Ma a Microsoft kiadta az MS-DOS Mobile-t, mely a Lumia telefonok új operációs rendszere.

Esetleg ha nem tudnád: az MS-DOS-t milliónyi személyi számítógépen használták, nagy megelégedéssel, s most itt a remek lehetőség, hogy telefonon is használhasd eme kiváló szoftvert.

Fekete alapon fehér szöveg még sosem festett ilyen jól!

– jegyezte meg Tom Messett a Microsoft Lumia marketingosztályától, a bejelentő videóban. Tekintsd is meg, az extázis garantált.

[x_video_embed type=”16:9″ no_container=”true”][/x_video_embed]

Az MS-DOS Mobile a régi, jól bevált hagyományokat követi, így minden egyes fájl vagy mappa eléréséhez a régről jól ismert parancsokat kell használnod. Vegyük példának a „C:PROGRAMSPHONE” helyet, ugyanis itt találhatók a telepítés utáni, gyári programjaid. Hogyan is éred ezt el? Mi sem egyszerűbb ennél! Csak be kell írnod az alábbiakat:

 • cd programs
 • cd phone
 • dir

Ugye milyen egyszerű volt? Fantasztikus, hogy fejlődik a tudomány!

Például ha itt beírod azt, hogy „camera.exe” akkor elindul a kamera alkalmazás, melynek három különféle módja van: ASCII, fekete-fehér és CGA. Természetesen a fejlett technológiának köszönhetően az alkalmazás támogatja a front és hátsó kamerával rendelkező készülékeket is.

ms-dos-mobile-scn-1

Ugyanígy az „internet.exe” pl. az Internet Explorer-t indítja el. Mielőtt az alkalmazás elindulna, a már ismerős betárcsázás hangját hallhatod. Ezenkívül természetesen akad még pár alkalmazás, melyet tesztelés alá vethetsz:

 • Contacts – Megnyitja névjegyeidet.
 • Email [cím] – Miután beírtad az elküldendő üzenetet, és megnyomtad a „Kész” gombot, a rendszer email küldő alkalmazása indul el.
 • Maps [keresési kifejezés] – Az adott keresési kifejezéssel elindítja a Térkép alkalmazást
 • Market – Elindítja az Áruház applikációt
 • Phone [telefonszám] – Elindítja a tárcsázót a megadott számmal.
 • Review – Megnyitja az oldalt, ahol a programot értékelni, véleményezni lehet
 • Cortana [keresési kifejezés] – Megnyitja a Cortana-t a keresési kifejezésre adott eredménnyel
 • SMS [telefonszám] – Az adott számmal elindítja a beépített SMS üzenetküldőt

Mielőtt esetlegesen nekiállnál panaszkodni, hogy a nevetség tárgyává teszünk mindenkit, s hogy miféle képtelen ötlet ez, szeretném, ha megtekintenéd a mai dátumot. Igen, jól látod április bolondja, bolondok napja van ma, így talán ennyi megbocsájtható nekünk. Nem szeretnénk az alkalmazás összes poénját lelőni, így azt ajánljuk, telepítsd fel az alkalmazást, s nézd meg magad! Illetve érdemes a rejtett utalások miatt még párszor megnézni a videót is. Kis segítség: Elrejtettek egy igen érdekes játékot is a programban.

Az MS-DOS Mobile-t letöltheted az alábbi gombra kattintva:

Az MS-DOS Mobile letöltése a Windows Phone Áruházból

Illetve az alábbi QR-kód beolvasásával:

qr-ms-dos-mobile