Forrás:

WinBeta

Némi internacionalista együttműködés eredményeként féltucatnyi Spartan képernyőképhez jutottunk hozzá – tessék érteni ez alatt, hogy az orosz MSwin kitette, aztán a WinBeta pár csipet Bing fordító (nem ám holmi Google Translate) és pár löbnyi türelem segítségével összeszedte mindezt angolul, majd mi is becsatlakozunk a tápláléklánc alján, hogy ti is megnézhessétek a jövőt. Figyelem, a nyugalom megzavarására alkalmas cirill betűs tartalmak következnek!

A méltató szép szavak után essünk neki a lényegnek, mert ha minden igaz, akkor a következő Windows 10 Build megérkezéséig be kell fejeznem ezt a cikket, hiszen a Microsoft csapat már megerősítette, hogy abban már jó alaposan benne lesz a Spartan, akkor meg már senkinek sem fognak kelleni az alábbi képek.

Első képünkön a tabok kezelésébe pillanthatunk bele, hogyan néznek ki az ajánlott oldalak. Kicsit más csak, mint eddig, de más. Érdekes egyébként, mi lesz a végső dizájn, mert ez a szürke szín nem pont a legszexibb. Amiben az a legérdekesebb, hogy a Microsoft színskálájában éppenséggel ott van egy nagyon szexi szürke, és erre pont nem használják. Mindegy, ők tudják.

6

A következő kép az adaptív dizájnra példa. Ne feledjük, a Windows 10 elég keményen felforgatja a Windows 8 eredeti megjelenését, és ebbe illik ez is. Mindenesetre úgy tűnik a böngészőnek vannak határai, meddig nyomható össze, de ezt leszámítva egy az egyben úgy működik, mint a többi Modern alkalmazás.

16

Alább pedig az látható, hogy az asztali nézethez képest hogyan távolítja el a Spartan (például) a fejléc elemeit ha tablet módban nézegetjük.

comparetitle

Valószínűleg a korai próbaverziónak köszönhetően a Spartan egyelőre nem túl sok felhasználói tevékenységet támogat. Izé.

9

Ez azért így elég karcsú. Sem In Private böngetés, sem lehetőség a becsukott tab újra megnyitására vagy a mostanában becsukottak listázására, nincs frissítés (jó, az gyorsbillentyűvel azért elérhető), és így tovább, szóval ez így egyelőre elég fapados járat, de reménykedjünk benne, hogy ezeket szélsebesen pótolni fogják, hiszen a Spartan az Internet Explorerrel ellentétben mintha már nem lenne annyira a rendszer legmélyebb bugyraival összehegesztve, mint eddig, hanem végre egy különálló alkalmazás, amit tetszőlegesen lehet frissíteni mindenféle rendszerfüggő nyavajgások nélkül. Szerencsére a gyorsbillentyűk már nagyjából ugyanazok, mint Internet Explorer esetében.

151

Most lássuk a beállításokat és a funkciókat! Egyelőre ez is elég csupasz, de azért már van pár apróság, amit beállíthatunk: engedélyezhetjük illetve letilthatjuk a kedvencek sávot, kattintani lehet a telefonszámként beazonosított szövegrészekre, akárcsak a Skype közismert kiterjesztésénél, beállítható a kezdőoldal, illetve az olvasási mód. Meg balra ott egy rakás kísérleti beállítás az „otthon ne próbáld ki” fajtából.

5

Az az ikon odafent (lefelé tessék nézni!) az olvasási mód ki- és bekapcsolására. Fog. Szolgálni. Valamikor.

readfav

És amire sokan várnak: a Cortana integráció, amelyről nemrég már meleg szavakkal és egy nyúlfarknyi videóval emlékeztünk meg. Az orosz blognak sajna voltak problémái az ezzel kapcsolatos funkciók teljes körű kihasználásával, hiszen a Cortana egyelőre pontosan annyira támogatja az orosz nyelvet, mint a magyart.

cortanacont

Orosz barátaink innen kezdve pár bosszantó apróságról értekeznek, úgy is mint hogy egyelőre a Windows 10 Technical Preview alapértelmezett böngészője még mindig az Internet Explorer (azért ebben van némi logika), hogy ha tablet módba szeretnénk váltani, akkor a rendszer ahelyett, hogy kötelességtudóan engedelmekedne gazdája parancsának, azzal zaklatja, hogy megerősítést kér, ráadásul a Spartant sem állítja át zökkenők nélkül Modern felületre. Ezen felül a Spartan egyelőre nem túlzottan kommunikál a Modern felülettel, és sajnos a böngészési adatok sem vándorolnak velünk, ha más eszközre váltunk, vagyis az új eszközön újra kezdhetjük a böngetést a nulláról, ami persze csak a kiszivárgott verzióra igaz, és reméljük, ebben azért lesz fejlődés, ugye tetszik figyelni Redmondban.

Végül azoknak, akik a Chrome-hoz hasonló kiterjeszésekre várnak, azt üzenjük, övezzék fel magukat a türelem tiszteletreméltó erényével, mert ebből nem egyhamar fognak kapni – egy kiszivárgott dokumentum szerint a Kánaán eme szegellete majd csak a végleges verzióval jövend el hozzánk. Hogy még jobb legyen, a Microsoft semmiféle Active X támogatást nem ígér a Spartanba, az „kompatibilitási okokból” marad a „klasszikus” Internet Explorer funkciója.