Forrás:

Neowin

A Project Spartan – vagy legyen bármi is a neve a Windows 10 végleges verziójában –, a készülő új rendszer egyik meghatározó eleme, és világos jele annak, hogy a Microsoft el akar szakadni a múltjától. Ezért aztán a közösség vizsla szemekkel figyeli, és lám, megint egy nagy lépést tett előre a legújabb kiadásban.

Bár még mindig erősen fejlesztési stádiumban van, a Spartan apránként egyre jobb és jobb böngészővé válik. A nyilvánvaló hibajavítások és a sebesség növelése mellett az Edge megjelenítő motor is egy jókora dózis fejlesztésen esett át, olyannyira, hogy a Chrome felkötheti a gatyáját. A népszerű böngésző teljesítménymérő eszközökkel vizsgálva az látható, hogy az utóbbi pár frissítési ciklusban sokat javult a Spartan teljesítménye. A még csak kísérleti asm.js támogatás, és egyéb fejlesztések révén a Chrome-t saját mérőszámaiban előzi a Spartan.

Az Octan 2.0-val mérve a Spartan nagyjából 32,000 pontot ér el, míg a 42-es verziójú 64 bites Chrome csak 30,000-t, a legutolsó Firefox Nightly kiadás csak 27,000-t. Hogy Microsoft viszonylatban is képbe legyünk a 8.1-es Windows 11-es Internet Explorere mindössze 17,000-t ér el. A HTML 5 mérésekben is zárkózik fel a Spartan, már 400 felett teljesít a lehetséges 555-ből, miközben az Internet Explorer 11 csak 336-ot ér el.

Temészetesen ez nem azt jelenti, hogy a Microsoft elkezdhet inni a medve bőrére. Bár nagyon bíztató látni, ahogy a Spartan mérési eredményei javulnak, a mérés nem ugyanaz, mint a mindennapi használat. Még nincs implementálva az OpenGL, és bár a HTML5 eredmény bíztató, azért még sehol sincs a Chrome 535 pontjától. Arról már nem is beszélve, hogy bár ígérték –sőt ennél többet is – a project indulásakor, a független kiterjesztések még mindig nincsenek sehol, márpedig a Chrome-nak az nagy erőssége.

Mindezek ellenére öröm látni a fejlődést, és ha az újabb kiadások még hoznak fejlődést, arról is ugyekszünk beszámolni. Addig aki teszteli a 10061-es Windows 10 kiadást, igazán megírhatná a Spartannal kapcsolatos tapasztalatait! Ha valaki összehoz egy nagyobb lélegzetű leírást pár képpel, esetleg kis videóval, azt szívesen le is közöljük!