A különböző fórumokon és csatornákon sokan keresnek meg, hogy miként lehet Windows Phone-on a kapcsolatokat és üzeneteket menteni. Eddig az volt a válasz, hogy leginkább sehogy és talán sokunknak szüksége sincs rá, hiszen minden ilyen típusú adatot a felhőben tárolunk. No de mégis akad néhány olyan ember, aki szükségét érzi a telefonkönyv és az SMS üzenetek fizikai mentésének.

A Microsoft most tett elérhetővé egy hivatalos alkalmazást, aminek a segítségével a telefonkönyvünkben lévő névjegyzéket és az SMS üzeneteinket menthetjük SD kártyára, Windows Phone 8.1 rendszerű készülékünkön. A meglévő kapcsolatokat egy VCF formátumban, míg a szöveges üzeneteinket XML formátumban menthetjük a memóriakártyára. Az alkalmazás letöltése és telepítése után nem külső alkalmazásként jelenik majd meg, így hiába is keresnénk az alkalmazáslistában. A telepítést követően a beállítások → “contacts+message backup” menüpontban találjuk majd az új mentési opciókat.

contacts-messaging-sd-backup-screens

Az alkalmazás csak olyan készülékeken használható, amelyek rendelkeznek SD kártya foglalattal. Személy szerint megnéztem, hogy a Lumia 930-as készülékemen mit produkál, de csak egy üzenet fogadott, hogy nincs SD kártya a telefonban. Így sajnos azok a felhasználók, akiknek a készüléke nem bővíthető külső memóriakártyával egyelőre nem fogják tudni használni ezt a mentési lehetőséget.

Az alkalmazást letölthető a Windows Phone Áruházból, illetve QR kód segítségével is:

qr-contacts-messaging-sd-backup