Fontos információk: az alábbiakban Richard Hay (magán)véleményét olvashatjuk – nem teljes eredeti terjedelmében, és nem is szó szerinti fordításban. Először is az úriember amerikai, tehát (a két utolsó bekezdést leszámítva) csak ottani szemszögből látja az egészet. Másodszor a WinMagazin szerkesztősége nem, hogy nem ért egyet ezzel a véleménnyel, de igazából nincs is véleménye, mint szerkesztőség. Persze egyénenként biztosan van, de így együtt, mint WinMagazin semmiképpen. Megértéseteket előre is köszönjük!

Itt az ideje, hogy szembenézzünk a valósággal: a Windows Phone mindig is harmadik fog maradni az Android és az iOS mögött. A világ egyes területein a Windows Phone – leginkább a Lumiák – jól teljesítenek, akár még meg is előzik valamelyiket a két másik platform közül. Csakhogy ezeken a helyeken nem a csúcskészülékek miatt jó a helyzet, hanem egyszerűen elárasztották a helyi piacot a „budget”, vagyis egészen alsó kategóriás Lumiák.

Az utóbbi pár hónapban jó néhány hír szól arról, hogy fejlesztők és cégek vonták, vagy vonják ki alkalmazásaikat a Windows Phone alkalmazáspiacról. Néhány esetben olyan cég/fejlesztő hagyta magára a platformot, amely/aki korábban nyilvánosan hitet tett a rendszer támogatása mellett. Egy rövid lista a teljesség igénye nélkül:

  • a Kabam egyetlen játék kiadása után fordított hátat;
  • a Bank of America lelőtte az alkalmazását;
  • a Chase Mobile is visszavonta az alkalmazását, amit március 22-edikén le is lőttek;
  • az NBC is dobta az NBC Today alkalmazás windows phone-os változatát;
  • a hivatalos Pinterest alkalmazást is törölték;
  • kellő bevétel hiányában a Weather Flow sincs már meg többé.

Sajnos azonban nem az alkalmazások visszahívása a Windows Phone egyetlen problémája. Több piacvezető cég esetén történt már meg az, hogy ugyan valahogy bekerült a választékba a hivatalos alkalmazásuk, de aztán szépen úgy marad az eredeti (akár béta) verzió, miközben az iOS és az Android verziót gőzerővel fejlesztik.

  • A hivatalos Twitter alkalmazás januárban frissült utoljára, míg a másik két platformra két napja.
  • Az Instagram hivatalos alkalmazása tavaly márciusban jelent meg, azóta is béta, és hiányzik egy jó pár funkció, holott eltelt több, mint egy év.
  • Az Amazon alkalmazása tavaly szeptemberben frissült, míg iOS-re és Androidra idén márciusban és áprilisban.
  • Az Amazon shopping alkalmazása decemberben frissült, a másik két rendszer esetében a múlt hónapban.

A listát lehetne folytatni, sajnos elég sok alkalmazás van, ami ritkán frissül. Szintén nem túl ritka, hogy az iOS s az Android verzió funkciókban sokkal gazdagabb, mint a windows phone-os verziója annak ellenére, hogy a 8-as verzió óta már nincsenek meg azok a korlátok, amelyek megakadályoznák, hogy ugyanazokat a szolgáltatásokat tudják nyújtani. Ráadásul ugyanezt látjuk a Microsofttól is, amely már nem a saját ökoszisztémájára adja ki a legújabb frissítéseket, hanem a konkurens rendszerekre.

A probléma nem túl bonyolult: a fejlesztők nem szánnak időt a Windows Phone-ra, mivel az idejük pénz, és abból sokkal többet várhatnak ha iOS-re vagy Androidra fejlesztenek.

Van egy felmérés, amit a Developer Economics végzett el februárban 8 ezer fejlesztő bevonásával, és ami tele van izgalmas statisztikákkal. Amikből kiderül, mi a keserű valóság a Windows Phone esetében. Olyanok derülnek ki belőle például, mint hogy például a nagy platformháború eredménye jelenleg egy patthelyzet. A főállású fejlesztők 40%-a Androidra dolgozik, 37%-uk pedig iOS-re, miközben Windows Phone-ra mindössze 8%. A másik, hogy miközben az alkalmazásfejlesztőknek a fele keres havi 1000 dollárt vagy kevesebbet, addig Windows Phone esetében majdnem a háromnegyedüknek kell beérniük havi 500 dollárnál kevesebbel. Márpedig a számlákat nekik is be kell fizetniük.

A realitás az hogy ha a fejlesztők több, mint kétharmada keres havi 500 dollár alatt, akkor nincs más választásuk, mint hogy erőfeszítéseiket más platformokra kell koncentrálniuk, pusztán a megélhetés kedvéért is. Vagyis a fókusz a két nagy platformra irányul, ugyanis ott vannak az ügyfelek és nem Windows Phone-on. Ez az oka annak is, hogy a Microsoft minden erejével crossplatformmá teszi alkalmazásait és szolgáltatásait, hiába hozza ezzel hátrányba a saját rendszereit.

[…]

Ugyanakkor a Microsoft óriási erőfeszítéseket öl az univerzális alkalmazásokba, hogy azok tényleg fussanak a teljes Windows 10 ökoszisztémában. Ez talán segíthet odavonzani a fejlesztőket, és a nagy neveket hiszen alkalmazásaik így már nem csak a Windows Phone falhasználókat tudják megcélozni, hanem a windowsos mobil eszközöket általában, plusz az Xboxot. Akár még sikerülhet is bevonni a fejlesztőket, akik azt szeretnék, hogy alkalmazásaik eljussanak a több milliárd pécé felhasználóhoz, ugyanakkor egyszerűbbé téve számukra, hogy más Windows 10 eszközökre is eljuttassák azokat.

A realitás nem a rajongás. A realitás jelen esetben üzleti döntés.

Miközben a cikkre készültem, beszélgettem Rod Trenttel, aki fején találta a szöget. A Microsoft oda koncentrál, ahol piaca van az eszközöknek és szolgáltatásoknak. Ezért van az, hogy az összes új telefon a tengeren túlra (értsd: Európa és Ázsia) érkezik meg az Államok helyett. Hoznak egy üzleti döntést, amely szerint oda mennek, ahol a kereslet van, akárcsak a többi nagyvállalat.

A realitás annak a megismeréséről és megértéséről szól, mi a helyzet, és azt letagadni, hol áll napjainkban a Windows Phone, a realitás elutasítása. A rajongóknak nem kellemes ezt hallani, ám ez nem változtatja meg a realitást.


A szerző 6 éve Microsoft MVP, az egyik legrégebb óta Windowszal foglalkozó weboldal alapítója, idén január óta publikál a SuperSite for Windowsnak.

MEGOSZTÁS
Előző cikkLumia 535 és Lumia 735: 10 különbség
Következő cikkWindows 10 for phones: pénteken jön az új próbaverzió
Főszerkesztő, vagyis ő kiabál a szerkesztőség többi tagjával akik helyette dolgoznak. Valamikor régen sokat tett a Lumia 710 főzött ROM-ok elterjedéséért. Legújabb szerzeménye egy Lumia 640, az előző pedig egy ASUS Transformer Book T100-as, amit a rá jellemző kedvességgel Terminátornak hív, bár azóta már egy Lenovo T410-et használ a mindennapokban. Jelenleg WordPress oldalak dizájnjával bohóckodik, illetve keresi az ideális webszerver konfigurációt.