Windows + Android?

Már jó ideje megy róla a pletykálgatás, de most az a pálya, hogy a Microsoft nagy eséllyel tényleg bejelenti a héten, hogy Windows 10 alatt lehet majd androidos alkalmazásokat futtatni – legyen szó akár telefonról, akár tabletről, akár pécéről. Az időzítésnek – látszólag – van értelme hiszen a szoftveróriás ezen a héten tartja SanFranciscóban a fejlesztőknek szánt Build konferenciát. A nagy kérdés az, mit üzen ez a lépés a felhasználóknak és a fejlesztőknek éppen akkor, amikor a cég az univerzális appokra is ráfekszik.

Figyelem, az alábbiak Paul Thurrott (nem teljes egészükben leközölt) gondolatai, a WinMagazin szerkesztősége még akkor sem feltétlenül értene velük egyet, ha lenne közös véleménye.

Pul Thurrott véleménye szerint ez éppen az ellenkezője annak, amire gondolt akkor, mikor a Microsoft elkezdte emlegetni ezt az univerzális app dolgot. Úgy képzelte, ez jelentheti akár azt is, hogy ezek az univerzális appok nem csak a Microsoft saját cuccain futnának, hanem elsődlegesen az Androidot lehetne velük megcélozni, hiszen az egy nyílt platform, ráadásul éppen akkor kezdett a Microsoft erőteljesen nyomulni a versenytársak rendszerén, plusz a Microsoft már elkezdte beépíteni a Visual Studióba az Android támogatást. Az iOS persze keményebb dió, lévén a rendszer zárt.

Ha az univerzális alkalmazások futnának Androidon (is!), az megnyitná a piacot a Windowsra koncentráló fejlesztők előtt. Ennek volna értelme, írja Thurrott, és hozzáteszi, ő még mindig várja, hogy ez megtörténjen, ha nem is most, akkor majd az univerzális appok következő generációjánál.

Hagyni az Android alkalmazásokat betörni Windowsra, az egy teljesen más tészta. Pont az ellenkezője a fent felvázolt megoldásnak, és Paul Thurrott megkérdőjelezi ennek a startégiának a logikáját.

Kinek jó?

A felhasználóknak ez egyértelmű nyereség lenne, hiszen a mai napig a legütősebb érv a Windows Phone-nal szemben az alkalmazások hiánya, az „app-gap.” Ha Windows és Windows Phone felhasználó fel tudná töltei ezt az alkalmazás-szakadékot az Android milliónyi alkalmazásával, amelyek nagy része vagy nem, vagy nem a megfelelő minőségben van meg a platformra, az megoldaná ezt a problémát, nem?

Nem egészen – válaszolja erre Paul Thurrott. Amikor elérkezik a telefon váltás ideje, mi értelme lenne Windows Phone-t választani? Aproblémát ráadásul súlyosbítja az, hogy a Microsoft a Lumia 640 megjelenéséig, több, mint egy évig az alsó, sőt legalsó kategóriás telefonokra fókuszált, amelyeken nem biztos, hogy elfutnának az androidos akalmazások. Windows Phone helyett sokkal egyszerűbb lenne Androidot venni, hiszen azokon eleve futnak ezek az alkalmazások, és az Androidnak amúgy is sok előnye van felhasználói szempontból. Vagyis – állítja Paul Thurrott – az androidos alkalmazások beengedése csak rövid távon jelentene megoldást, hosszabb távon felhasználók elpártolásához fog vezetni.

Mi lesz a fejlesztőkkel?

Ez a húzás azoknak a fejlesztőknek az arculcsapása lenne, akik akár egy élet munkáját is belefektették abba, hogy mesterszinten programozzanak a Microsoft platformjaira. Azt üzenné nekik, hogy feleslegesen vesztegették erre az idejüket, és ideje lenne odébállniuk egy sikeresebb platformra, hiszen bőven elegendő, ha Androidra fejlesztenek, az úgyis fog működni Windowson és Windows Phone-on. Vagyis az androidos alkalmazások nyúlnák le az univerzális alkalmazások minden előnyét, amivel a Microsoft vélhetően elég sokat dolgozott, és kényelmetlen szituációt jelentene a Buildre utazó fejlesztőknek.

A Windows sem járna különbül. Immár harmadik éve nézhetjük végig, ahogy a felhasználók és a fejlesztők nagy ívben tesznek a Metro/Modern alkalmazás platformot, a legnépszerűbb alkalmazások pedig – leszámítva persze a Chrome- és iTunes-féléket – azok, a melyek Windows 7-szerű kinézetet és működést varázsolnak Windows 8-ra. Már éppen ott tartott, hogy az univerzális appok visszahozzák a Windows jelentőségét – írja Thurrott – de ha lehetséges lesz androidos alkalmazásokat futtatni Windowson, akkor az emberek meg fogják tenni, és a Windows jelentősége még tovább fog csökkenni. Plusz egy Android launcher lesz belőle, amin elfut az a pár régi alkalmazás is, amit még nem váltottak ki androidos cuccal.

MEGOSZTÁS
Előző cikkElőrendelhető a Call of Duty: Black Ops III
Következő cikk3D-s élő csempék
Főszerkesztő, vagyis ő kiabál a szerkesztőség többi tagjával akik helyette dolgoznak. Valamikor régen sokat tett a Lumia 710 főzött ROM-ok elterjedéséért. Legújabb szerzeménye egy Lumia 640, az előző pedig egy ASUS Transformer Book T100-as, amit a rá jellemző kedvességgel Terminátornak hív, bár azóta már egy Lenovo T410-et használ a mindennapokban. Jelenleg WordPress oldalak dizájnjával bohóckodik, illetve keresi az ideális webszerver konfigurációt.