A jó öreg Windows XP az istennek sem akar kinyúvadni, pedig a Microsoft már évek óta igyekszik mindenkit felvilágosítani arról, hogy talán mégsem kellene egy tizensok éves, végzetesen elavult rendszerhez ragaszkodni. Még mindig a pécék körülbelül egy hatodán az fut. Hogy átérezzük, milyen súlyosan nagy arány ez, csak gondoljunk bele, hogy a jóval korszerűbb, gyorsabb és stabilabb Windows 8-nak még mindig nincs ekkora részesedése – pusztán csak azért, mert nincs benne Start menü. Ráadásul vannak felhasználók (például én), akiknek egyszerűen nincs más választásuk, mint Windows XP-vel szerencsétlenkedni életük bizonyos időszakaiban, hiszen egyes iskolák és munkahelyek hogy is mondjam, szóval képtelenek elengedni szegény walking dead kezét, hogy eltávozzon végre oda, ahová való.

A Windows XP ugyanakkor a 3d party böngészők kánaánja, ami nem csoda, szegény Windows XP felhasználóknak pont befejeződik az Internet Explorer termékvonal a 8-as verzióval, ami még pont a kevésbé remek darabok közé tartozik. A legnépszerűbb alternatíva természetesen a Chrome, amelyről éppen most jelentette be a Google, hogy idén év végéig kiterjesztik az XP-s verzió támogatását. Valószínűleg éppen azért, mert az ósdi szörnyeteg még mindig nem lehellte ki a büdös lelkét, és a Google-nak a legkisebb is számít, ugye (kivéve persze, ha Windows Phone felhasználó az illető).

2016-ban aztán (legalábbis reméljük) sok más választása nem lesz a minimálisan értelmes felhasználónak, mint hogy vagy mazochistának áll, és elkezd Firefoxot használni, mert annak a támogatása úgy néz ki a világ vége és még két napig fog tartani XP-hez, vagy pedig vált végre egy kevésbé ódon rendszerre. Esetleg meggyőzi a főnököt (oskolások a dirit), hogy ugyan már, nem kellene. Szívesen megyünk rábeszélni, ha szükséges. Kérésre baltát is viszünk.