Két új és érdekes hírre bukkantam ma a reggeli kávém mellett. Az első hír a Windows 10 for phones kiszivárgott 10070-es buildjéből származik. A bátor és kísérletező kedvű felhasználók arról számoltak be, hogy ebben az új buildben a Windows Live Tile-ok, azaz az élő csempék megjelenítése a telefon főképernyőjén megváltozott. A csempék közötti térköz kisebb lett az eddigieknél. Nos, hogy miért is érdekes ez? Bár valóban nem egy világrengető design módosításról beszélünk és a felhasználói felület sem változik radikálisan; a változás hátterében csupán az állhat, hogy a kisebb térköznek köszönhetően több csempe fér el egymás mellett. Adott esetben esetleg extra sorokat jeleníthetünk majd meg. A képernyőképek alapján nekem még tetszik is ez a megjelenés.

squashedlivetilesA második hír az nem az új buildből származó kiszivárgott képernyőképekből ered. Csupán egy koncepciós terv, amit a egy ex-Microsoft alkalmazott tett közzé. Mára már a konkurens – ha egyáltalán lehet így nevezni – mobiloperációs rendszerek mindegyike lehetőséget ad a főképernyő fekvő mód nézetére (az Apple az iPhone 6 plusz miatt implementálta ezt a megoldást). Korábban még a Windows Phone 7 esetében néhány készüléknél is lehetett látni a Microsoft rendszerében kezdeményezést erre, hiszen az elfordított képernyő esetében megjelentek az oldalsó csúszka sávok.

Ma már egyre nagyobb felhasználói igény a képernyő ilyen módú tájolására, elsősorban a növekvő kijelzőméretek miatt. Egyik nemrégiben megjelent cikkemben is írtam már a Windows 10 egy speciális változatáról, amely vélhetően a kisméretű táblagépekre is a phabletekre fog megjelenni. Talán ebben a változatban már fekvő nézet is elérhetővé válik majd. Az említett Úriember tweetjében láthatjuk a tervet magát:

A tweeten kívül néhány valós képpel illusztrált tervezet is készült (a képre kattintva megjelenik a galéria).