zárt rendszerük miatt sok előnyét nem élveznék a programnak, de mi a helyzet a szintén zárt Windows Phone-al?

logo_phpBB

Szerencsére a Total Comandert fejlesztő a Ghisler szívén viseli a rendszert. És meg is jelent az első publikus béta, amik ezen sorok irásakor éppen a 9. verziónál (Beta 9) tart. Nézzük, hogy hol áll a fejlesztés jelen pillanatban. Természetesen dőreség lenne már ilyen korai állapotban ugyan azt a funkcionalitást elvárni, mint az évek óta fejlesztett és fejlődő asztali alkalmazás esetén, de az irányvonal látszik és hamarosan a megszokott funkcionalitás fog a rendelkezésünkre állni. Kivéve azon esetekben, ahol a Windows Phone rendszer határaiba ütköznénk. Nem fogunk soha rendszer szintű file-okat módosítani, ez azt hiszem így látatlanban garantálható. De nem is erre van a felhasználóknak szüksége, hanem egy gyors, kényelmes és kezes filekezelőre.

wp_ss_20150318_0001

Megvan a két oszlopos filekezelő. Virtuálisan két panelt kapunk, amik között jobbra, illetve balra suhintással válthatunk. Ezek mellett működnek az alap filemanipulációs funkciók, tudunk másolni, mozgatni, törölni vagy átnevezni, valamint létre tudunk hozni új könyvtárakat is.

Megtalálható a programban a zip tömörítés és kicsomagolás lehetősége, mindez AES titkosítással megfejelve. Tudunk természetesen keresni is a fileok között, valamint a hálózaton el tudunk érni FTP és FTPS szervereket a beépített klienssel. Ezek mellett már megjelent a felhő alapú tárhelyek támogatása is. A Total Commander kliensből egyszerűen csatlakozhatunk a OneDrive, Dropbox, Google Drive vagy más, WebDAV-os tárterületünkhöz. Illetve megjelent a WiFi-n keresztüli file fogadás lehetősége is.

wp_ss_20150318_0004

A program jelenleg publikus béta állapotban van, vagyis először is regisztrálnunk kell magunkat a béta programba, amit ezen a linken tudunk megtenni: jelentkezés.

Viszonylag gyorsan jóvá fogják hagyni a jelentkezést és után elérhetjük a telepítő filet. Maga a program még meglepően kevés beállítási lehetőséget tartalmaz, ámde mégis teljes funkcionalitással működik. Gyorsan és stabilan. A lehetőségeink értelemszerűek, kijelölés, file műveletek, ahogy az elvárható. Semmi extra, semmi csicsamicsa, csak működik.

Mindenképpen jó alternatíva a viszonylag kevés és változó minőségben funkcionáló windows phone-os filekezelők mezőnyében. És verzióról verzióra növekedni a fog a program által biztosított lehetőségek száma. Csak győzzük kivárni.

wp_ss_20150318_0005