Biometrikus azonosítás a Windows 10-ben

0
Forrás:

WinBeta

A Windows 10 eddigi Technical Preview kiadásai eddig elsősorban a „civil” átlagfelhasználók számára hoztak újdonságokat. Bár még októberben a Windows fejlesztői csapata említést tett különféle biztonsági megoldásokról, az üzleti illetve vállalati felhasználók eddig nem sok információt kaptak az új rendszer biztonsági megoldásairól. Az idei San Franciscóban rendezett RSA Konferencián a fejlesztői csapat is részt vesz, ahol több részletre is fény derül.

A Microsoft TwC (azaz Trustworthy Computing, vagyis körülbelül megbízható számítástechnika) részlegének ügyvezető igazgatója, Scott Charney a konferencia keddi előadásán beszélt a Windows 10-ben érkező biztonsági megoldásokról. Előadásában elsősorban az úgynevezett Device Guardról, Microsoft Passportról és a Windows Helloról volt szó, amiben azt ígérte, hogy a vállalati felhőszolgáltatásokat igénybe vevő ügyfelek a jövőben sokkal nagyobb betekintést kapnak majd arra, hogy milyen úton és formában, illetve hogy hová kerülnek az adataik.

Vegyük sorba ezeket a védelmi eszközöket egy kicsit részletesebb formában. Legalább is, amennyire az elérhető információk ezt lehetővé teszik.

A Device Guard egy olyan védelmi eszköz, amely ellenőrzi az egyes telepített alkalmazások hitelességét és, hogy a telepített vagy futtatni kívánt szoftverek tartalmaznak-e esetleges rosszindulatú kódokat vagy más néven malwareket. Ha bármilyen gyanús dolgot talál, akkor értesíti a felhasználót és egészen a futtatás engedélyezéséig blokkolja ezek működését. A Device Guard egy specifikus hardveres vagy virtualizált környezetet használ e rosszindulatú kódsorok izolációjára, ebben a környezetben futtatva az alkalmazást, így megvédve a teljes rendszer az esetleges behatolóktól vagy károsodástól.

A Windows Hello és a Microsoft Passport két olyan, a Windows 10-zel érkező biztonsági megoldás, amely mind az átlagfelhasználók, mind pedig az üzleti felhasználók védelmét szolgálja majd. E két biztonsági megoldással lehetővé válik a Windows 10-ben a biometrikus azonosítás és a vállalati szinten kezelhető kétszintű azonosítás. Ezekkel mind az átlagfelhasználók, mind pedig az üzleti felhasználók sokkal biztonságosabban érhetik el a nem lokálisan tárolt információikat.

Már rég óta készülnek olyan Windows operációs rendszerrel telepített eszközök, amelyek tartalmaznak ujjlenyomat olvasó érzékelőket. A Windows Hello segítségével ezek továbbfejlesztett és kiterjesztett biztonsági megoldást jelentenek majd a felhasználók számára.

RealSense

A Microsoft és az Intel közös fejlesztéseként megalkotott RealSense 3D kamera a már említett ujjlenyomat olvasó megoldást támogatva az arcfelismeréssel segíti a számítógép zárolásának feloldását. A Microsoft beszámolója szerint a RealSense infravörös lézer, több lencséből álló összetett optika és egy speciális központi feldolgozó egység segítségével támogatja a Windows Hello azonosítási folyamatát. De ez nem korlátozódik a RealSense technológiával ellátott eszközökre az eddigi, már piacon lévő biometrikus azonosításra alkalmas hardverek szintén támogatottak lesznek.