A Windows 10 egy új verziója jelent meg kisméretű táblagépekre

0

Ahogy azt a címben is említettem, a Windows 10 egy új és eddigiektől eltérő verziója bukkant fel a napokban. A Microsoft legújabb vízióját láthatjuk benne, ami ötvözi az asztali, illetve notebookokra szánt verzió elemeit a rendszer telefonokra szánt verziójával. Ezt, az általam inkább hibrid rendszernek nevezett verziót a 8”-nél kisebb táblagépek kapnák és néhány kiszivárgott – a WinBeta által publikált – kép alapján betekintést kapunk, hogy mikét is gondolkodik Redmond a „kisméretű” táblagépek felhasználói felületéről. A képek alapján olybá tűnik, hogy ebben a verzióban nem lesz elérhető az úgynevezett „Desktop mode” és nem lesz lehetőség Win32-es alkalmazások futtatására sem. Eddig talán ismerős és hasonló lehet az elképzelés a nemrégiben eltemetett Windows RT-hez, annyi eltéréssel, hogy a Windows 10 e variánsa elérhető lesz a kisméretű tableteken kívül, egyes nagyobb méretű telefonokon és phableteken egyaránt.

VRA-650-80

Ebben a rendszerben is lehetőség lesz majd az úgynevezett univerzális alkalmazások futtatására. Sajnos azt még nem lehet előre tudni, hogy a Microsoft e hónap végén tartandó Build konferenciáján bemutatásra kerül-e ez a verzió, noha a kiszivárgott képek alapján a rendszer egy márciusi előzetesből származnak.

A képeken az is jól látható, hogy egy képernyőn több alkalmazást helyezhetünk egymás mellé egyidejűleg. Természetesen erre csak is kizárólag az átméretezhető univerzális alkalmazások adnak majd módot.

Egy másik képen az új File Explorer alkalmazást láthatjuk. A bal oldali panelen megjelenik a hierarchiába szervezett fa struktúra, jobb oldalon pedig az aktuálisan kiválasztott könyvtár vagy meghajtó tartalma.

FileExplorer-650-80

Ezek a változások a phablet tulajdonosok számára hozhatnak majd igazi előnyöket, de a Win32-es alkalmazások futtatására alkalmatlan rendszer az üzleti szféra felhasználóinak nem lesznek igazán alkalmasak. Így ezek a felhasználók kénytelenek lesznek 8” vagy afölötti kijelző mérettel rendelkező eszközöket vásárolni.

A 6”-es kijelzővel rendelkező Lumia 1520-on, az eddigi megszokott telefonos alkalmazások helyett, a telefont elfordítva hosszanti nézetbe, egyidejűleg több alkalmazást is használhatunk majd egy képernyőn, egymás mellé rendezve.

Nagy érdeklődéssel várom a további híreket erről a verzióról is, de számomra ez azt is jelenti egyben, hogy a Microsoft nem adja fel a nagyméretű phabletek jövőbeli gyártásának szándékát, ami mindenképpen üdvözölendő.

Lássuk a további képeket (a képre kattintva megjelenik a galéria):