Forrás:

Microsoft sajtóközlemény

A hazai nagyvállalatok jelentősen lemaradtak nyugat-európai konkurenseiktől a felhőszolgáltatásokra történő átállásban, a legújabb, hibrid-felhő megoldások ugyanakkor megindíthatják a felzárkózást: a saját infrastruktúrával kombinált felhőszolgáltatás iránt ugyanis egyre élénkebb a nagyvállalati érdeklődés – derül ki a Microsoft adataiból.

A saját szerverpark felhasználásával kiépített nagyvállalati felhőszolgáltatások itthon is meghozhatják végre az áttörést az üzleti informatikában. A felhőszolgáltatások az IT megoldások új korszakát hozták el: a felhőbe költöző vállalatokat világszerte a jelentős költségmegtakarítás, és ezzel együtt – a „házi” megoldásokkal összevetve – jóval kifinomultabb, kiterjedtebb felhasználási lehetőségek ösztönzik az átállásra. Ez az IT forradalom ugyanakkor a közép-kelet-európai régiót jócskán késleltetve éri el. Magyarországon jelenleg a felhőt használó vállalatok 8 százalékos aránya az uniós átlag felét sem éri el, míg a legelőrébb járó nyugat-európai országok mutatójának alig negyede.

A hazai ügyféligényekhez jobban igazodó, egyedi hibrid-felhő szolgáltatások megjelenésével ugyanakkor határozottan nő az átállást választó vállalatok száma a speciális megoldást itthon nemrég meghonosító Microsoft tapasztalatai szerint. A vállalat szerdán 400 IT vezető részvételével megrendezett Nagyvállalati Technet Szemináriumán Budai Péter, a Microsoft nagyvállalati megoldásokért, szerverekért és felhő technológiákért felelős üzletágvezetője elmondta: főként a nagyvállalati szektorban mutatkozik igény az olyan hibrid megoldásokra, amelyben az ügyfél továbbhasznosíthatja meglévő szerverparkját, viszont jelentős költségelőnyt könyvelhet el ennek a Microsoft Azure felhővel történő összekapcsolásával. Ezeknek a megoldásoknak kiemelt előnyük, hogy egyediek, szorosan követik az érintett vállalat speciális elvárásait – tette hozzá a szakember.

„A hibrid felhő tipikusan a nagyvállalatok és az állami szektor számára jó megoldás, amelyek elsősorban adatbiztonsági irányelvek miatt ragaszkodnak a saját szerverpark üzemeltetéséhez, vagy a saját országukban lévő adatközpont közbeiktatásához” – hangsúlyozta Michael Newberry, a Microsoft nagyvállalati adatközpontokért felelős regionális vezetője. A felhőszolgáltatások előnyeiről szólva Michael Newberry a nagyobb működési sebességet, a szoftverek és szolgáltatások jobb elérhetőségét és a jelentős – akár 30 százalékos – üzemeltetési költségcsökkenést emelte ki.

Az amerikai székhelyű, de magyar alapítású IT cég, a LogMeIn egyszerre használ tisztán felhőalapú, hibrid és saját infrastruktúrán alapuló megoldásokat. Palatinus Gábor, a LogMeIn IT vezetője a saját példájukon keresztül mutatta be a hibrid felhőmegoldás előnyeit. „„A fejlesztői- és tesztrendszereinket a Microsoft Azure Pack segítségével, a saját szerverinfrastruktúránkon építettük fel, ötvözve a felhő és a helyi rendszerek előnyeit. Emellett egyre több feladatra vesszük igénybe a Microsoft Azure felhőszolgáltatásait is. A Microsoft megoldásaival is sok feladatra kiválaszthatjuk a számunkra legideálisabb megoldást, legyen az akár privát, akár publikus felhő.” – fogalmazott.

MEGOSZTÁS
Előző cikkÚj Windows 10 for phones build már a jövő héten?
Következő cikkJelezhet a Windows 7 és 8.1, ha jön a Windows 10 végleges verziója
Főszerkesztő, vagyis ő kiabál a szerkesztőség többi tagjával akik helyette dolgoznak. Valamikor régen sokat tett a Lumia 710 főzött ROM-ok elterjedéséért. Legújabb szerzeménye egy Lumia 640, az előző pedig egy ASUS Transformer Book T100-as, amit a rá jellemző kedvességgel Terminátornak hív, bár azóta már egy Lenovo T410-et használ a mindennapokban. Jelenleg WordPress oldalak dizájnjával bohóckodik, illetve keresi az ideális webszerver konfigurációt.