Nem tudom, felfigyelt-e rá valaki, de hosszú ideje ez volt az első olyan Microsoft keynote, ahol nem Belfiore volt a fő attrakció. Holott eddig az ment, hogy kimentek az amatőrök, aztán Belfiore majdnem döntetlenre mentette a meccset. Ehhez képest most Myerson végig valami egészen sátániba hajló félmosollyal adta elő a szőnyegbombázás végén a kegyelem-atombombázást, Belfiore pedig csak a laza levezetés volt az élveboncolás után. És apró, buta bakikat leszámítva egy percig sem késztetett bealvásra, sőt. A végén simán belekeveredtem a „mindjárt indulok drágám csak még ezt az egyet megnézem” spirálba, ami microsoft keynote-on nem tegnap esett meg velem utoljára.

Satya Nadella

Nincs mese, a Microsoft visszatért teljes fegyverzetben, és felforgatta megint a világot. Hogy ebből mi fog kisülni, nincs az a delphoi jósnő, aki meg tudná mondani. Amikor a felvezetésben megjelent Satya a majdnem jobsos (majdnem, ám rövid nyakú) puleszben ropant vidáman, a fene se gondolta, hogy azon az estén a Microsoft taktikai atom-szőnyegbombázást fog végrehajtani. És bizony, egy Microsoft keynote vége felé a közönség egészen apple-módra fütyörészett és lelkesedett. Hová megy ez a világ?

CDxoCPmWoAEwDki.jpg large

Pedig megismétlem, annyira nem látszott beindulni ez az este. Amikor a „szoftveres cégnek indultunk, vagy mi a szösz” bevezetőbe ékelt fiatalember előadta a zene komponálós izét, olyan nagy lelkesedést nem éreztem. Persze jó cucc, meg még le is prüntyögi a kótát, és pont nekem durván instant get (kedves Microsoft csak nekem egy tiszteletpéldányt?), de azért ez mégis csak szimpla bűvészmutatványocska volt azon a terepen, ahol az Apple és az Android mágusai szoktak bolygó méretű gömvillámokat csiholni. Eddig.

Az első taktikai töltet az ingyenes Visual Code volt Macre és Linuxra. Egyértelmű és a végletekig aljas mézesmadzag, de akkor még nem tudhattuk, hogy ez csak a felvezetés, azt meg főleg nem tudhattuk, hogy milyen táncra lesz ez felhívás. Twitteren tologattam a jóságokat, és egyre menni készültem, de ezek a redmondi dögök újra és újra elhalasztatták velem a távozást. Szerencsére.

VisualStudioCode_1

Súlyos éjszaka volt, mindenki megkapta a random kínzó kérdést a hogyan továbbról, mert hogy a nagy tűzijáték mindenkinek összehabarta az agyát, az biztos. Szegény Paul Thurrott kábé akkor lehetett ilyen aktív Twitteren, mikor először regisztrált, és jól láthatóan nem volt ezzel egyedül, mert a témában pörgő újságírók és kevésbé újságírók is eszeveszetten osztották a tartalmat meg a saját egyre őrültebb gondolataikat ahogy az éjszaka nyomult egyre és egyre előre. Vattanájt és butteréjszaka, ahogy a művelt svájci mondaná. Dayum!

Persze Terry Myerson a végén csak ellopta a show-t, amikor bejelentette, hogy a konkurencia alkalmazásai gyorsan portolhatók lesznek Windws 10-re. Utólag már onnan gyanús volt az egész, amikor kaján vigyorral elkezdte emlegetni a Windows 10 leendő 1 milliárd fehasználóját, hiszen ugyan miért csábította volna a lázadókat sötét oldalra, ha nem lett volna hová. Ha nem írtam volna, hogy mézesmadzag, most megteszem. Hiszen mi sem egyszerűbb, mint ha ezentúl nem kell szenvedni azzal hogy egy kutya által sem használt (vagyis több, mint 5 Magyarországnyi ember által használt) platformra a nulláról kell fejleszteni. Ha hihetünk ezeknek a redmondi kutyafejűeknek, akkor ez mostantól nem lesz érv semmire.

CDxfIOXWAAAc3P4.png large

Jó, a mostani windowsos fejlesztőknek ez nem lesz egy például élmény, előfordulhat, hogy elveszíthetik az egyediségüket és a ritkaságukat. Ugyanakkor az esetleg beficcenő alkalmazások többsége olyan lesz, amit ők vagy nem akartak, vagy nem tudtak megcsinálni. Részvétem, de a helyzet az, hogy amit bő két év alatt nem oldottak meg, azt most megoldhatják a (néha lenézett) androidos fejlesztők. Ugyanakkor – már ha ez valóban ennyire egyszerű lesz – eltűnik az eddigi összes kifogás, hogy miért nincs ez vagy Windows Phone-ra. Ha a Snapchat alkalmazás Windows Phone-ra való eljövetele tényleg nem igényel sok extra erőfeszítést az androidos fejlesztés után, akkor talán Evan Spiegel sem fog kajánul vigyorogni ha a Microsoft mobil platformjáról lesz szó.

A Microsoft visszatért a gyökereihez, ugyanakkor húzott egy merészet – ugyanúgy, ahogy az induláskor. Nyissuk tágra a szemünket, és figyeljünk, mi lesz belőle. Akár egy cég süllyed el, akár csak egy mobil platform, akár feltámadás lesz belőle, nem szalaszthatjuk el egy pillanatát sem.

Chuck Charlest olvashatták az 1-es csatornától.

MEGOSZTÁS
Előző cikkKiszivárgott a Windows 10 10102-es kiadása is
Következő cikkBemutatták a Windows Hellót
Főszerkesztő, vagyis ő kiabál a szerkesztőség többi tagjával akik helyette dolgoznak. Valamikor régen sokat tett a Lumia 710 főzött ROM-ok elterjedéséért. Legújabb szerzeménye egy Lumia 640, az előző pedig egy ASUS Transformer Book T100-as, amit a rá jellemző kedvességgel Terminátornak hív, bár azóta már egy Lenovo T410-et használ a mindennapokban. Jelenleg WordPress oldalak dizájnjával bohóckodik, illetve keresi az ideális webszerver konfigurációt.