Nem vehetem a bátorságot ahhoz, hogy Daniel Rubinót kollégának merjem nevezni, de azért néha tényleg én is azt érzem, amit ő. Ha valaki ilyen mennyiségben foglalkozik egy témával, akkor egy idő után akár akarja, akár nem, többet fog tudni róla, mint mások, és ami fontosabb, felvázolódik előtt valamiféle folyamat. Én például ennek a cikknek kapcsán döbbentem rá, mennyira hasonló volt a tavalyi tavasz, mint az idei. Akkor nem Windows 10-re vártunk, hanem az akkor még néha Blue kódnéven emlegetett Windows Phone 8.1-re, de a várakozás a próbaverziókra, a találgatások a megjelenés időpontjáról – tömény de jà vu. Rubinónak is valami hasonlója volt nemrég.

A WhatsAppról van szó és a hanghívásról. Amelyről manapság új cikkek keringenek körbe azt hirdetve, a WhatsApp Windows Phone verziója esetében „hamarosan jön”, meg hogy „dolgoznak rajta”. Ami kétségtelenül így van. A WhatsApp végül tényleg bejelentette, hogy a funkció érkezni fog Windows Phone-ra.

2014. februárjában.

Persze most azt mondhatja bárki, hogy már a nyelvi erőforrásokban is megjelentek az olyan kifejezések, mint a hívás befejezése, bejövő hívás, kimenő hívás és effélék. Pontosan, ahogy 2014. áprilisában, amikor a hindi megfelelőket keresték. Belegondolva, hogy a WhatsApp 2014. tavaszára tervezte a hanghívási funkció megjelenést, mindenki azt hitte, szinte meg is van. Hoppácska!*

WhatsAkkor és WhatsMost

Szóval itt vagyunk 2015. áprilisában, és a hanghívási funkció ismét „hamarosan érkezik”, illetve „dolgoznak rajta”. Rubino némi éllel hozzáteszi, ő nem kétli, hogy a hanghívás érkezni fog Windows Phone-ra. Nincs semmi, ami alapján azt gondolhatnánk, bármi is megváltozott 2014. februárja óta.

És itt vissza is térhetünk az elejére. A legtöbben valószínűleg már nem emlékeztek a 2014. februári bejelentésre, hogy érkezik Windows Phone-ra. Nektek ez a hír új.

Függetlenül attól, hogy a szolgáltatás első jelei kezdenek megjelenni a WhatsApp zárt bétaverziójában, Rubino nem érzi a nagy áttörést. Elég régóta „érkezik hamarosan”, ahogy egyébként még az iOS felhasználók sem kapták meg a funkciót, és Androidra is csak pár napja érkezett meg.

Szóval még ne igyunk a medve bőrére.


* az ennyicskehhh ősmagyar megfelelője még a XX. századból