Még mielőtt valaki belekötne, itt nem a Windows Phone mundér becsületével kapcsolatos bármilyen képzavar a lényeg, hanem az, hogy egy elvben befolyásos forrás hogyan adhat ki a kezéből ekkora tudjátok mit. Ránéztek a következő diagramra, és azonnal rájöttök, miről is van itten nagyba szó.

goods

Ez így elég csúnya galaktikus muhaha barátaim. Ott kezdődik az egész, hogy a vállalati felhasználók között magasabb a Windows Phone felhasználók aránya, ami a hibahatár töredékének sehányadrésze alatt vergődő kínai részesedést figyelembe véve sincs 2% alatt. Surur barátunk szerint a Good felmérői nagyon szűk körből veszik a mintát (összesen 6200 vállalati felhasználó egy kicsit gizda), ráadásul részben olyan ƒ„neves” cégek alkalmazottjai az alanyok, mint az Airwatch vagy a Mobilelron. Ha még soha nem hallottál róluk, nem igazán a te hibád. Surur érvel olyanokkal is, hogy mivel a vállalatok körében a Microsoft szolgáltásai a leggyakoribbak, és azokkal a legegyszerűbben és legolcsóbban a Windows Phone pároztatható, ezért egy átlagos KKV vezető ha nem csak jampizni akar, akkor nem iPhone-t vesz, de ez igazából nem is fontos, bár logikus. Írtam felhasználói bédekkert „hogyan állítsd be a telefonodat vállalati kiszolgálóhoz” témában, tehát tanúsíthatom, hogy ez így igaz. Ha iPhone-ról van szó, még nem is olyan vészes a helyzet, alig kétszer annyi tapi, mint Windows Phone esetében, de állítson be Office 365-ös email hozzáférést androidos telefonon, akinek két anyja van. És akkor még nem is a 4.x előtti verziókról beszéltem (mindössze a forgalomban levő készülékek kétharmadáról van szó, bah, semmiség), mert azokhoz már a két anya is kevés.

image52

Sokkal érdekesebb, hogy az olyan semmi kis cégek, mint a Kantar a fenti adatoknak valami egészen durván ellentmondó számokkal jönnek elő. Európai adatok lesznek, ahol köztudomásúlag nagyon erős a Windows Phone, de tessék csak megnézni a számokat, mert a Microsoft hájas, szivarozó tőkései durva kéjeket élnének át, ha a fogyaszttói piacon mérne bárki ilyen részesedést. Ismétlem, teljesen logikus az ilyen részesedés, lásd fentebb.

Az őszinteség kedvéért tegyük hozzá, ezek a francia adatok tavaly még 3 százalékkal lejjebb voltak. Vagyis akkor még nem vezetett a Windows Phone. Ráadásul Nagy Britanniában sem különb a helyzet, és hogy őszinte legyek, Magyarországon is leginkább csak arról kapok infókat, hogy „iksz vállalat is áttért Windows Phone-ra”. Hogy világszerte mi a valós adat, arról persze nincs információnk, de hogy az az 1% odafent biztosan súlyos marhaság az biztos. Ahogyan az is, hogy kiemelt képünk erősen kötődik a Félelem és reszketés Las Vegasban című örökbecsűhöz.